Puigdemont es reuneix amb tres congressistes dels EUA per parlar del procés

  • El president es troba amb dos republicans i un demòcrata, i diu que la informació aportada permetrà als nord-americans 'prendre posició' sobre la independència 'quan arribi el moment'

VilaWeb
ACN
29.03.2017 - 02:28
Actualització: 29.03.2017 - 11:22

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha pogut reunir-se aquesta nit amb tres congressistes dels EUA –dos republicans i un demòcrata– per parlar del procés. Ni el president ni el seu equip han volgut fer públics els noms dels polítics nord-americans fins després de les trobades per evitar hipotètiques accions de la diplomàcia espanyola que dificultessin les reunions.

Després de cinc hores de reunions, Puigdemont ha assegurat que sortia satisfet de les converses, perquè ha pogut explicar-se i ‘respondre preguntes i dubtes’ sobre el procés català. ‘Hem notat un alt interès’, ha afirmat Puigdemont. El president no ha volgut donar detalls del contingut concret de les trobades, però ha comentat que la informació que els ha aportat als congressistes dels EUA els permetrà ‘prendre posició’ en el conflicte entre Catalunya i Espanya o sobre la independència ‘quan arribi el moment’. Igualment, ha negat que els hagi demanat ara un reconeixement per a Catalunya si s’independitza. ‘No és el moment. El dia que ho vinguem a fer, ho direm’, ha sentenciat.

Elliott Engel, congressista per Nova York i cap de la minoria demòcrata al comitè d’afers estrangers de la cambra de representants dels EUA; Dana Rohrabacher, congressista republicà per Califòrnia i cap del subcomitè europeu a la mateixa institució; i Francis Rooney, congressista republicà per Florida i membre del mateix subcomitè; han estat els tres polítics nord-americans amb els quals Carles Puigdemont ha pogut reunir-se aquesta nit a Washington.

Segons Puigdemont, de les converses extreu que els congressistes estan ‘molt interessats en el que el govern tenia per explicar-los’. ‘En tots tres casos els hem explicat el moment polític que viu Catalunya, els hem respost les seves preguntes i hem comprovat l’interès que els desperta’, ha dit, tot afegint que no han formulat ‘cap pregunta difícil’ i només ha vist ‘un lògic interès a saber el moment actual, quines decisions pot prendre el govern i quina és l’actitud del govern espanyol’.

‘Hem detectat de tots menys desinterès i indiferència’, ha comentat Puigdemont amb satisfacció, tot afirmant que això ‘contrasta amb el poc interès que té la política espanyola, on el Senat mateix no permet fer la conferència per escoltar’ el president. ‘El que és important és que s’hagin celebrat aquestes reunions’, ha dit per intentar no centrar l’atenció en el contingut de les trobades.

Els pocs detalls que ha explicat el president sobre les converses amb els congressistes passen per comentar que han formulat ‘preguntes molt ben enfocades, sense prejudicis i molt correctes’. ‘Surto molt satisfet de les reunions, pensant que poder-nos explicar com i amb qui ens hem explicat és una fita pel propòsit que ens hem marcat, el d’explicar-nos’, ha dit. I és que segons Puigdemont, per al que han servit les trobades a Washington és per ‘donar informació a gent que en algun moment haurà de prendre una posició sobre el que passa a Catalunya i entre Catalunya i Espanya’. ‘No és ara el moment, però ja arribarà. I hi haurà gent que haurà fet els deures i sabrà el que està passant, i tindrà elements per conèixer, sigui per entrevistes o perquè han pres altre tipus d’iniciatives en les pròximes setmanes’, ha afegit.

En aquest sentit, ha negat que hagi reclamat cap reconeixement oficial si Catalunya un dia s’independitza. ‘El dia que vinguem a demanar el reconeixement, ho direm. Si venim a trucar a la porta per demanar el reconeixement, ho explicarem. Però com que no hem celebrat encara el referèndum per saber si hi ha una majoria que vol ser independent, és absolutament fora de lloc que ho demanem ara’, ha detallat el president, tot afegint que si aquest moment arriba, ‘ens en sortirem si hem fet una feina prèvia abans, i no per haver fet favors, sinó per haver anat explicant-nos i responent a dubtes’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor