Cinc escumosos de revetlla

  • Idees per a Sant Joan, una nit d’escumosos particulars que no us deixaran indiferents

VilaWeb
Montserrat Serra
21.06.2024 - 21:40
Actualització: 21.06.2024 - 21:49

Us oferim cinc escumosos elaborats al Principat, segons el mètode champenoise i també segons el mètode ancestral, partint de l’agricultura ecològica i regenerativa, i a partir de cupatges ben diferents, de monovarietals de varietats autòctones al cupatge tradicional del cava. Escumosos emparats per la DO Cava, Corpinnat, Clàssic Penedès o sense DO. Escumosos amb criança i criança llarga que us faran més feliç la revetlla de Sant Joan.

Can Sumoi Ancestral Montònega 2022

Un vi natural d’alçada, sense sulfits afegits i elaborat com a ancestral (una sola fermentació). Un escumós monovarietal de parellada, varietat que també es coneix amb el nom de montònega, i d’ací el nom. Un escumós que forma part de la gamma de vins de Can Sumoi, projecte de viticultura de muntanya de Pepe Raventós, artífex de la marca Raventós i Blanc. La parellada d’aquest ancestral, varietat delicada, fina i aromàtica, neix d’una vinya en vas a sis-cents metres d’altura, en sòl calcari, al peu de la Serra de l’Home, a Montmell (Penedès). La frescor i característiques del raïm es mantenen a l’ampolla. Aquest ancestral s’ha elaborat després de quatre hores de maceració amb les pells, en tines d’acer inoxidable, aturant la fermentació i fent-la acabar a l’ampolla, amb una criança de quatre mesos.

Pardas Hermós 2019

El sumoll amb bombolles és una qüestió de coherència per al celler Pardas. Els propietaris, Ramon Parera i Jordi Arnan, van decidir de vinificar un sumoll com a escumós quan va néixer Corpinnat, per formar part d’aquesta marca col·lectiva. Amb aquest Hermós, nom que va lligat a la literatura de Josep Pla, van voler mostrar i demostrar que la sumoll era una varietat “espectacular” per a fer escumosos. Les aromes s’acosten al brioix i recorden el xampany. L’Hermós és un cupatge de sumoll i xarel·lo. El sumoll hi dóna el caràcter aromàtic i hi aporta sequedat i molta acidesa. És una varietat dominant. Per evitar un excés d’acidesa i controlar el grau, cullen el xarel·lo una mica més verd i el sumoll una mica més madur. Un Corpinnat que marca tendència.

Juvé & Camps Reserva de la Família 2018

Aquest escumós, elaborat a partir de les tres varietats tradicionals del cava (macabeu, xarel·lo i parellada), té un envelliment de trenta-sis mesos en ampolla. El vi base per a elaborar aquest cava brut nature procedeix de vinyes de les propietats d’Espiells, Can Massana i la Cuscona, que es cultiven en ecològic i amb pràctiques de viticultura regenerativa. El cupatge combina al voltant de setanta vins base diferents. No se li afegeix sucre després de ser desgorjat. En l’àmbit gustatiu, recorda les fruites blanques madures, com ara la poma i la pera ercolina, amb notes cítriques i tocs de pa torrat.

Titiana Can Matons Pinot Noir 2018

Aquest vi neix d’una parcel·la d’una hectàrea i mitja situada al municipi d’Alella (Maresme) de sòl de sauló i d’una altra de Tiana (Maresme), sobre sòl d’argila vermella. La del 2018 va ser una anyada fresca i amb prou pluja. Això ha donat vivacitat i frescor a aquest escumós. Al nas apareix la fruita vermella, el gerd, la maduixeta de bosc, la cirera. El procés d’elaboració conjuga una part de tines d’acer inoxidable i una altra part de tines de fusta per donar més persistència, vivor i intensitat en boca. És considerat un rosat, però té un color sobretot daurat. El vi no macera amb les seves pells, es fa una extracció directa, per això té aquest poc color vermell, gairebé inexistent, tot i que la base és de raïm negre.

AT Roca Finca els Gorgs 2013

Aquest gran reserva del celler AT Roca, amb parat sota la marca Clàssic Penedès, és un dels més valorats enguany i ha destacat en la Guia de Vins de Catalunya 2024 per ser el més ben puntuat de tota la guia, juntament amb un altre escumós. La Finca els Gorgs neix d’unes vinyes de seixanta anys, plantades en sòl calcari, de macabeu i xarel·lo, d’on surt un vi base que fa una criança de vuit mesos en tines d’acer inoxidable i bóta. La segona fermentació en ampolla i cria amb les mares durant vuit anys i mig. Aquest 2013, segons els tastadors de la Guia, és actualment en un punt d’equilibri magistral.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Ajuda VilaWeb