09.05.2017 - 22:00
|
Actualització: 10.05.2017 - 00:44
El govern va activar ahir el procediment per a la compra de vuit mil urnes de votació. El Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) va publicar la convocatòria del concurs per a fabricar aquestes urnes per un valor aproximat de dos-cents mil euros. Les empreses que hi vulguin participar tindran ara quinze dies per a presentar propostes. Preveient aquesta situació, el govern espanyol va amenaçar les empreses que tinguessin l’interès de participar en un concurs d’aquesta mena. El cas és que el govern ha publicat l’anunci del concurs estipulant que es fa d’acord amb la legislació electoral espanyola i catalana i sense esmentar en cap moment l’ús que es faria d’aquestes urnes en un futur referèndum.
Fonts de Presidència han explicat a aquest diari que tot s’ajusta a la llei i que no hi ha cap argumentació legal possible contra la compra d’urnes per a fer votacions per part de la Generalitat. Com és sabut, hi ha més administracions autonòmiques que tenen urnes de propietat per a fer les eleccions i consultes que considerin oportunes en cada moment. La qüestió de fons és si el govern preveu d’esquivar el setge legal fins a les últimes conseqüències o si està disposat a prescindir de l’amenaça judicial en algun moment concret. I la resposta donada a aquest diari és que el referèndum es farà i els ciutadans podran votar perquè aquest és el compromís del govern.
La idea del govern
L’executiu vol que el dia de la convocatòria del referèndum ja s’hagin enllestit totes les qüestions que afecten o demanen la participació de tercers de l’àmbit privat. Quan es convoqui el referèndum i arribi l’anunciada impugnació al Tribunal Constitucional espanyol, el govern vol tenir resoltes totes les contractacions i vol que la feina encarregada ja s’hagi lliurat. L’objectiu és que sigui el govern que assumeixi totes les conseqüències de l’acció judicial espanyola i no hi hagi baules febles per l’atemoriment d’empreses proveïdores de material i de serveis necessaris per a la votació.
El govern valora especialment que la dialèctica amb l’estat espanyol sigui la defensa de les urnes i el vot –per part catalana– contra la prohibició de les urnes –per part espanyola. Segons les fonts consultades, això permet al govern d’executar tots els camins possibles per a assegurar que el referèndum es faci i sigui vinculant perquè s’estarà disposat a aplicar-ne el resultat.
Una compra legal, però…
Per bé que la compra d’urnes és emparada legalment per la llei orgànica del règim electoral general i per lleis catalanes, la Fiscalia Superior de Catalunya ja prepara una querella per a impugnar-ne la licitació, segons que es va poder saber ahir. De moment, hom ignora quins delictes imputarà la fiscalia i com relacionarà la compra de les urnes –en què no es parla en cap moment del referèndum– amb la suspensió del referèndum que el TC va fer el mes de desembre passat.
‘En aquests casos, teoritzar sobre les possibles vies d’actuació dels altres no ho faré mai per raons òbvies. Però fer-ho, ho poden fer’, diu el catedràtic de dret penal de la Universitat de Barcelona Joan Queralt, que explica a VilaWeb que no observa cap via que pugui relacionar la suspensió del TC amb les urnes. També creu que la compra d’urnes és absolutament legal: ‘Totes les comunitats autònomes han fet compres d’urnes i el govern espanyol també. Les urnes no són un material d’ús restringit, ni material de doble tecnologia ni material estratègic. Per tant, això és lliure comerç.’
Estaremos pendientes de qué empresas concursan
Las empresas también deben cumplir las resoluciones del Tribunal Constitucional https://t.co/Q33ErfxCph— Societat Civil Catalana (@Societatcc) May 9, 2017
Quant a les amenaces del govern espanyol sobre les empreses que proporcionin les urnes, Queralt és clar: ‘No hi ha cap mena de delicte.’ El lletrat Josep Costa apunta això mateix, però sospita que la fiscalia podria recórrer a l’argúcia de convertir les empreses en copartícips del delicte de malversació que li imputi al govern, així com el de prevaricació. ‘És un disbarat. Però en aquest país tot és possible. Cal pensar que han condemnat el president de la Generalitat i tres consellers per una cosa que el president del govern espanyol i el ministre de Justícia van dir que era una fotesa’, diu Queralt.
‘Ens presentarem a la licitació, no tenim por’
Amb la publicació al DOGC de la licitació per a comprar urnes, el govern activa formalment, i de cara al públic, l’organització de la logística que requereix el referèndum del mes de setembre. La licitació és per a dues compres: una de 8.000 urnes transparents i una altra de 4.000 de cartó. Ara les empreses interessades tenen dues setmanes per a presentar-se al concurs.
VilaWeb s’ha posat en contacte amb dues empreses especialitzades en el tractament de plàstics i metacrilats, susceptibles d’optar a fabricar les urnes del referèndum. És el cas de l’empresa barcelonina Plastic Express, que farà cas omís de l’amenaça del govern espanyol de perseguir les empreses que es presentin al concurs. Ho explica Andreu Marquès, tècnic de projectes de Plastic Express: ‘Ens hi presentarem, no ens fa por. Quina por hem de tenir de treballar? Nosaltres treballem i, si arriba el cas, farem una bona comanda per a un bon client, en aquest cas la Generalitat.’ I afegeix: ‘No sabem què en faran, de les urnes. Si en faran pilars de 4 de 9 amb folre, si les faran servir per votar, o per fer un mur.’
Ara les empreses tenen quinze dies per a presentar candidatura, però ara com ara no se sap quan s’haurà de lliurar la remesa de les urnes fabricades. El termini de lliurament es concretarà quan s’hagi adjudicat la licitació i el lloc de lliurament també, però serà ‘un únic lloc, dins ‘l’àrea metropolitana de Barcelona’, segons que especifica el plec de prescripcions tècniques de l’acord marc.
Ben diferent és la posició de Metacrilat.com, una empresa d’Olot (Garrotxa) que, com el nom indica, és especialitzada en la manipulació de metacrilat. El gerent, Lluís Clavaguera, diu que la seva empresa no participarà en el concurs perquè desconfia de les amenaces del govern espanyol: ‘Això no sé com acabarà. Et fiques pel mig i al final qui ho farà… No em fa gaire gràcia, perquè l’endemà se’t poden presentar els inspectors d’Hisenda.’ Claveguera diu que no sent por per les amenaces, però respecte sí.
Per una altra banda, explica que treballa amb metacrilat i que té dubtes seriosos que les urnes s’acabin fent amb aquest material: ‘Pel preu màxim que ha fixat la Generalitat, 25 euros per urna, jo crec que això ho acabarà fent una empresa especialitzada en la injecció de plàstic. Potser alguna part sí que ho serà, però perquè surtin bé de preu contindrà parts de plàstic.’ També intueix que l’adjudicació recaurà en una empresa de fora el país i amb més capacitat per abaratir costs: ‘Acabaran venint de Xina’.
Marquès, de Plastic Express, també diu que les urnes no seran de metacrilat, tal com s’ha publicat aquests últims dies: ‘Tothom parla de metacrilat, però si fos així, es trencarien de seguida. La Generalitat no especifica de quin material han de ser, només que han de ser transparents. Nosaltres faríem servir un material amb què es fabriquen totes les urnes del món, que és un tipus de plàstic.’
I les paperetes?
La polseguera aixecada per la compra de les urnes també es podria generar un cop el govern liciti l’adquisició de les paperetes. Es farà més endavant, quan calgui, però el govern ja té identificades quines empreses hi podran optar. Són Formsystem Documentos Inteligentes (de Madrid), Tompla Industria Internacional del Sobre (d’Alcalá de Henares), Impresiones Transkrit (de Sant Sebastià) i Domènech Mirabet (de l’Hospitalet de Llobregat).
La selecció es va fer per mitjà d’un acord publicat a principi d’abril: ‘Té per objecte la selecció de les empreses que podran subministrar el material electoral necessari per a la celebració d’eleccions al Parlament de Catalunya i l’establiment dels requisits i condicions a què han de sotmetre’s els contractes que se’n derivin, durant el període de vigència’.
La licitació té un pressupost de 641.000 euros i un valor estimat del contracte de 897.000 euros. Encara no se n’ha fet l’adjudicació, sinó que actualment es fa el procés d’homologació d’empreses per a fer material electoral.
Les urnes, les paperetes i els sobres són tan sols alguns dels materials imprescindibles per a fer la votació sobre la independència. El govern haurà de contractar uns serveis informàtics per a desenvolupar les aplicacions i les webs de publicació que permetin de fer els recomptes i el procediment de votació. També s’haurà de contractar el transport del material i la destrucció posterior. En el procés judicial contra el 9-N, tots aquests serveis van servir als fiscals del Tribunal Superior de Justícia i del Tribunal Suprem per argumentar la imputació del delicte de desobediència després de la providència del TC el 4 de novembre de 2014. Aquesta vegada, el govern assegura que el referèndum es farà oficialment i amb tot el suport i implicació institucional. No es faran servir voluntaris i no caldrà que tot quedi en mans dels voluntaris com va passar el 9-N. En qualsevol cas, de moment es vol evitar que la pressió i l’amenaça del govern espanyol tingui cap efecte en les empreses contractades.