04.07.2016 - 17:43
Puigdemont celebra la cessió temporal per ser “un acord contra la indiferència”
BARCELONA, 4 (EUROPA PRESS)
El Govern català gestionarà 1.800 habitatges cedits pel BBVA per a famílies vulnerables amb contractes de lloguer social de cinc anys de durada, i com a mínim, la meitat dels pisos estaran buits en el moment de la cessió, ha explicat aquest dilluns la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatges, Meritxell Borràs, en un discurs després de la firma.
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la directora del BBVA a Espanya, Cristina de Parias, han signat l’acord pel qual la Generalitat doblarà el nombre d’habitatges obtinguts amb aquest sistema, que passaran dels 1.860 actuals als 3.660, ha destacat el cap de l’Executiu català.
El conveni preveu entregues de 300 habitatges cada sis mesos –o abans si hi ha demanda urgent–, amb una primera entrega “immediata” de pisos situats en ciutats d’alta necessitat d’emergències, i amb lloguers que oscil·laran entre el 10% i el 18% de la renda familiar, fixats i recaptats pel Govern català després que serveis socials hagin avaluat la situació de la família.
Com a mínim la meitat dels habitatges que se cediran estaran buits, i la resta poden trobar-se ocupats, amb persones afectades per processos de desnonament o per ocupants irregulars: només se cediran si els ocupants tenen condicions de vulnerabilitat que recull la normativa –l’acord estableix que no es desnoni els habitants vulnerables–.
La Taula d’emergències de l’Agència Catalana de l’Habitatge (ACH) coordinarà la cessió –amb entitats locals i serveis socials–, que començarà en localitats com Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Granollers, Mataró, Sabadell, Terrassa (Barcelona), Tarragona, Reus (Tarragona), Lleida i Girona, entre d’altres.
Puigdemont ha aplaudit la cessió temporal i ha afirmat: “Aquest és un acord contra la indiferència. Contra la indiferència dels ‘excels’, els balanços, i els comptes d’explotació”, que acredita la voluntat de solucionar els problemes en lloc de crear-los, ha assegurat, i ha agraït a l’entitat bancària la sensibilitat.
Aquest acord entre el BBVA i el Govern català tindrà una durada de vuit anys segons ha explicat De Parias, i no exclou noves aportacions o la renovació futura de la cessió, a més de ser la cessió temporal més important feta fins ara a la Generalitat, que té 930 pisos amb conveni amb la Sareb, 400 amb CatalunyaCaixa, 230 amb Bankia, 200 amb CaixaBank i 100 amb Unió de Crèdits Immobiliaris (UCI).
L’acord està acompanyat d’un pla d’acompanyament social per millorar la situació de les famílies, i Borràs ha apuntat que es tracta d’un tractament “pal·liatiu” davant d’una situació d’emergència que la Generalitat aborda amb la voluntat que no es cronifiqui i de resoldre el problema a fons, amb polítiques enfocades a la creació de llocs de treball i de salaris dignes.
La consellera ha lamentat que l’impost d’11,3 milions per habitatges buits que van recaptar als bancs i grans immobiliàries el març no podrà tornar-se a repetir, perquè correspon als articles de la Llei 24/2015 de pobresa energètica i emergència d’habitatge que han estat suspesos pel Tribunal Constitucional (TC) després del recurs del Govern espanyol.