30.11.2015 - 10:12
|
Actualització: 30.11.2015 - 11:16
El resultat del debat nacional de la CUP no és definitiu. Ha estat el missatge que han volgut deixar clar el president i la portaveu del grup parlamentari, Antonio Baños i Anna Gabriel, que han estat entrevistats a RAC-1 i Catalunya Ràdio respectivament. Ahir, la majoria dels militants de la CUP van votar la proposta que vetava la presidència d’Artur Mas. Ara Baños i Gabriel diuen que aquest resultat avala l’estratègia que ha seguit fins ara la comissió negociadora, però no tanca la porta a cap acord, ni tan sols a investir president Artur Mas.
‘Totes les opcions encara són obertes’, ha explicat Baños, que considera que unes noves eleccions al març serien un fracàs. Per una altra banda, Gabriel ha criticat les ‘nombroses línies vermelles’ que ha fixat Junts Pel Sí, no únicament en la figura de Mas, sinó també per a dur endavant el pla de xoc social.
Escolteu com ho explicava Baños:
També ha dit això mateix Anna Gabriel:
En declaracions a RAC-1, Baños ha refusat la disjuntiva ‘Mas o març’, i ha dit que es continua negociant per arribar a l’acord ‘més sòlid i més ampli possible’, encara que sigui lent. ‘Volem tenir el govern tant aviat com es pugui, però que sigui tan transversal com sigui possible i que pugui seduir i aplegar gent que encara no és independentista, perquè els atacs de l’estat demanen que siguem molts més’, ha dit.
Segons ell, el resultat del debat nacional de diumenge no és l’última paraula de la CUP i, per tant, no es descarta que Mas sigui investit president. De fet, ha recordat que hi havia gent que defensava aquesta possibilitat. Ha dit que els deu diputats votarien allò que l’assemblea decidís, però no ha volgut posar data a aquesta reunió.
Ha dit també que la CUP no vol que hi hagi eleccions, i ha reconegut que per a ell seria un ‘fracàs personal’, perquè es va presentar ‘per fundar una república’. ‘Si no ho fem amb aquesta majoria, per mi seria un fracàs’, ha dit, de manera que deixava entendre que no s’hi tornaria a presentar. Ha dit que era conscient que a molta gent contrària al procés ara li agradava la CUP perquè creu que ‘faran caure Mas i la independència’. ‘Que no s’ho creguin. Que no ens utilitzin per a aquest paper’, ha avisat.
Baños ha negat que pretenguin ‘crucificar’ Mas, però sí que creu que ‘representa les retallades i un partit esquitxat per corrupció’. ‘No ens dediquem a linxar gent que per a molts és central. És cert que hi ha molta gent que s’ha fet independentista perquè hi ha Mas, però també n’hi ha que no se’n fa per Mas’, ha argumentat.
Per una altra banda, Anna Gabriel ha recordat que serà l’assemblea nacional que decidirà sobre propostes concretes, a diferència del debat que es va fer ahir a Manresa. ‘Ahir no tancàvem portes ni consolidàvem res definitiu’, ha dit. Tanmateix, tot i que l’opció de l’actual president en funcions no s’ha tancat, els negociadors de la CUP han aconseguit un aval a la seva estratègia de vet i en les reunions vinents així ho faran saber als seus interlocutors.
Podeu escoltar un fragment de l’entrevista a Gabriel:
De fet, si Junts Pel Sí optés per presentar com a candidat a una persona ‘de consens’, ‘demà mateix la CUP votaria a favor de la seva investidura’. Gabriel ha reconegut que van proposar a Carles Viver Pi-Sunyer per presidir la Generalitat i van plantejar que Mas ocupés un comissionat internacional per defensar el procés arreu del món. Dues propostes que van ser rebutjades. Segons la portaveu cupaire, un nom alternatiu a Mas posaria les bases per ‘començar amb més força’ la legislatura, ja que, a més de sumar ‘més sís’ –els 10 diputats de la CUP- , podria restar ‘nos’, ja que Catalunya Sí Que Es Pot ha obert la porta a abstenir-se si, enlloc de Mas o d’algú de CDC, es presenta un altre candidat de Junts Pel Sí a la presidència de la Generalitat.
Pel que fa al pla de xoc social, Gabriel ha subratllat que ‘hi ha moltes línies vermelles a l’altra banda’. Revertir la privatització d’Aigües Ter-Llobregat (ATLL), aturar el Consorci Sanitari de Lleida, evitar el projecte Visc +, ‘que vol fer negoci amb les dades dels historials sanitaris’, són alguns dels exemples que ha citat per denunciar l’inflexibilitat de CDC, ERC i els independents que formen part de Junts Pel Sí –sense fer cap distinció entre ells. ‘Estem parlant de l’aigua, dels historials sanitaris, de la salut i de l’educació’, ha subratllat Gabriel. ‘En les taules de negociació, tampoc es pot parlar de res que tingui a veure amb les escoles privades o concertades. Hi ha moltes línies roges a l’altra banda’, ha lamentat.
Gabriel ha reconegut que Junts Pel Sí vol un acord pressupostari amb la CUP per tirar endavant algunes de les seves propostes. L’esquerra alternativa està disposada a estudiar els propers pressupostos de la Generalitat, que s’haurien de ‘girar bastant’. Tot i que en les negociacions no han aprofundit en el tema, la CUP no vol heretar els pressupostos ‘antisocials’ que actualment té la Generalitat i exigiria, entre d’altres, que la ciutadania tingués la darrera paraula en projectes importants, amb consultes ciutadanes per exemple pel que fa a ATLL.
L’esquerra anticapitalista tampoc ha entès que el Parlament hagi recorregut al Tribunal Constitucional la suspensió de la resolució independentista aprovada el passat 9 de novembre. Gabriel ha recordat que en el mateix text de la resolució ja es deixava clar que no s’acceptava la legitimitat del TC. A més, ha lamentat que en l’escrit d’al·legacions, la cambra catalana hagi defensat que la resolució no té caràcter vinculant pel govern i, per tant, no genera efectes jurídics. ‘Per nosaltres sí que vincula políticament el govern’, ha conclòs.
Podeu escoltar l’entrevista sencera de Catalunya Ràdio a Anna Gabriel: