El caràcter integrador de l’independentisme català fa forat a la premsa internacional

  • Reuters recull en un reportatge veus d'immigrats arribats a Catalunya favorables al sí

VilaWeb
Redacció
16.06.2017 - 19:24
Actualització: 16.06.2017 - 21:25

L’agència Reuters ha publicat avui un reportatge sobre el paper dels immigrats catalans en el referèndum d’independència que es farà el primer d’octubre. La publicació és especialment important perquè coincideix amb la temàtica de la portada del prestigiós diari Politico d’ahir, dedicada a la incorporació dels ‘nous catalans’ a l’independentisme. El reportatge de Reuters, què té en principi una audiència més àmplia, reforça una de les frases més destacades del de Politico: ‘En un moment de creixent xenofòbia arreu d’Europa, els nacionalistes catalans han estat extraordinàriament acollidors amb els immigrats.’

El reportatge, redactat a partir de l’assistència de la periodista a un acte a Polinyà, explica que els immigrats assumeixen un paper destacat com a activistes i partidaris de la independència i que aquests vots poden decantar el referèndum a favor dels partidaris del sí. També recull alguns testimonis d’aquestes persones favorables a la independència: ‘Vull fer una crida a tots els presents perquè votin sí’, diu citant Zuhair Altayeb, un immigrat que va fugir de Síria el 2011 i que té la nacionalitat espanyola.

I cita unes declaracions del vice-president del govern, Oriol Junqueras: ‘Volem ser una societat molt oberta i integradora.’ També de la diputada d’ERC al congrés espanyol d’origen uruguaià, Ana Surra: ‘Tots aquells qui estan registrats oficialment com a residents a Catalunya tindran dret a la nacionalitat catalana des del primer dia de la independència.’

L’article destaca que el referèndum és una segona volta després de la ‘consulta simbòlica’ del 9-N, que el govern espanyol argumenta que el referèndum és il·legal i no es farà i que la consulta és una reivindicació majoritària dels catalans. També recorda que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va dir en una entrevista que la qüestió de la nacionalitat es decidiria en el futur procés constituent.

Per acabar, repassa la trajectòria de Catalunya respecte de les persones immigrants que han arribat al Principat i explica que el govern ha treballat per a integrar-los, proporcionant atenció mèdica i educació gratuïta. També recull alguns testimonis contraris a la independència.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor