01.10.2015 - 06:00
El ple del congrés espanyol aprovarà avui per tramitació directa i en lectura única la reforma ‘exprés’ de la llei del Tribunal Constitucional, que atorga als magistrats la capacitat de suspendre els càrrecs públics que no compleixin les sentències d’aquest tribunal. El PP imposarà la majoria absoluta per forçar l’aprovació d’una llei que –diuen– ha de posar punt final als ‘desacataments’ i la ‘deslleialtat’ de les institucions catalanes i forces sobiranistes. ‘Ningú ha de témer la reforma, tret dels que han volgut atemptar contra la unitat d’Espanya’, va dir el portaveu del PP al debat de presa en consideració. Tota l’oposició considera que la reforma és un error i ha promès derogar-la.
CDC assegura que és una norma ‘antipersona’ pensada per a suspendre el president de la Generalitat sense necessitat d’actuar directament des de l’executiu.
També hi han arribat crítiques de la judicatura mateix, com ara la de Pascual Sala, ex-president del TC, que considera que és ‘inoportuna i innecessària’ i que ‘desnaturalitza’ la funció del tribunal.
Reforma ‘exprés’
El procediment per tramitació directa i en lectura única vol dir que la norma no s’ha pogut discutir en comissió. El ple sotmetrà les esmenes a la totalitat que s’hi hagin presentat a la mateixa sessió en què finalment s’aprovarà la reforma.
L’executiu espanyol va tramitar la norma mitjançant una proposició de llei del grup parlamentari –i no una llei del govern espanyol– per estalviar-se tràmits com, per exemple, sotmetre la norma al Consell d’Estat. Serà una de les últimes lleis d’aquest executiu, que arriba quan fa quatre dies que les forces independentistes han guanyat les eleccions al Parlament de Catalunya.
El TC podrà actuar sense escoltar les parts
La reforma estableix sancions coercitives i la ‘suspensió de les autoritats o treballadors públics’ quan s’incompleixin les resolucions del Tribunal Constitucional. També permet d’encomanar al govern espanyol, fins i tot en funcions, l’execució substitutòria’, i ‘sense perjudici que puguin exigir-se les responsabilitats penals corresponents’.
El procediment que se seguirà en cas d’un incompliment és el següent. En primer lloc, el tribunal demanarà un informe a la part obligada a actuar, i quan rebi l’informe o caduqui el termini previst els magistrats tindran mans lliures per imposar les sancions que considerin oportunes o bé suspendre els càrrecs que hagin incomplert.
Podrà actuar sense escoltar les parts quan cregui que es tracta de situacions d’incompliment notori, tot i que després haurà de donar audiència a les parts i al ministeri fiscal per determinar si manté les mesures preses o les revoca.
La reforma implica una modificació de l’article 83 de la llei orgànica del TC per establir que ‘tots els poders públics estan obligats a complir allò que el Tribunal Constitucional resolgui’ i ‘els jutjats i tribunals prestaran amb caràcter preferent i urgent al Tribunal Constitucional l’auxili jurisdiccional que sol·liciti’.
També modifica l’article 92 per establir que el Tribunal Constitucional podrà assenyalar a les seves sentències qui les ha d’executar, les mesures que haurà de prendre i ‘resoldre les incidències de l’execució’, quan n’hi hagi.
En aquest marc, ‘podrà rebre auxili de qualsevol de les administracions i poders públics per garantir l’efectivitat de les seves resolucions’ i aquestes li donaran aquest auxili ‘amb caràcter preferent i urgent’.
A més, les parts (fiscalia, advocat de l’estat o les administracions implicades) podran proposar al Tribunal ‘les mesures d’execució necessàries per a garantir el compliment efectiu de les seves resolucions’.
Quan el TC o alguna de les parts adverteixi que una de les resolucions no es compleix, els magistrats podran ‘requerir a les institucions, autoritats, treballadors públics o particulars a qui correspongui de dur a terme el seu compliment perquè n’informin en el termini que els fixin’.
Un cop rebut aquest informe o transcorregut el termini, si el Tribunal apreciés l’incompliment total o parcial de la seva resolució, podrà prendre diverses mesures.
Multes fins a 30.000 euros i suspensió
La primera mesura és una multa de 3.000 a 30.000 euros ‘a les autoritats, treballadors públics o particulars que incompleixin’, però també ‘la suspensió de les seves funcions’ a les autoritats o treballadors públics de l’administració responsable de l’incompliment ‘durant el temps necessari per a assegurar l’observació dels pronunciaments del Tribunal’.
En tercer lloc, pot ordenar ‘l’execució substitutòria de les resolucions recaigudes en els processos constitucionals’ i en aquest sentit ‘requerir la col·laboració del govern de la nació [sic] amb la finalitat que, en els termes fixats pel tribunal, adopti les mesures necessàries per a assegurar el compliment de les resolucions’.