AMP.- El TSJC investiga l’exconseller Gordó pel suposat cobrament de comissions il·legals

  • Creu que va aconseguir que constructores donessin "quantioses donacions" a fundacions de CDC

VilaWeb

Redacció

02.06.2017 - 12:36

Creu que va aconseguir que constructores donessin “quantioses donacions” a fundacions de CDC

BARCELONA, 2 (EUROPA PRESS)

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha obert una investigació a l’exconseller de Justícia i diputat de JxSí al Parlament, Germà Gordó, per la seva suposada participació en la trama del presumpte cobrament de comissions il·legals de CDC.

En un acte, la Sala Civil i Penal del TSJC es declara competent per investigar Gordó –atesa la seva condició d’aforat en ser diputat– i obre diligències contra ell pels suposats delictes de tràfic d’influències, prevaricació i malversació de fons públics.

La decisió arriba després de la petició d’obertura de diligencais al TSJC per part del jutge del Vendrell (Tarragona) que investiga el cas 3%, i que seguirà amb la causa sobre la resta d’investigats perquè l’oberta a l’exconseller pot fer-se “amb autonomia i sustantividad pròpia”.

Gordó suposadament va intervenir per requerir “quantioses donacions” a determinades empreses que aspiraven a aconseguir adjudicacions d’obres públiques, per a dues fundacions vinculades a CDC: Catdem i Fòrum Barcelona, segons el jutge.

NEGOCIS AMB EMPRESARI

Gordó va aconseguir presumptament que Copisa donés 100.000 euros el 2012 a aquestes fundacions afins a CDC a canvi que el Consorci d’Educació de Barcelona –integrat per la Generalitat i l’Ajuntament– adjudiqués a aquesta empresa el manteniment de diversos edificis escolars per 4,7 milions d’euros.

L’ara diputat també va intervenir suposadament perquè l’Autoritat Portuària de Barcelona adjudiqués a una unió temporal d’empreses, de la qual en formava part Copisa, les obres en un dic de la infraestructura portuària per 39 milions d’euros.

En tots dos casos, Gordó presumptament “va negociar personalment els imports de les licitacions i de les donacions i les dates de les adjudicacions i les entregues corresponents” amb qui era conseller delegat de Copisa, Francesc Xavier Tauler, també investigat.

Gordó suposadament també va aconseguir que la constructora Pasquina donés a Catdem i Fòrum Barcelona 147.000 euros entre 2014 i 2015 a canvi que l’empresa pública Infraestructures de la Generalitat de Catalunya (Gisa) li adjudiqués obres de millora en la carretera C-55, per 2 milions d’euros, i altres treballs de conservació en carreteres a Berga (Barcelona), en aquest cas per 7,2 milions.

El TSJC destaca que Gordó va obtenir “diversos regals personals” de l’empresa Oproler, aprofitant les seves relacions personals i polítiques amb el responsable de la signatura Josep Maria Bassols, i va poder intervenir perquè Gisa els adjudiqués unes obres en l’institut Lluís de Peguera de Manresa (Barcelona) per 2,6 milions d’euros l’octubre del 2012.

L’EXPOSICIÓ RAONADA

El jutge del Vendrell va remetre al TSJC una exposició raonada amb tots aquests indicis delictius que va detectar durant la investigació, especialment en les diverses entrades i escorcolls practicats a la seu de CDC, fundacions afins, empreses i domicilis particulars.

Especialment, l’escrit del jutge al·ludia a l’aparició del nom de l’exconseller en agents i en llibretes amb anotacions manuscrites i altres documents, a més de les declaracions judicials de varis dels investigats i testimonis.

Gordó, ara diputat de JxSí en el Parlament, va ser secretari del Govern de la Generalitat (2010-2012) i conseller de Justícia (2012-2016), després d’haver estat gerent des del 2004 fins el 2011 de CDC i membre del consell d’administració de l’empresa pública Gisa.

El TSJC –que ha designat com a instructor de la causa al magistrat Enric Anglada– recorda que va rebutjar la primera petició d’obrir diligències contra Gordó perquè creia que no s’havia acabat la investigació, sobretot sobre la indagació de si les anotacions en les agendes es referien a trobades realment mantingudes amb el polític.

Ara, la nova exposició raonada, concreta que algunes de les persones que van fer aquestes anotacions van confirmar que efectivament es referien a Gordó, al que afegeix la declaració de dos testimonis protegits que donen “versemblança” a les acusacions.

El TSJC també al·ludeix al fet que la secretaria del Govern la Generalitat va contestar a un requeriment del jutge que no consta que l’agenda oficial de l’època de Gordó com a secretari del Govern estigui en l’arxiu i que no han pogut recuperar-la tampoc en format electrònic.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor