22.03.2017 - 15:02
|
Actualització: 22.03.2017 - 15:44
Castelló d’Empúries vol conèixer més a fons els seus orígens. Per això, aquesta setmana han iniciat una excavació arqueològica al jaciment del solar nord de la Basílica de Santa Maria. L’actuació té com a objectiu intentar determinar i localitzar si en aquest indret hi havia una necròpolis i un temple antic relacionat amb una tomba datada del s.VIII d.C, que es va trobar en una excavació el 2006. L’arqueòloga, Anna Maria Puig, diu que les restes òssies d’una jove d’uns 20 anys –fins ara les més antigues localitzades a la població- haurien d’emmarcar-se necessàriament en un conjunt, encara per determinar. Tot i que la intervenció acaba de començar, Puig afirma que ja tenen els primers indicis que apunten cap a “aquesta ocupació”. L’actuació, a més, permetrà investigar el subsòl de l’indret per determinar de quina manera s’han anat edificant els successius temples. També permetrà “explicar” algunes de les patologies que actualment pateix la Basílica. De fet, l’actuació forma part d’un projecte més global que preveu una intervenció dins del temple per estudiar amb més profunditat aquestes troballes.
El Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries ha impulsat l’excavació arqueològica que s’ha iniciat aquest dilluns i que s’allargarà fins al 31 de març. L’actuació forma part d’un projecte dirigit per Puig i que es va iniciar fa onze anys amb una intervenció en aquest jaciment de l’àrea de l’antiga sagrera medieval de l’església (l’espai ‘sagrat’ que envoltava aquests temples). Aleshores i a uns dotze metres del cementiri de l’antiga església gòtica, els arqueòlegs van localitzar una tomba amb restes òssies. La prova del radiocarboni va determinar que es tractava d’una noia d’uns 20 anys. A més, va datar la troballa pels volts del segle VIII d.C. Per Puig, aquest descobriment no és un fet aïllat. “El més probable és que aquesta tomba correspongui a un edifici que ja es va entreveure en una prospecció geofísica que es va fer el novembre de 2007”, explica. En aquesta ocasió, es van detectar no només els fonaments de l’antiga església romànica sinó també “les restes d’un edifici totalment esbiaixat respecte dels eixos dels altres temples gòtic i romànic i que podrien ser datar d’aquesta època”. L’excavació busca determinar si aquest possible temple existia i si la tomba es trobava en una necròpolis vinculada al mateix. Puig diu que, per ara, no poden avançar res i remarca que tot just han començat però admet que hi ha indicis que apunten en aquest sentit. “No hem superat encara els nivells alt-medievals que podem relacionar amb el temple preromànic però encara és molt aviat”, explica. Un projecte que preveu intervenir a l’interior de la Basílica La intervenció en aquest jaciment s’allargarà fins a finals de mes però el projecte d’investigació no acabarà aquí. Puig assegura que tenen la voluntat de fer una intervenció de mínims a l’interior de la Basílica.
Amb les dades que tenen, afegeix, podrien comprovar els indicis que tenint dels temples i, sobretot, la fonamentació de l’actual edifici. “Creiem que estudiant el subsòl podrem explicar algunes de les patologies que pateix aquest temple “, afegeix. Documentar la zona abans de fer-hi un aparcamentDes de l’Ajuntament asseguren que l’excavació arqueològica busca, a més, aprofundir en el coneixement del procés de poblament i ocupació d’aquest espai durant els primers segles de l’època alt-medieval. La voluntat és documentar tot el que es pugui abans no es cobreixi la zona per a fer-hi un aparcament, tal i com preveu el consistori. La regidora de Patrimoni Històric, Roser Vitalla, remarca la importància de fer aquest tipus d’actuacions i diu que l’objectiu és comprovar les dades i continuar les excavacions que es van iniciar la 2006. La zona on hi ha el jaciment forma part de l’antiga sagrera medieval de l’església i està situada al puig Salner, un dels dos nuclis originaris de la població juntament amb el puig Mercadal.