11.10.2016 - 15:17
|
Actualització: 13.10.2016 - 07:55
VALENCIA, 11 (EUROPA PRESS)
El Museu Valencià d’Etnologia ha organitzat, amb motiu de la festa de Tots Sants, un programa titulat ‘Espanta la por’ que donarà a conèixer els tradicionals monstres valencians a través de tallers, un concert, una wikimaranton, un joc de cartes i una exposició.
Amb este programa, que es desenvolupa des del 16 d’octubre al 6 de novembre, es presenta als més xicotets, molt influïts per l’imaginari nord-americà de la festa d’Halowen, l’existent tradició valenciana de monstres i personatges “desagradables” amb els quals “s’atemoria” als nostres avis i àvies en la seua infància. Entre estos peronajes es troben el Butoni, la Quarantamaula o l’Home del Sac, el Saginer, el Moro Mussa o l’Home dels Nassos.
ACTIVITATS
La iniciativa, que oferix diverses activitats, se celebrarà en la biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia, patis i sala de tallers i està organitzada pel departament de didàctica en col·laboració d’Andana editorial, Amical Wikimedia i Homoludicus
Entre les activitats destaca l’exposició temporal ‘Espanta la por!’ que es muntarà del 16 d’octubre al 6 de novembre en la Sala d’Exposicions de la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia i que pretén acostar grans i xicotets l’imaginari valencià que parla de la por.
Els protagonistes seran els monstres valencians, concretament el Butoni, l’Home del sac, l’Home dels nassos, el banyeta i una fada bona que eixiran del llibre ‘La Maria no te por’ (Andana editorial) per a poder conèixer-los una mica més.
Així mateix s’aprofitara per a parlar als xiquets de la por i de com es pot vèncer amb Marta, una xiqueta que té un amic molt especial que es diu Tarasca, un monstre que espantava a tots fins que va trobar la seua amiga.
“A les ‘espantacriatures’ valencianes ja no només les trobem en la memòria oral dels nostres avis: ara han passat a formar part de molts llibres que arrepleguen rondalles i treballs de recerca. Per açò en esta exposició els adults i els xicotets podran trobar lectures relacionades amb el tema”, segons han explicat els organitzadors de la mostra.
A més hi haurà tallers escolars i familiars, del 18 al 28 d’octubre de 2016, de dimarts a divendres en la sala de tallers del museu i per a les famílies els diumenges 16, 23 i 30 d’octubre i 6 de novembre.
MÚSICA
El cantant Dani Miquel, els Ma Me Mi Mo Músics i d’una xiqueta que s’anomena María i que no té por, presentaren els monstres valencians en un concert per a xiquets el dissabte 29 d’octubre un concert a les 17.30 hores en l’el pati del Centre Cultural La Beneficència.
A més, el cantautor valencià interpretarà el seu repertori de Musiqueries i l’acte estarà amenitzat per les figures ‘Espantacriatures’. L’entrada serà gratuïta però cal arreplegar les entrades des del dimarts 25 d’octubre de 10.00 a 20.00 hores en l’hall del Centre La Beneficència.
La Wikimaratón ‘Espanta la por’ que se celebrarà el dissabte 5 de novembre de 10.00 a 14.00 hores en la Biblioteca ajuntarà diferents persones per a editar en la Wikipedia i així millorar o crear articles sobre els monstres valencians amb l’objectiu d’incloure els que no apareixen en l’enciclopèdia lliure i millorar i ampliar els que ja existisquen.
FALLERA CALAVERA
També hi haurà un torneig-exhibició de la Fallera Calavera, joc de cartes valencià creat per Enric Aguilar i il·lustrat per Esther Méndez, que se celebrarà el diumenge 6 de novembre del 10.00 a 14.00 en els patis del museu.
Es basa en la història d’una fallera que ha mort en una mascletà i que desperta convertida en zombi i molt enfadada: l’única manera de calmar la seua ira és preparant-li una bona paella valenciana.
La baralla la formen cartes de tresor, de batalla i especials per a poder aconseguir els ingredients de la paella que ha de salvar la fallera. Els protagonistes de les cartes són personatges, objectes i situacions de la cultura tradicional valenciana, entre ells alguns monstres valencians com el Butoni, la Quarantamaula, l’Home del Sac o el Moro Mussa.