El conseller delegat de BPA no va denunciar les pressions del govern espanyol perquè no l’acusessin de violar el secret professional

  • Ho ha declarat Higini Cierco, un dels màxims accionistes de la Banca Privada d'Andorra i la primera persona que va reconèixer 'amenaces i extorsions' de l'ambaixada espanyola

VilaWeb

ACN

26.08.2016 - 18:55
Actualització: 26.08.2016 - 20:43

Un dels dos màxims accionistes de Banca Privada d’Andorra, Higini Cierco, va declarar davant la batlle que el conseller delegat del banc, Joan Pau Miquel, no havia denunciat les suposades amenaces i coaccions de comandaments espanyols per obligar-los a filtrar informació bancària sobre Pujol, Mas o Junqueras per por que se l’acusés d’haver revelat secrets professionals. Segons que va explicar, per al conseller delegat de la el fet de confessar determinats secrets era ‘un crim d’estat’.

Les gravacions difoses de la declaració de Cierco davant la justícia andorrana estaven marcades per la por del màxim accionista de denunciar la presumpta extorsió a la seva família o als negocis que té a l’estat espanyol i Andorra. D’altra banda, Cierco també va acusar la policia espanyola d’haver ofert ‘informació falsa’ a les autoritats dels Estats Units sobre els casos que estaven judicialitzant en relació a banca andorrana.

Fins i tot se’l sent demanar disculpes per si el que explica sembla una pel·lícula. Sobretot quan es refereix a la trucada que va rebre el marit de Rosa Castelló, la secretaria del consell d’Administració del banc, on se li va dir que demanés a la seva dona que baixés al bar, esperés l’arribada un senyor amb un telèfon i contestés la trucada. La trucada era de Bonifacio Díaz, l’antic càrrec de l’agregat d’Interior de l’ambaixada espanyola a Andorra, a qui solien anomenar Boni.

Segons la declaració d’Higini Cirerco, Boni va demanar a Castellón que digués a Joan Pau Miquel que acceptés el que li proposarien. ‘Si no, el banc morirà’, li van etzibar. És a partir d’aquí que va començar les presumptes extorsions per obtenir informació bancària de Jordi Pujol, Artur Mas i Oriol Junqueras.

Responsabilitats polítiques
La tensió s’ha traslladat a la disputa política del Principat. Els partits de l’oposició demanen fins i tot la dimissió del cap de govern, Antoni Martí. Tant Socialdemocràcia i Progrés (SDP) com els liberals critiquen que el govern no fes res tot i ser coneixedor de les pressions per part de la diplomàcia espanyola contra el banc. Els liberals han demanat la dimissió del cap de govern i l’SDP ha exigit primer explicacions, deixant entendre que també podria demanar-la.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor