El Butoni, l’Home del Sac, el Moro Mussa… Sabeu quins són els tradicionals monstres valencians?

  • El Museu Valencià d'Etnologia ha organitzat, amb motiu de la festa de Tots Sants, un programa titulat 'Espanta la por' que donarà a conèixer els tradicionals monstres valencians a través de tallers, un concert, una wikimaranton, un joc de cartes i una exposició.

VilaWeb
Redacció
11.10.2016 - 15:17
Actualització: 13.10.2016 - 07:55

VALENCIA, 11 (EUROPA PRESS)

El Museu Valencià d’Etnologia ha organitzat, amb motiu de la festa de Tots Sants, un programa titulat ‘Espanta la por’ que donarà a conèixer els tradicionals monstres valencians a través de tallers, un concert, una wikimaranton, un joc de cartes i una exposició.

Amb este programa, que es desenvolupa des del 16 d’octubre al 6 de novembre, es presenta als més xicotets, molt influïts per l’imaginari nord-americà de la festa d’Halowen, l’existent tradició valenciana de monstres i personatges “desagradables” amb els quals “s’atemoria” als nostres avis i àvies en la seua infància. Entre estos peronajes es troben el Butoni, la Quarantamaula o l’Home del Sac, el Saginer, el Moro Mussa o l’Home dels Nassos.

ACTIVITATS

La iniciativa, que oferix diverses activitats, se celebrarà en la biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia, patis i sala de tallers i està organitzada pel departament de didàctica en col·laboració d’Andana editorial, Amical Wikimedia i Homoludicus

Entre les activitats destaca l’exposició temporal ‘Espanta la por!’ que es muntarà del 16 d’octubre al 6 de novembre en la Sala d’Exposicions de la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia i que pretén acostar grans i xicotets l’imaginari valencià que parla de la por.

Els protagonistes seran els monstres valencians, concretament el Butoni, l’Home del sac, l’Home dels nassos, el banyeta i una fada bona que eixiran del llibre ‘La Maria no te por’ (Andana editorial) per a poder conèixer-los una mica més.

Així mateix s’aprofitara per a parlar als xiquets de la por i de com es pot vèncer amb Marta, una xiqueta que té un amic molt especial que es diu Tarasca, un monstre que espantava a tots fins que va trobar la seua amiga.

“A les ‘espantacriatures’ valencianes ja no només les trobem en la memòria oral dels nostres avis: ara han passat a formar part de molts llibres que arrepleguen rondalles i treballs de recerca. Per açò en esta exposició els adults i els xicotets podran trobar lectures relacionades amb el tema”, segons han explicat els organitzadors de la mostra.

A més hi haurà tallers escolars i familiars, del 18 al 28 d’octubre de 2016, de dimarts a divendres en la sala de tallers del museu i per a les famílies els diumenges 16, 23 i 30 d’octubre i 6 de novembre.

MÚSICA

El cantant Dani Miquel, els Ma Me Mi Mo Músics i d’una xiqueta que s’anomena María i que no té por, presentaren els monstres valencians en un concert per a xiquets el dissabte 29 d’octubre un concert a les 17.30 hores en l’el pati del Centre Cultural La Beneficència.

A més, el cantautor valencià interpretarà el seu repertori de Musiqueries i l’acte estarà amenitzat per les figures ‘Espantacriatures’. L’entrada serà gratuïta però cal arreplegar les entrades des del dimarts 25 d’octubre de 10.00 a 20.00 hores en l’hall del Centre La Beneficència.

La Wikimaratón ‘Espanta la por’ que se celebrarà el dissabte 5 de novembre de 10.00 a 14.00 hores en la Biblioteca ajuntarà diferents persones per a editar en la Wikipedia i així millorar o crear articles sobre els monstres valencians amb l’objectiu d’incloure els que no apareixen en l’enciclopèdia lliure i millorar i ampliar els que ja existisquen.

FALLERA CALAVERA

També hi haurà un torneig-exhibició de la Fallera Calavera, joc de cartes valencià creat per Enric Aguilar i il·lustrat per Esther Méndez, que se celebrarà el diumenge 6 de novembre del 10.00 a 14.00 en els patis del museu.

Es basa en la història d’una fallera que ha mort en una mascletà i que desperta convertida en zombi i molt enfadada: l’única manera de calmar la seua ira és preparant-li una bona paella valenciana.

La baralla la formen cartes de tresor, de batalla i especials per a poder aconseguir els ingredients de la paella que ha de salvar la fallera. Els protagonistes de les cartes són personatges, objectes i situacions de la cultura tradicional valenciana, entre ells alguns monstres valencians com el Butoni, la Quarantamaula, l’Home del Sac o el Moro Mussa.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor