29.10.2016 - 10:00
La vacunació és un dels avenços mèdics més importants de la història, fins i tot per sobre de l’aparició dels antibiòtics, ja que han evitat milions de morts al segle XX. Encara avui, s’estima que un mínim de 1,5 milions de morts de nens menors de 5 anys estan causades per malalties que es poden prevenir amb vacunes. Des de la introducció de les vacunes, les taxes d’incidència de malalties com ara polio, xarampió, galteres, rubèola, diftèria, i meningitis han disminuït entre el 95 i el 100%.
Què és una vacuna?
Les vacunes són substàncies biològiques obtingudes dels microorganismes que causen les malalties, però modificades, i que administrades en un ésser viu li provoquen un augment de la immunitat.
Com funcionen?
Les vacunes produeixen dos tipus d’immunitat:
Immunitat activa: en administrar una part del microorganisme es pretén provocar una resposta immunitària en contra d’aquest, protectora i similar a la infecció natural, però sense perill per qui es vacuna, d’aquesta manera es protegeix als nens contra infeccions perilloses abans de que hi entrin en contacte.
Immunitat de grup o comunitària: les vacunes protegeixen els vacunats, però de manera indirecta a les persones de l’entorn que ja no es contagiaran en posar-se en contacte amb el germen del qual està vacunat. A més, en estar vacunades moltes persones, la circulació del germen en aquesta comunitat desapareix i queda protegida tota la població, estiguin o no vacunats.
Si voleu seguir llegint l’article, feu clic aquí.