23.05.2016 - 17:38
|
Actualització: 23.05.2016 - 19:19
El representant permanent de la Generalitat de Catalunya davant la UE, Amadeu Altafaj, ha acusat l’estat espanyol de tenir una estratègia premeditada i destinar recursos concrets a boicotar l’agenda exterior del govern català. En un dinar col·loqui organitzat per l’entitat Sobirania i Justícia, ha dit que aquesta posició de l’estat espanyol no minva pas la voluntat de la Generalitat de projectar-se a l’exterior: ‘Ens estimula la creativitat d’una manera que no us podeu ni imaginar’, ha ironitzat.
Altafaj ha explicat que fins que Catalunya no sigui eventualment un estat no tindria els canals institucionals a l’estranger que tenen els països formalment constituïts, i ha dit que, per a Catalunya, aquests canals són ‘encara més limitats’ per l’acció del govern espanyol.
Tot i que no ho ha esmentat directament, fa poc es va saber que el govern espanyol havia enviat dos ambaixadors especials a mantenir contactes amb alts càrrecs de països europeus i als Estats Units per contrarestar el discurs independentista.
També s’ha referit a l’episodi de les estelades, i ha fet broma dient que la delegada del govern espanyol a Madrid, Concepción Dancausa, és una ‘heroïna independentista’, perquè el seu intent de prohibir les estelades a la final de Copa ha servit per a reforçar el procés sobiranista català.
Eleccions espanyoles
Per Altafaj Catalunya no pot esperar que hi hagi un govern espanyol que accepti de negociar un referèndum, sinó que ha d’avançar en el seu full de ruta sobiranista de divuit mesos i marcar els ritmes que consideri oportuns.
‘No hem d’esperar a les pròximes eleccions –espanyoles– ni que hi hagi voluntat d’una reforma de la constitució que pugui ser més o menys favorable als nostres interessos’, ha dit. També ha assegurat que Europa és crítica amb Espanya per no haver reaccionat a les demandes sobiranistes.
Segons Altafaj, si Catalunya vol tenir visibilitat a l’exterior no pot malgastar el temps només explicant el procés sobiranista, sinó que ha d’aportar idees que contribueixin a la governabilitat europea, com quan la Generalitat es va oferir a rebre refugiats.
‘No únicament hem d’explicar-nos com a país: hem d’explicar quina Europa volem, guanyar-nos el respecte com a país. Si aspirem a ser un país, hem de comportar-nos com un país’, ha reflexionat, i ha aplaudit que el govern fes aquesta oferta dels refugiats amb una carta a la Comissió Europea.
També ha vaticinat que tard o d’hora Europa sancionaria Espanya per haver incomplert els objectius de dèficit, i ha pronosticat que implicaria més retallades pressupostàries que el govern espanyol faria repercutir en els pressuposts de les comunitats autònomes.
‘No sóc diplomàtic’
Altafaj ha reconegut les limitacions del seu estatus a Brussel·les, quan li han recordat que Catalunya no era encara un estat i que això tenia conseqüències: ‘No sóc un diplomàtic, no tinc estatus de diplomàtic, però em moc en el món de la diplomàcia.’
Per ell, la Generalitat no solament ha de mantenir l’acció exterior, sinó que ha de potenciar-la. Malgrat les pressions de l’estat espanyol –ha dit–, hi ha vies alternatives per a presentar Catalunya al món, com ara la diplomàcia pública econòmica i cultural.
‘Brexit’
Altafaj ha parlat d’alguns dels desafiaments imminents de la UE, com ara el referèndum sobre la continuïtat del Regne Unit. Creu que si guanyen els partidaris de sortir de la Unió, aquesta sortida efectiva no s’arribarà a produir mai.
‘Un referèndum amb un resultat negatiu sobre la continuïtat no acabaria amb un “dins-fora”. La solució seria més complexa. Hi ha diverses possibilitats: la de la sortida total de la UE, la descarto’, ha dit.