Alemanya i França estudien el retorn del servei militar obligatori

  • Alemanya reinstaurarà el servei militar en cas de crisi · Els polítics francesos debaten una mesura semblant

VilaWeb

Redacció

01.09.2016 - 22:00

Hi ha tendències que, simplement, sorprenen. Quan semblava que el servei militar obligatori era cosa del passat, de sobte uns quants països europeus l’han posat sobre la taula. L’estat francès n’estudia la reintroducció i també Alemanya. El debat és obert.

Alemanya acaba d’aprovar aquesta setmana el primer pla de protecció civil que ha fet en vint anys. Amb aquest pla el govern federal presenta un seguit de previsions per al cas d’haver de reaccionar a grans crisis i amenaces. El document, aprovat ja pel consell de ministres, es titula ‘Concepció de la defensa civil’ (‘Konzeption Zivile Verteidigung‘) i ha aixecat una gran polèmica precisament quan s’ha sabut que proposa de reintroduir el servei militar obligatori en cas de crisi.

Alemanya l’havia suprimit el juliol del 2011. Amb això la Bundeswehr havia esdevingut un exèrcit completament professional. La decisió es va prendre sense esmenar la constitució, que en l’article 12 preveu que tots els homes que arribin a la majoria d’edat poden ser cridats a fer el servei militar. El pla, presentat pel ministre Thomas de Maizière, s’aprofita d’aquesta circumstància, car amb una simple llei n’hi ha prou per a recuperar el servei obligatori.

A l’estat francès el debat l’ha proposat el socialista Arnaud Montebourg, que ha anunciat que seria candidat a la presidència de la república a les eleccions de l’any vinent. Entre els mesures de la seva campanya, titulada ‘projecte França’, hi ha la reintroducció d’un servei militar obligatori ‘igualitari i universal’, que tindria una durada de sis mesos. A França el servei militar obligatori es va acabar l’any 2001. A més de Montebourg, polítics com Nicolas Sarkozy i François Bayrou també s’hi han referit.

El problema no és únicament polític i social, sinó també econòmic. Després del final de la guerra freda, els exèrcits francès i alemany van reduir dràsticament el nombre d’efectius: van passar de 300.000 homes a 170.000 en el cas alemany i de prop de 600.000 a 260.000 en el cas francès. La raó era la necessitat de no gastar tants diners en un exèrcit que ja no es veia tan necessari si no hi havia l’amenaça soviètica i també la modernització del seu arsenal. Aquests darrers temps, després dels atemptats gihadistes i les intervencions militars en diversos països, els pressuposts de defensa d’ambdós dos estats han augmentat clarament.

El servei militar obligatori, una raresa a Europa
En aquests moments el servei militar obligatori és una raresa a Europa. A la Unió Europea només es manté en sis estats: Dinamarca, Àustria, Estònia, Finlàndia, Grècia i Xipre. El més curt és el danès, de només quatre mesos, i el més llarg el de Xipre, on els joves han de fer encara dos anys de servei militar o tres d’un servei civil alternatiu.

Un cas especial és el de Noruega, on des del 2014 el servei militar és obligatori tant per a homes com per a dones (abans ho era només per als homes) durant dinou mesos.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor