18.05.2016 - 13:00
|
Actualització: 18.05.2016 - 13:53
Arnaldo Otegi és avui a Barcelona, dos mesos i mig després d’haver sortit de la presó. Aquest vespre participarà en un debat polític sobre els processos sobiranistes basc i català, organitzada pel CIEMEN. Tanmateix, la visita anirà més enllà: el secretari general de Sortu serà rebut per la presidenta del parlament, Carme Forcadell, i es reunirà amb representants de les direccions dels grups parlamentaris de JxSí i de la CUP i amb els portaveus de la comissió d’Exteriors.
En arribar al parlament, Otegi ha baixat de la furgoneta al costat del portaveu de Sortu, Pernando Barrena, del secretari general d’Eusko Alkartasuna, Pello Urizar, de la diputada d’EH Bildu al congrés espanyol, Marian Beitialarrangoitia, i de l’ex-portaveu parlamentari de la CUP, David Fernández, entre més.
Quan Forcadell va rebre la petició de reunió d’Otegi, en tant que secretari general d’un partit polític, va decidir de concedir-li audiència. El format de la reunió encara s’ha d’acabar de planificar i pot ser que finalment no sigui una audiència corrent. De tota manera, la decisió de Forcadell deixa fora de joc les peticions de PP i Ciutadans d’impedir qualsevol tracte institucional a Otegi.
La CUP és el partit que va convidar formalment Otegi a la cambra catalana i la presidenta de la comissió, Marta Pascal, va fer arribar una carta als portaveus d’Exteriors per informar-los de la reunió. Fou Otegi qui demanà les reunions amb els grups parlamentaris i, per mitjà de la CUP, en va demanar una altra amb els portaveus de la comissió d’Exteriors. Aquestes reunions es faran aquest matí a la cambra mentre duri el ple quinzenal.
Cap representant del PSC no serà present a la reunió d’Otegi amb els portaveus de la comissió d’Exteriors. Ho va confirmar ahir la portaveu dels socialistes a la cambra, Eva Granados, que va dir que el seu partit respectava les invitacions dels altres grups, però no volia contribuir a allò que considera ‘un “tour” pre-electoral d’Otegi’. Sobre Otegi, va dir que entenia que havia complert la seva condemna i ara volgués ‘tenir un paper a la política’, però afegí que al PSC no els agradava la ‘pretesa “mandelització” de la seva figura’, que atribueix a aquells partits que donen protagonisme a Otegi. Amb tot, Granados tampoc no va voler fer costat al PP i Ciutadans, i va criticar-ne ‘la instrumentalització que fan del passat que desgraciadament hem tingut amb ETA’. I encara ho reblà així: ‘Nosaltres vam contribuir i contribuïm a la màxima pacificació.’
L’acte polític del vespre
A dos quarts de vuit del vespre, Otegi participarà en un debat al recinte de l’antiga fàbrica Fabra i Coats. El format de l’acte serà un debat obert amb Joan Tardà, David Fernàndez, August Gil Matamala, Gemma Calvet, Lluís Llach, Gabriela Serra i Jordi Armadans, en què Arnaldo Otegi serà el convidat principal. A més del debat i dels discursos, hi haurà actuacions musicals de Feliu Ventura, Mireia Vives, Xavi Sarrià i Ovidi3.
El CIEMEN és l’entitat organitzadora de l’esdeveniment. No és la primera vegada que dóna suport a Arnaldo Otegi. Va ser precisament l’associació que el 29 de juny del 2015 va acollir la presentació a Catalunya de la campanya internacional ‘Llibertat per Arnaldo Otegi. Presos bascos a casa’, quan començava l’últim any de la condemna de sis anys i mig de presó dictaminada per l’Audiència espanyola. Otegi va acabar complint íntegrament la condemna fins que el dia 1 de març passat va sortir de la presó de Logronyo.
Pocs dies després de sortir de la presó, va rebre un homenatge multitudinari al velòdrom d’Anoeta. El discurs que hi va pronunciar fou l’estrena del seu retorn a la vida política.