Es presenta una crida d’antifranquistes i de progressistes d’esquerres per la independència

  • Avui a migdia es fa públic a l'Ateneu Barcelonès un nou manifest independentista signat, entre més, per Xavier Folch, Borja de Riquer, Perejaume, Anna Sallés i Oriol Bohigas

VilaWeb

Redacció

09.09.2015 - 06:00

Aquests últims anys, en el context del procés sobiranista, s’han publicat tota mena de crides i manifests de col·lectius que han pres posició en favor del dret de decidir i la independència. Dos dies abans de l’Onze de Setembre i poc més de dues setmanes abans de les eleccions plebiscitàries, avui a migdia se’n presenta un altre a l’Ateneu Barcelonès: ‘La crida perquè el 27-S tothom d’esquerres o partidari d’una Catalunya de progrés voti una candidatura independentista.’

És signat per desenes de persones que van lluitar contra la dictadura franquista i que sempre han intentat de mantenir ‘posicions d’esquerres, de progrés i de justícia social per a Catalunya i Espanya’, com ara l’editor Xavier Folch, l’historiador Borja de Riquer, el pintor Perejaume, la historiadora Anna Sallés i l’arquitecte Oriol Bohigas.

‘Pensem que en aquest moment l’única manera d’avançar en aquesta via és votar alguna de les opcions independentistes’, diuen els signants, després d’haver confiat durant molts anys ‘que un procés de recuperació democràtica d’Espanya comportaria uns canvis en la societat espanyola que permetrien un respecte de les llibertats democràtiques, més justícia social i una política territorial que respectaria les diferents realitats nacionals i culturals del país’.

Després de gairebé quaranta anys –diuen–, no ha estat possible ni amb el PP ni amb el PSOE, com tampoc es preveu amb Ciutadans i Podem: ‘L’estat espanyol continuarà aferrat a l’actual constitució en la seva interpretació més restrictiva, insensible a les manifestacions multitudinàries que s’han produït aquests anys en favor del dret de decidir, i continuarà retallant l’autonomia o suprimint-la i imposant nous processos de recentralització.’

Per això conclouen que ‘un vot en massa i majoritari per la independència donaria una gran força a Catalunya per negociar amb l’estat espanyol una possible independència’: ‘Votant independència podrem aconseguir una Catalunya més democràtica, més lliure, més progressista i d’esquerres’, consideren.

Llegiu el manifest sencer:

«Crida perquè el 27-S tothom d’esquerres o partidari d’una Catalunya de progrés voti una candidatura independentista

Els sotasignats, alguns de nosaltres gent gran que vam lluitar contra la dictadura franquista, i tots nosaltres gent que al llarg de la nostra vida hem intentat mantenir posicions d’esquerres, de progrés i de justícia social per a Catalunya i Espanya, pensem que en aquest moment l’única manera d’avançar en aquesta via és votar alguna de les opcions independentistes.

Al llarg de molts anys hem confiat que un procés de recuperació democràtica d’Espanya comportaria uns canvis en la societat espanyola que permetrien un respecte de les llibertats democràtiques, més justícia social i una política territorial que respectaria les diferents realitats nacionals i culturals del país. En aquesta perspectiva, i malgrat que la història dels darrers segles apuntava cap al contrari, confiàvem que Catalunya tindria cabuda dins l’Estat espanyol.

Malauradament, després de gairebé quaranta anys constatem que a Espanya el PP, que representa els hereus del franquisme, conserva un gran poder polític i econòmic, mentre que la seva marca blanca, Ciutadans, sembla guanyar terreny. Per la seva banda el PSOE, partit que en el seu moment va impulsar lleis i iniciatives de progrés polític i social, fa molts anys que impulsa polítiques de dretes. El PSC n’és un apèndix, sense cap independència, i el federalisme que proposa no té gairebé cap contingut. La nova opció de Podemos, pel seu cantó, defensa polítiques massa ambigües quant a Catalunya.

L’Estat espanyol continuarà aferrat a l’actual Constitució en la seva interpretació més restrictiva, insensible a les manifestacions multitudinàries que s’han produït aquests anys en favor del dret de decidir, i continuarà retallant l’autonomia o suprimint-la i imposant nous processos de recentralització. Evidentment, no seran els partits esmentats els que modificaran aquesta perspectiva perquè ni ho volen ni tenen poder per fer-ho. Vista la situació, difícilment podem esperar que d’Espanya ens arribin canvis significatius que permetin unes polítiques socials més justes. Tampoc no ens n’arribarà més respecte per les nostres institucions, la nostra cultura i la nostra llengua.

Un vot en massa i majoritari per la independència donaria una gran força a Catalunya per negociar amb l’Estat espanyol una possible independència. Però si aquesta vegada encara no hi reeixim, tindrem una posició que ens permetrà imposar un respecte per les nostres institucions i uns canvis de caràcter democràtic de les polítiques socials, d’infraestructures, d’inversió, territorials, administratives, etc. A més, aquesta situació més clara ens donaria més possibilitats per parlar i explicar-nos amb la gent dels altres pobles d’Espanya, amb els quals compartim una part dels nostres greuges i amb els quals volem mantenir lligams fraternals.

L’independentisme català és un moviment social que ha sorgit des de baix i representa una part molt important del poble. L’única resposta que rebem són les amenaces: l’única opció que tenim és la de no resignar-nos davant d’aquesta situació intolerable. La millor manera de fer-ho és lluitar i votar una de les opcions independentistes a les eleccions del 27 de setembre.

Sabem que anar cap a la independència serà un procés molt difícil. I que, després, també caldrà fer front al conservadorisme, als hàbits dels partits polítics i de les institucions, i a la corrupció, dels quals Catalunya tampoc no és exempta. Tot i així, votant independència podrem aconseguir una Catalunya més democràtica, més lliure, més progressista i d’esquerres. Però haurem de treballar durament per aconseguir-ho.»

Llista de signants fins ara.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor