Barcelona refusa de nomenar Felipe VI persona ‘non grata’ en una comissió tensa i amb insults

  • La proposta ha tingut el suport de la CUP i ERC · Barcelona en Comú i CiU s’han abstingut · Ciutadans, PP i PSC hi han votat en contra

VilaWeb

ACN

13.07.2016 - 16:21
Actualització: 13.07.2016 - 19:25

La comissió de Presidència de l’Ajuntament de Barcelona ha refusat de nomenar Felipe VI i tota la casa reial espanyola persona non grata al municipi. La proposta era de la CUP i ha obtingut 12 vots en contra, els del PSC, Ciutadans i el PP; 8 vots a favor, els de la CUP i ERC; i la resta –Barcelona en Comú i CiU– s’han abstingut. El regidor de Ciutadans Francisco Sierra ha insultat el regidor de la CUP Josep Garganté que era un ‘delinqüent filoetarra, que fa apologia del terrorisme’ en una sessió tensa. Garganté ha dit que estudiaria si aquestes paraules podien ser delicte.

La discussió sobre si el rei espanyol havia de ser o no nomenat persona ‘non grata’ ha pujat de to amb la intervenció del regidor de Sierra. Ha començat dient que el rei era un exemple de com fer la transició i que ‘la monarquia ens ha donat quaranta anys de pau’. ‘És a vostè a qui s’hauria de nomenar persona non grata, una persona condemnada per un tribunal, un delinqüent, que des que és a l’ajuntament l’única cosa que fa és pressionar els membres de la guàrdia urbana i un metge i fa apologia del terrorisme; són filoetarres perquè va dir que Otegi havia estat segrestat’, ha dit a Garganté. En aquest punt, la presidenta de la mesa, Francina Vila, de CiU, li ha cridat l’atenció.

Escolteu les intervencions de Garganté i de Francisco Sierra:

La regidora del PP Àngels Esteller també s’ha referit a Garganté dient-li: ‘Totalitarisme és el que vostè representa. La monarquia és la unitat d’Espanya.’ I ha afegit que quan Felipe VI ve a Catalunya, ve a casa seva, ‘perquè Catalunya és Espanya’. Pel tercer grup que hi ha votat en contra, el PSC, la regidora Carmen Andrés ha dit que la proposta no tenia gens de fonament, perquè –a parer seu– Felipe VI no ha tingut pas una actitud que pugui ser discriminatòria cap a Barcelona. Andrés ha continuat: ‘Hi ha confusió entre la persona i la institució. Fugi de l’oportunisme polític.’

Els dos grups que s’han abstingut han estat Barcelona en Comú i CiU. Pel primer grup, el tinent batlle, Gerardo Pisarello, ha explicat que la seva convicció republicana havia quedat palesa en diverses accions: ‘La modificació del nomenclàtor, la retirada de la Medalla d’Or de la ciutat a Cristina de Borbó per la implicació en el cas Nóos, homenatjant el president Lluís Companys o donant rellevància al 14 d’abril.’ I ha afegit: ‘Però aquesta via que es proposa no és l’adient.’

El regidor de CIU Joaquim Forn ha argumentat l’abstenció acusant la CUP de voler notorietat, mentre que el seu grup treballa ‘en positiu i sense fer soroll’ per la consecució d’un estat català. ‘Quan tinguem un estat deixarem de tenir rei i CIE i no haurem de suportar “operacions Catalunya” ni més agressions que patim ara’, ha reblat.

L’únic grup que ha votat juntament amb la CUP a favor de nomenar Felipe VI persona non grata ha estat ERC. La regidora Trini Capdevila ha dit que el rei espanyol va menystenir la presidenta del parlament, Carme Forcadell, no rebent-la, i ha retret a CiU que s’hagi abstingut. ‘Convergència no s’ha fet republicana aquesta cap de setmana?’ ha preguntat en al·lusió al congrés de CDC de dissabte. I ha afegit: ‘Sempre és millor l’original que la còpia.’ En el torn de resposta, el regidor de la CUP Josep Garganté ha assegurat que Barcelona en Comú i CiU s’havien ‘retratat’ abstenint-se. ‘Són justament aquells a qui ja va bé el processisme i no la independència.’ I adreçant-se a Ciutadans ha dit: ‘Ja veurem si s’ha comès algun delicte amb aquestes calúmnies. Ja en tindran notícies.’

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor