24.04.2017 - 18:40
|
Actualització: 24.04.2017 - 19:28
Les esmenes que han introduït les bases de l’ANC al full de ruta polític mantenen els escenaris previstos pel Secretariat de l’entitat sobiranista. No s’introdueix, doncs, cap canvi substancial al full de ruta inicial malgrat les 107 esmenes que es van presentar: d’aquestes, 60 s’han acceptat directament; 30 s’han acordat per transacció i 17 finalment s’han retirat en acceptar la justificació de la ponència.
El retard en la publicació de les esmenes –s’havien de fer publicar a la web divendres- es deu precisament a les negociacions de les darreres hores per consensuar amb els esmenants. Així doncs, s’arribarà a l’assemblea general ordinària de Granollers de sense cap esmena viva al full de ruta que s’aprovarà previsiblement dissabte. El text final, al qual ha tingut accés l’ACN, preveu que la proclamació efectiva de la independència arribi com a conseqüència d’una majoria a favor del ‘sí’ en un referèndum o de forma directa des del poder legítim de Catalunya, el parlament o l’Assemblea d’Electes de Catalunya (AECAT), davant de l’impediment coercitiu de fer el referèndum.
L’ANC preveu al seu full de ruta que la inhabilitació del president, del govern o del parlament que suposi la intervenció de la autonomia o del govern en bloc, impliqui l’activació de l’AECAT. ‘Arribat el cas que el govern o el parlament no puguin exercir lliurement les seves funcions, l’AECAT assumirà la màxima representació legítima, sobirana i institucional de Catalunya per completar el procés d’independència’, afirma l’entitat.
Tal com ja preveia inicialment la proposta del Secretariat, la proclamació efectiva de la independència hauria d’arribar a través d’un ‘sí’ majoritari al referèndum o bé de forma directa des del poder legítim de Catalunya, representat pel parlament o l’AECAT, en cas que l’estat impedís l’exercici del dret d’autodeterminació.
El paper dels Països Catalans
Un dels canvis més significatius al full de ruta és el que fa referència als Països Catalans, que rebaixa el to. Inicialment es proposava, per exemple, reclamar que una constitució catalana reconegués el dret a la ciutadania a totes les persones dels Països Catalans que la sol·licitessin. Un altre matís que s’incorpora després del debat d’esmenes és que si guanya el ‘sí’, l’ANC duria a terme una mobilització popular permanent per garantir que la independència sigui declarada.
També s’afegeix que l’entitat sobiranista vetllarà per no caure en cap provocació instigada per les accions repressives de l’estat espanyol orientades a fomentar la radicalització del procés i les combatrà políticament denunciant de manera sistemàtica, dins i fora del país, les pràctiques antidemocràtiques de l’estat.