L’ANC, Òmnium i Irídia demanen als jutges que no amnistiïn els policies que van atacar l’1-O

  • Critiquen la lentitud de tot el procediment i anuncien que, si finalment s'amnistien, aniran a instàncies superiors

VilaWeb
Arnau Lleonart
21.06.2024 - 11:57
Actualització: 21.06.2024 - 12:23

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i Irídia han presentat escrits demanant als jutges que no apliquin l’amnistia als agents de la policia espanyola investigats per la violència contra els votants durant el referèndum del Primer d’Octubre de 2017. És la resposta al jutge del jutjat d’instrucció 7 de Barcelona, que ha demanat el parer sobre l’amnistia a les parts personades en el cas.

Les entitats, que són acusacions populars i, en el cas d’Irídia, també particular, diuen que la llei d’amnistia no pot beneficiar els responsables de la violència policíaca exercida contra els ciutadans perquè és incompatible amb el conveni per a la protecció dels drets humans i de les llibertats fonamentals. Recorden que l’article 2 de la llei exclou de l’amnistia els actes investigats que poden representar delictes de tortures o tractes inhumans o degradants que superin el llindar de gravetat, d’acord amb la jurisprudència del Tribunal Europeu dels Drets Humans.

La fiscalia va demanar l’amnistia per als policies amb l’argument que els fets investigats no n’han de ser exclosos, atès que els considera delictes de lesions, lesions lleus i maltractament d’obra. De fet, la fiscalia creu que, fins i tot si hi hagués delictes contra la integritat moral, com sostenen algunes acusacions, els fets serien igualment coberts per l’amnistia, “perquè no van passar el llindar mínim de gravetat” establert a l’apartat b de l’article 2 de la llei.

Per contra, l’ANC, Òmnium i Irídia contradiuen aquests arguments i afegeixen que els fets no són inclosos en l’àmbit d’aplicació que es descriu a l’article 1 de la llei. A parer seu, les actuacions policíaques no anaven destinades a impedir delictes ni infraccions administratives. A més, diuen que la petició de la fiscalia no els sorprèn, perquè d’ençà del principi del procediment judicial ha demanat repetidament que s’arxivi.

Les entitats aprofiten l’avinentesa per criticar la lentitud dels procediments judicials contra els agents de policia; que, set anys després dels fets, encara no s’hagi fet cap judici; i que les víctimes encara no hagin pogut accedir al seu dret de justícia, a la veritat i a la reparació. Finalment, diuen que si finalment els policies són amnistiats acudiran a instàncies superiors per no deixar impune la violència policíaca.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any