10.11.2016 - 11:14
Puigdemont lamenta l'”infrafinançament crònic” del sistema sanitari català
GIRONA, 10 (EUROPA PRESS)
La ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Dolors Montserrat, ha promès que aquesta legislatura serà de “diàleg i consens polític i social” amb els professionals sanitaris per modernitzar el sistema sanitari però sense deixar enrere els metges joves.
Ho ha dit en el III Congrés de la Professió Mèdica de Catalunya ‘Construïm junts la professió del futur al servei de les persones’, que ha tingut lloc al Palau de Congressos de Girona, on s’han congregat un miler de professionals que han reflexionat sobre el metge del futur.
Ha estat el primer acte de Dolors Montserrat com a ministra a Catalunya, segons ha destacat, i ha llançat un missatge als facultatius: “Estic al vostre costat per escoltar-vos i ajudar-vos; trobar solucions i definir el metge del futur”, i ha afegit que cal escoltar i sumar per garantir un servei de qualitat.
Ha reconegut que la crisi ha obligat el Govern espanyol a prendre decisions “molt doloroses” però necessàries per garantir els serveis sanitaris, si bé ara la situació ha canviat i està en deute amb els professionals sanitaris, la vocació i lliurament dels quals ha estat clau per mantenir el servei, en les seves paraules.
Sobre les ponències que es debatran, ha ressaltat la importància de posar “el focus sobre el pacient” i aconseguir serveis més àgils i accessibles; la cultura de la coresponsabilitat dels professionals; i la sostenibilitat del sistema, a més de tenir present més col·lectius, com infermeres, auxiliars i farmacèutics.
Montserrat ha destacat que s’han aconseguit bons resultats en salut gràcies al fet de “sumar esforços entre tots”, raó per la qual ha agraït la col·laboració lleial i sincera amb el Ministeri, i ha cridat a treballar en equip per aconseguir millors resultats.
A més de la ministra de Sanitat, el congrés ha reunit el president de la Generalitat, Carles Puigdemont; el conseller de Salut, Toni Comín; la delegada del Govern espanyol, Llanos de Luna, i l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, entre d’altres autoritats, com l’exconsellera de Salut, Marina Geli, que es trobava entre el públic.
PUIGDEMONT
Puigdemont ha lamentat l'”infrafinançament crònic” del sistema sanitari català que, a més, ha empitjorat, i s’ha mostrat convençut de la voluntat de la ministra per acabar amb aquesta situació que, si no desapareix, serà difícil resoldre’n les carències, cosa que ha arrencat un aplaudiment de l’auditori.
Després d’exculpar Montserrat d’aquesta manca de recursos, el president ha deplorat que els sistema de finançament és “injust i està caducat” des de fa tres anys, i ha assegurat que és una prioritat per al Govern mantenir el nivell d’inversions en salut.
També ha alabat “el compromís ètic” dels professionals mèdics que han anteposat la professió, la qualitat i l’atenció a les persones a les seves condicions laborals, per la qual cosa tant el Govern com la societat estan en deute amb ells, segons ha assegurat.
Per a Puigdemont, alguns dels reptes que afronta el sistema sanitari són l’encariment de les teràpies i l’augment de l’esperança de vida, que exigeix una “reforma del finançament del sistema sanitari” per mantenir-ne la viabilitat.
“En un país normal això no succeiria tant”, ha expressat Puigdemont, qui ha considerat que si Catalunya fos un Estat tindria més eines per garantir el sistema, i també ha manifestat que el Govern estarà al costat de les reivindicacions dels professionals mèdics.
CONDICIONS LABORALS
El president del Col·legi de Metges de Barcelona (Comb), Jaume Padrós, ha alertat que “no es pot cronificar” la incertesa i les condicions laborals dels professionals sanitaris que, amb el seu compromís, han mantingut la qualitat del sistema sanitari, malgrat les retallades durant la crisi.
Aprofitant la presència d’autoritats, ha remarcat el “risc de descapitalització de les inversions i de consolidar la precarietat”, sobretot, entre els més joves, i ha assegurat que el sistema sanitari necessita canvis, recursos i consens polític i social per fer-lo sostenible i viable.
Madrenas ha afirmat que un metge ha de saber escoltar, palpar i pensar: “El repte que tenen avui és recollir què té de millor totes aquestes formes i adaptar-les als moments actuals”, i ha afegit que espera que el d’aquest dijous sigui un debat útil i que els seus resultats beneficiïn la professió i tota la ciutadania.