22.10.2015 - 12:08
|
Actualització: 22.10.2015 - 16:06
El ministre de Justícia espanyol, Rafael Catalá, ha dit que si el president Artur Mas es declarava en rebel·lia i desobeïa cap resolució judicial contra la independència de Catalunya fóra sancionat i inhabilitat i podrien actuar les forces i cossos de seguretat de l’estat. En una entrevista a Antena 3 ha insistit que, malgrat que el govern espanyol entrarà en funcions aviat i es dissoldran les corts, no hi haurà en cap moment un buit de poder que impediria d’executar actuacions perquè no es vulnerés la llei a Catalunya. Segons el ministre, el govern espanyol en funcions i la diputació permanent del congrés i el senat tenen ‘totes les facultats’.
A més, ha dit que la reforma de la llei del Tribunal Constitucional ja preveu passos per a forçar la Generalitat a complir les lleis. ‘Com a qualsevol ciutadà que pretén incomplir les normes, al final [Mas] és obligat per mètodes coercitius amb els instruments de l’estat de dret. […] Mas és un ciutadà més sotmès a les lleis i no hi ha ningú que estigui per sobre la justícia.’
Mas fa victimisme
Catalá ha dit que Mas havia faltat al respecte a les institucions i que feia victimisme per desviar l’atenció sobre el suposat cas del 3% que afecta la seva formació. ‘Si hi ha delictes, que s’investiguin’, ha dit. I ha afegit que tot responia ‘al normal funcionament de les institucions’. Segons ell, el cas perjudica l’estratègia de Mas, que semblava que ‘picava l’ullet a la CUP’ per repetir com a president i ‘ara la CUP fa una declaració dient que amb persones o partits pròxims a la corrupció no en vol saber res’.
A l’entrevista a Antena 3, Catalá ha assegurat que, tot i no saber els detalls de la investigació ‘ni fins on pot arribar’ hi ha ‘una tipificació de delictes molt complexos i importants’. I encara ha afegit: ‘Sembla que hi ha una xarxa amplia de persones afectades per les detencions i les persones que són citades a declarar. […] És un sumari ampli de delictes i persones i veurem fins on arriba la investigació.’
També ha dit que el govern espanyol no tenia res a veure amb aquesta investigació, perquè ‘és evident’ que qui impulsa la causa són ‘els jutges i fiscals’. Ho ha desvinculat del procés sobiranista i ha assegurat que l’única cosa que havia fet el seu executiu havia estat agilitar els procediments perquè els jutges i fiscals disposessin d’eines millors per a fer la seva feina.
Afecta el possible acord entre Junts pel Sí i la CUP
Catalá ha assegurat que, a parer seu, després del 27-S, la investigació sobre la suposada corrupció a CDC afecta negativament un possible acord entre Junts pel Sí i la CUP i la possibilitat que Mas repeteixi com a president de la Generalitat. ‘Si semblava que [Mas] aquests últims dies picava l’ullet a la CUP i ara la CUP fa una declaració dient que de persones o partits pròxims a la corrupció no en volen res, sembla que li ha fallat l’estratègia’, ha dit.
Tot plegat, segons el ministre, porta a una situació de difícil governabilitat que ‘lamentablement podria acabar en unes noves eleccions’, fet que és ‘una mala notícia’ perquè ‘els ciutadans acabaran farts d’aquests processos electorals continuats i això demostra una inestabilitat i que els qui han treballat per la ruptura i per crear blocs no ajuden gens a la convivència’.
La Generalitat va actuar el 9-N
Segons Catalá, la Generalitat va intervenir activament en la consulta del 9-N. ‘Va posar mitjans materials al servei del procés, va donar ordres perquè els col·legis es posessin a disposició, va posar urnes, va fer una activitat d’escrutini i una conferència de premsa’, ha dit. Ha afegit que ara serien els jutges que ho determinarien.