Britànics i italians, els més partidaris de la independència de Catalunya

  • Segons una enquesta espanyola, la major part dels europeus no considera pas la independència de Catalunya un problema per a la UE

El Real Instituto Elcano, considerat el think tank més important de l’estat espanyol, fa cada any un baròmetre de la imatge de l’estat a l’exterior. Des del començament del procés, el moviment independentista català ha estat present en l’anàlisi d’aquesta imatge exterior i, des de l’any passat, s’interroga expressament sobre aquesta qüestió en l’enquesta.

Les dades mostren, sobretot, que hi ha un alt grau de coneixement del procés independentista a la resta d’Europa, ja que entre el 62% i el 87% dels ciutadans dels països entrevistats tenen consciència de la situació política en què es troba Catalunya. En referència a l’any anterior, a més, ha augmentat significativament el nombre de ciutadans alemanys i francesos que se’n consideren informats.

 

‘Nivell de coneixement del moviment separatista a Catalunya.’ Institut Elcano.

El coneixement del procés entre les respectives poblacions és superior, per exemple, a la participació en la segona volta de les presidencials pels francesos (75%), la participació en les eleccions portugueses (56%), les alemanyes (72%) i les italianes (75%), i no està gaire lluny de la participació en el Regne Unit (66%).

Pels europeus, Espanya seria la gran perjudicada per la independència catalana
El consens entre la gran majoria d’enquestats dels cinc estats on s’ha fet l’enquesta és que consideren que un estat independent català seria negatiu per a l’estat espanyol. La pregunta no especifica de quina manera ho seria, si democràticament, econòmicament o pel que fa a la influència de l’estat espanyol en el marc internacional.

 

‘Si Catalunya s’independitzés d’Espanya, creieu que això seria positiu o negatiu per a Espanya?’ Institut Elcano.

Portugal és l’estat que veu de manera més negativa les conseqüències per a l’estat espanyol, però a tot arreu més de la meitat dels ciutadans que tenen coneixement del procés català considera que la independència perjudicaria l’estat espanyol.

En el cas de com afectaria una independència catalana la Unió Europea, la visió també és més negativa que no pas positiva, però en cap cas no ho veuen tan perjudicial com per a l’estat espanyol. Una gran part dels ciutadans, entre el 43% i el 59%, desconeix com afectaria una independència les institucions europees o creu que no afectaria ni positivament ni negativament. En cap dels països no arriben al 50% els qui consideren que seria perjudicial per a la Unió.

En cap país no arriba a la meitat dels ciutadans els qui pensen que la independència de Catalunya perjudicaria la Unió Europea

Cal destacar la posició dels ciutadans de l’estat francès, l’únic dels cinc estats enquestat que és fronterer amb Catalunya. El 39% dels francesos considera que la independència no afectaria, mentre que un 15% no ho sap i només un terç (34%) creu que seria negativa per la Unió Europea. Els qui creuen que seria més positiu són els ciutadans del Regne Unit, on el mateix percentatge que considerava que seria bo per a Espanya considera també que seria bo per a Europa.

En el cas de la Unió Europea, cal destacar que a final del 2012, amb l’inici del procés, es va fer una pregunta semblant i, en aquell moment, més de la meitat dels britànics, italians i alemanys (els estats europeus on es preguntava) van considerar que la independència seria negativa per a Europa. Per tant, en cinc anys s’ha reduït considerablement la visió que la independència catalana perjudicaria les institucions europees.

I què consideren que implicaria per als catalans?
Sobre com la independència afectaria els catalans, no hi ha una posició clara. Una gran part dels enquestats creu que no els afectaria, percentatge que fluctua entre el 30% i el 48% segons el país, sense arribar en cap cas al 50%. Els enquestats d’Alemanya i de França són els qui ho veuen més negativament, juntament amb els portuguesos, que cal tenir en compte que no han estat enquestats aquest 2017. En el cas francès, és significatiu que ha augmentat del 13% al 18% els qui consideren que la independència seria positiva pels catalans.

En el cas italià, l’opció majoritària també és que la independència seria negativa, però amb un percentatge important de ciutadans que ho veu com a positiva per als catalans. Al Regne Unit, per la seva banda, hi ha una clara majoria que veu que seria positiu per als catalans, i aquest resultat no pot ser únicament a causa dels escocesos, ja que aquests només representen un 8,5% de la població de l’estat.

Els resultats són força sorprenents, tenint en compte que els enquestats formen part de grans estats, amb segles d’independència, i seria d’esperar que, sense un coneixement sobre la realitat catalana, es tendís a anar en contra de reivindicacions independentistes i es pensés que és millor la unitat de l’estat. Però les dades no mostren pas tan contundentment aquesta posició; per tant, podem suposar que el relat català ha fet forat en aquests països.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor