27.03.2017 - 12:01
|
Actualització: 04.12.2017 - 02:56
Els vint-i-cinc anys de la mort de Joan Fuster i els vuitanta del naixement d’Antonio Gramsci són una bona excusa –o un bon motiu– per a explorar la relació enel pensament d’aquests dos intel·lectuals europeus. Un català de Sueca i un sard d’Abas que van tenir una forta influència en el discurs polític i cultural dels anys 60 i 70 de l’esquerra dels Països Catalans. Fuster i Gramsci es complementen amb Karl Marx en el llibre col·lectiu que ara publica Edicions El Jonc amb el títol ‘El pensament i l’acció. De Marx a Gramsci en Joan Fuster’. Els autors, Antoni Rico, Ferran Archilés, Jaume Lloret, Joaquim Carlos Noguera i Giaime Pala desgranen en sis capítols les influències, els debats i els vincles en el pensament d’aquests tres gegants del pensament polític.
El llibre es presenta avui a l’Espai VilaWeb (carrer Ferlandina, 43 de Barcelona) a les 19.00 amb la participació del politòleg Jordi Muñoz i els autors Joaquim Carlos Noguera, Jaume Lloret i Antoni Rico.
L’editorial presenta el llibre amb aquestes paraules:
«El pensament i l’acció. De Marx a Gramsci en Joan Fuster té la intenció d’aproximar el lector a la influència que el pensament marxista, i especialment el gramscià, tingué en les reflexions de l’escriptor de Sueca. No és casual que Edicions El Jonc dediqui un llibre a aquest tema, ja que tant Fuster com Gramsci han estat dos referents fonamentals per a l’esquerra dels Països Catalans. La proposta nacional del primer i la reformulació del marxisme per part del segon marcaren, sense cap mena de dubte, les línies tàctiques i estratègiques de les diferents cultures polítiques dels nostres països.
»Amb un to divulgatiu i alhora acadèmic, el llibre que teniu a les mans servirà al lector novell en la temàtica per tenir una perspectiva general de tots dos autors i a l’especialitzat per continuar, o tancar, amb el debat sobre la recepció real que Gramsci tingué tant en Fuster com en els partits marxistes de casa nostra.»