12.05.2016 - 22:00
|
Actualització: 13.05.2016 - 00:55
L’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) organitza el FLIB, primer festival de literatura internacional breu, des d’avui i tot el cap de setmana a València. Tal com explica l’escriptora i llibretera Núria Cadenes, la idea del festival va anar venint per una suma de fets: ‘Els escriptors Octavi Monsonís i Rafa Gomar sovint comentaven que els poetes sempre tenen un festival o altre per trobar-se i que no era pas així amb els narradors. I menys encara amb els contistes. Jo aleshores llegia els relats de l’escriptora russa Liudmila Petruixévskaia (Hi havia una vegada una noia que va seduir el marit de la seva germana, i ell es va penjar d’un arbre. Històries d’amor, Edicions del Periscopi, amb traducció de Miquel Cabal), que em van agradar molt. I, encara, Gemma Pasqual, vice-presidenta de l’AELC, repassava els pocs festivals literaris que tenim al País Valencià. Tot plegat va fer que ens animéssim a muntar un festival de literatura breu, internacional, i que hi convidéssim la Liudmila Petruixévskaia.’
I d’on surt el finançament? Explica Gemma Pasqual que és la primera vegada que la Diputació de València atorga una subvenció directa a una associació que fomenta el català. ‘Són 4.000 euros. I els espais de la Universitat de València, de l’Octubre Centre Cultural i més, tots són cedits gratuïtament i els organitzadors no cobrem res i els participants es conformen amb poc i la Universitat d’Alacant pagava les despeses de l’escriptora Liudmila Petruixévskaia. El festival és possible per tot això.’
Tanmateix, per problemes de darrera hora, Liudmila Petruixévskaia, tot i haver confirmat l’assistència, a l’últim moment no s’ha pogut desplaçar a València. És una notícia que s’ha sabut fa quaranta-vuit hores. I, així i tot, no es deixarà de fer cap de les activitats programades: Miquel Cabal, el traductor, parlarà de l’escriptora i els seus contes, i en comptes del Cabaret moscovita hi haurà un recital poètic i musical a càrrec de Sílvia Bel i Sílvia Comes. Ja hi ha una vuitantena d’inscrits per participar en els actes, que són gratuïts i s’allargaran fins diumenge.
Núria Cadenes explica que han volgut que el programa fos lúdic, amb la participació d’escriptors de molta qualitat i de tot el país, amb la voluntat de trobar-se i de compartir un espai amb els lectors. ‘Tot i que ens hem deixat molts noms i projectes que s’assemblen al nostre –diu–, com ara Paper de Vidre, i que tenim ganes de convidar en edicions posteriors, la voluntat és que aquesta sigui la primera edició de moltes més. Perquè creiem que aquest espai és necessari, que cal reivindicar els contistes que tenim de primer ordre (Rodoreda, Espriu, Monzó i tants d’altres), perquè sovint és un gènere que no ha estat considerat com es mereixia.’ Consulteu-ne la programació i els autors participants.
Cadenes ressegueix alguns dels actes programats, com el cara a cara entre Esperança Camps i Guillem Frontera o el combat literari, on es lliura una batalla esportiva de crític contra escriptor i viceversa, amb Ferran Torrent i Alfred Mondria. També s’organitza un vermut literari per a parlar de clàssics de la literatura breu amb Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes. I hi haurà Dolors Miquel en un sopar literari, perquè també és una manera de fer pinya al seu costat. I Màrius Serra i Juli Alandes, dos enamorats dels mots i els jocs de paraules, parlaran de quants mons caben dins d’un mot. I s’obrirà la secció ‘Articontes’, amb Martí Domínguez, Manuel Baixauli i Anna Moné, tres bons exemples d’escriptors que quan escriuen un article d’opinió el porten a la literatura i barregen gèneres i no saps on comença l’una cosa i on acaba l’altra. I encara hi haurà la secció ‘L’autor de la meva vida’, amb Miquel Adam, Biel Mesquida, Raquel Ricart i Anna Maria Villalonga, un reconeixement als referents tant de la literatura catalana com internacional. El festival es clourà diumenge al matí amb un speakers‘ corner, on s’obrirà el micròfon perquè tothom pugui fer sentir la seva veu, el seu relat breu.
Cadenes recorda que fa dos mesos que al diari La Veu del País Valencià es publiquen diàriament contes i textos literaris i poètics dels socis de l’AELC que hi han volgut participar. Han estat 120. I en aquest primer festival FLIB, ple de sorpreses, també s’organitza una manifestació de joves escriptors, emparada per la gent de la revista Gargot: Maria Saiz, Marc Senabre i Ismael Sempere. Resulta que els estudiants de filologia es van començar a exclamar perquè no podien aconseguir les Elegies de Bierville de Carles Riba. Un clàssic de la literatura catalana que des del 2015 no és a l’abast del lector que en vol comprar un exemplar a la llibreria. Són ‘els indignats de Bierville’, que dissabte a mitja tarda es manifestaran a la Nau de la Universitat de València, per reivindicar una llista de llibres que avui ells, joves estudiants i escriptors, no tenen a l’abast.