07.07.2017 - 15:57
BARCELONA, 7 (EUROPA PRESS)
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat aquest divendres que l’Agència Tributària de Catalunya (ATC) està preparada per assumir l’1 de setembre la gestió de tots els tributs propis i cedits, com són el de Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats i el de Successions i Donacions, i que també està preparada per assumir els que encara passen per la hisenda espanyola.
Així ho ha dit després de presidir la reunió de Coordinació Estratègica de Tributs de Catalunya, que s’ha celebrat en la Generalitat i que ha comptat amb el conseller d’Economia, Oriol Junqueras; la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa; el president de la Diputació de Girona, Pere Vila; el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, i Joan Piñol en representació de la Diputació de Tarragona.
“Donem per acabada la primera fase de la construcció de la nova Hisenda catalana. Al setembre assumirà la gestió de tots els tributs propis i cedits i estem llestos per assumir la resta dels nostres impostos que encara passen per l’Agència Tributària espanyola”, ha assegurat Puigdemont.
El president de la Generalitat ha lamentat que les administracions catalanes només gestionen actualment el 10% dels tributs que paguen els ciutadans i les empreses catalans, la qual cosa “demostra la falta de control a l’hora de poder gastar a favor de l’estat del benestar, el medi ambient i la promoció econòmica”.
Ha afegit que l’ATC no serà únicament un instrument recaptador: “No volem una rèplica de la Hisenda espanyola, sinó una de moderna i independent”, regida per l’orientació als resultats, la transparència, l’eficiència i basada en una relació de confiança amb el ciutadà.
Per la seva banda, Junqueras ha recordat que l’ATC comptarà al setembre amb 750 empleats i ja té en funcionament la primera versió del nou sistema informàtic de gestió i recaptació d’impostos denominat e-Spriu –acrònim de Serveis i Processos per a la Relació Integral amb l’Usuari Tributari–, en el qual el Govern invertirà 13,1 milions d’euros fins al 2020.
“Molta gent dubtava que poguéssim complir amb aquests compromisos, i ho estem fent sobradament”, ha asseverat el conseller d’Economia, que ha insistit que Catalunya compta amb totes les eines fonamentals per al desplegament de l’ATC.
COL·LABORACIÓ AMB LES DIPUTACIONS
La Generalitat i les quatre diputacions catalanes han culminat el desplegament de la hisenda catalana amb la signatura de nou convenis de col·laboració, i el primer d’aquests permetrà que l’ATC pugui realitzar, per encàrrec, la subhasta de béns embargats per les pròpies diputacions dels contribuents amb deutes tributaris i que queden fora del seu àmbit competencial per raó de territori.
D’aquesta manera, l’ATC serà el principal organisme recaptador dels deutes de l’administració pública de Catalunya i passarà de ser client de l’administració estatal a gestionar els seus propis deutes i a fer-ho també per a les administracions locals catalanes; l’ATC podria arribar a gestionar prop de 850.000 deutes.
L’ATC i les quatre diputacions també s’intercanviaran periòdicament informació per combatre el frau i la morositat fiscal, garantint la protecció de dades dels contribuents.
“El 2012 iniciem el conveni marco entre les quatre diputacions i l’ATC i s’ha anat desplegant amb la finestreta única. Avui l’administració catalana està assentant les bases per atendre les necessitats dels ciutadans de cara al segle XXI i l’era digital”, ha destacat Conesa.
DESPLEGAMENT TERRITORIAL
Altres sis convenis s’han signat per a la implantació de vuit punts d’atenció al contribuent de les 13 oficines compartides que l’ATC obrirà per tot Catalunya a principis de setembre en col·laboració amb diputacions i consells comarcals.
Els municipis que comptaran amb una d’aquestes vuit oficines compartides són Berga, Móra d’Ebre, Valls, el Vendrell, Tremp, Solsona, Olot i Ripoll, i a partir de setembre se sumaran Cervera, La Segarra, Vilanova i la Geltrú, Igualada i l’Hospitalet de Llobregat.
Actualment, Tributs de Catalunya compta amb un total de 172 oficines repartides per Catalunya que donen servei al 85% de la població, enfront del 55% que cobria el 2014.
A més de les diputacions també formen part de Tributs de Catalunya ajuntaments com els de Barcelona i Sabadell, consells comarcals del Baix Empordà i La Selva i es preveu que en les properes setmanes se sumin els consistoris de Terrassa i Girona i els consells comarcals de la Cerdanya i Ripollès.