06.02.2017 - 14:49
Inclourà una incubadora d’economia social i estudia situar l’Arxiu Municipal en el recinte
BARCELONA, 6 (EUROPA PRESS)
L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha anunciat aquest dilluns que l’Ajuntament destinarà a la transformació de Can Batlló en aquest mandat 28 milions per a la compra d’immobles i solars a la Generalitat ja adquirits, 18 milions a projectes en dos de les seves naus i tres a la urbanització, als quals se sumen altres 15 per a habitatge, aconseguint uns 64 milions.
En roda de premsa a Can Batlló al costat de la regidora de Sants-Montjuïc, Laura Pérez, Colau ha destacat que alguns projectes començaran i acabaran en aquest mandat, mentre que uns altres s’acabaran en posteriors, amb una inversió total necessària en l’antic recinte fabril que ha xifrat en uns 150 milions d’euros per a equipaments i urbanització.
Colau ha recordat que l’Ajuntament va adquirir a la Generalitat amb l’acord del Metro en la Zona Franca dues naus del recinte –els blocs 2 i 4– i cinc solars de l’àmbit contigu de l’antiga estació ferroviària de Magòria, i ha ressaltat que l’espai es convertirà en un “importantíssim pol d’equipaments de tot tipus, inclosos d’educació, esport, economia social i cooperativa, cultura i habitatge”.
Pérez ha explicat que l’Ajuntament està tramitant una modificació del Pla General Metropolità (MPGM) que es desenvolupa sobre una superfície total de 139.200 metros quadrats –amb 100.740 de Can Batlló i 38.460 de Magòria–, distribuïts en 60.323 metros quadrats de zona verda; 8.390 en xarxa viària; 40.747 en equipaments; 27.871 en habitatges, i 1.869 en sòl destinat a pisos dotacionals.
HABITATGES DE PROTECCIÓ
La modificació del PGM inclou la previsió de sòl per construir 1.455 habitatges potencials en tot l’àmbit, 470 d’ells de protecció oficial –actualment n’hi ha 299 en construcció o previstos–, ha dit Colau, que ha detallat que el Patronat Municipal d’Habitatge n’està construint 52 i disposarà de sòl per promoure’n 133 més.
A més, la cooperativa La Borda construirà 28 habitatges en règim cooperatiu, i recentment s’han lliurat 33 pisos promoguts per la cooperativa de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (Favb), ha explicat l’alcaldessa, que ha recordat que el seu Govern municipal aposta per “formes cooperatives” també en l’àmbit d’habitatge.
El bloc 4 albergarà el projecte Coópolis de promoció integral de l’economia social i cooperativa, la qual cosa requerirà una inversió de cinc milions en rehabilitació, amb l’objectiu que estigui “plenament operatiu” el 2019, encara que abans s’habilitarà una oficina de 400 metres quadrats en el mateix recinte per impulsar i dinamitzar el futur projecte, promogut pel Consistori, el sector i els veïns.
Queda pendent definir els usos de la nau central o bloc 8 –l’únic catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local–, i Colau ha explicat que l’Ajuntament estudia situar l’Arxiu Municipal –ara distribuït en diversos llocs–, vinculat també a l’Arxiu Fotogràfic, per crear un espai cultural “obert i veïnal”.
El bloc 7 acollirà l’Escola de Mitjans Audiovisuals (Emav), ara situada a la Via Laietana, que es traslladarà per poder augmentar el seu espai i alumnes –passant de 425 a uns 600–, a la qual es destinaran 12,9 milions d’euros, amb unes obres que començaran entre final de febrer i principi de març amb la previsió que s’inauguri a final del 2018.
Les masies Pelleria i Ca Bruixa –dins del recinte– es preservaran i es definiran els seus usos; el bloc 19 albergarà part del programa d’una escola –previst inicialment en el bloc 9– i un centre de neteja en el subsòl per al barri i el parc, i a les zones verdes es mantindran alguns elements de diversos blocs existents però s’eliminaran uns altres.
A l’espai de la Magòria pretenen recuperar l’antic camp de futbol, cosa que compta amb el “suficient consens entre les entitats esportives”, segons Pérez, que ha dit que han d’acabar de concretar els usos de l’espai, que inclourà equipaments esportius i uns altres, a més del casal i el CAP ja existents.