Denúncia contundent al New York Times de la pèrdua de llibertat de premsa a Espanya

  • Un reportatge destacat a la portada de l'edició internacional del diari critica la pressió dels creditors i del govern de Rajoy sobre les principals capçaleres

VilaWeb

Redacció

06.11.2015 - 10:18
Actualització: 06.11.2015 - 11:47

La portada de l’edició internacional de The New York Times destaca avui a portada un reportatge contundent sobre la pèrdua de llibertat de premsa a Espanya i les pressions que rep del govern de Mariano Rajoy. L’article, signat per Raphael Minder, comença reconeixent que aquests últims anys a tot arreu els diaris han hagut de lluitar per adaptar-se al món digital i a la davallada d’ingressos per publicitat, però considera que a Espanya hi ha hagut un obstacle afegit: la pèrdua creixent d’independència editorial dels grans diaris, enmig de la crisi financera.

Més enllà de la imposició de límits a la llibertat de premsa a través de mesures governamentals com la ‘llei mordassa’, explica Minder, hi ha hagut també ‘pressions més subtils en la indústria dels mitjans’ que han afectat la llibertat d’expressió, especialment als diaris més influents’.

Mitjançant entrevistes amb periodistes independents i directors d’alguns mitjans digitals, l’article denuncia que els grans diaris són a les mans dels creditors, que van impedir que fessin fallida pels seus deutes, i del govern, ‘una situació de dependència que ha fet un mal terrible a la credibilitat dels mitjans’, hi afirma el periodista Ángel Aguilar.

La majoria dels deutes van lligats a les inversions fetes pels grups mediàtics durant els anys de bombolla financera a Espanya, i això ha acabat resultant una pèrdua d’independència d’aquests mitjans a l’hora d’informar de les grans empreses que hi han posat diners. Minder posa exemples del diari El País en relació amb notícies sobre Catar i Telefònica, dues empreses que inverteixen al grup Prisa.

‘Treballar a El País solia ser un somni de qualsevol periodista espanyol –declara Aguilar–, però ara n’hi ha que estan tan desesperats que se’n van, de vegades amb la sensació que s’han superat els nivells de censura.’

‘No crec que hi hagi hagut una època pitjor per a la llibertat d’expressió a Espanya des de la mort Franco’, rebla Juan Pedro Velázquez-Gaztelu, que justament va deixar El País per a impulsar Alternativas Económicas.

L’article es tanca amb declaracions de l’advocat i portaveu del PP Pablo Casado: ‘No veig que la premsa a Espanya tingui cap problema.’

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor