26J.- Els candidats critiquen al PP per l’economia i Homs els recorda el seu ‘no’ als comptes

  • El candidat del PP per Barcelona, Jorge Fernández Díaz, ha rebut la crítica dels altres cinc principals candidats catalans per la política econòmica del Govern espanyol, i Francesc Homs (CDC) també hi ha estat crític però ha coresponsabilitzat els altres de contribuir a una mala economia perquè tots --excepte ERC i la pròpia CDC-- van rebutjar al Parlament el projecte de Pressupostos del Govern.

VilaWeb

Redacció

20.06.2016 - 00:10

BARCELONA, 19 (EUROPA PRESS)

El candidat del PP per Barcelona, Jorge Fernández Díaz, ha rebut la crítica dels altres cinc principals candidats catalans per la política econòmica del Govern espanyol, i Francesc Homs (CDC) també hi ha estat crític però ha coresponsabilitzat els altres de contribuir a una mala economia perquè tots –excepte ERC i la pròpia CDC– van rebutjar al Parlament el projecte de Pressupostos del Govern.

Ho han dit aquest diumenge per la nit en el debat de TV3 i Catalunya Ràdio, recollit per Europa Press, en què han participat els sis principals candidats catalans a les eleccions generals 2016.

Una de les grans crítiques dels candidats al PP ha estat la reforma laboral i els contractes precaris, i Fernández els ha rebatut que “el 75% de contractes que s’estan fent en aquest país són indefinits”.

També ha dit que el PP es va trobar, en arribar al Govern espanyol, molts més tipus de contractes que els que hi ha ara, i que els contractes indefinits s’han reforçat precisament amb la reforma laboral; i ha afegit que per millorar l’Estat del benestar “cal crear llocs de treball, no més impostos”, com plantegen altres partits.

Meritxell Batet (PSC) li ha retret que els contractes no indefinits siguin el 25% (segons les xifres de Fernández) perquè la mitjana europea és del 14%, i ha dit que al PP “només el preocupa el creixement, no com es creix”; a més, ha resumit les seves propostes econòmiques: un ingrés mínim vital per als més pobres, abaixar la bretxa salarial entre homes i dones, i apujar l’IRPF als trams més alts i fer-lo més progressiu.

Sobre l’atur, Batet i Xavier Domènech (ECP) han coincidit en atribuir-ho a les polítiques del PP, però la socialista ha reprotxat a Domènech que Podem va poder acabar amb la situació investint Pedro Sánchez (PSOE).

Domènech ha defensat anar pujant l’IRPF al tram més alt, que afecta al 7% de la població, i ha retret al PP que crea ocupació en precari i, a més, ni tan sols serveix per remuntar la crisi, el qual pot redundar en les pensions.

Gabriel Rufián (ERC) ha afirmat que Catalunya vol independitzar-se per ajudar al 98,9% de les empreses catalanes (que són autònoms i pimes), per exemple amb una “treva fiscal” per als que emprenen; acabar amb l’especial pressió fiscal sobre els catalans –ha dit–, invertir més en R+D+i, i el Corredor Mediterrani.

Juan Carlos Girauta (C’s) ha lamentat la gran diferència entre el treballador amb contracte indefinit i el que té “contracte clínex”, el quual no afavoreix l’estabilitat necessària, i per això promet centrar-se en el contracte estable indefinit; a més, defensa un complement salarial per a famílies que només ingressin un sou mínim; i una bona assessoria personalitzada als aturats.

Homs ha rebutjat tant PP com Podem com a model econòmic i ha dit que cal afavorir als qui més han patit la crisi, començant per simplement “complir les lleis” des de l’Estat aquest any perquè Catalunya tingui els diners que li corresponen; i ajustar l’impost de Societats de les pimes.

Però ha criticat els altres partits per no haver recolzat els Pressupostos de la Generalitat: “Moltes proclames” –ha dit– però els partits han perdut l’oportunitat de tramitar uns comptes que preveien invertir en els problemes de què parlen, per la qual cosa els ha coresponsabilitzat de la situació de què només acusen al PP.

Quan Homs s’ha dirigit a Domènech per criticar també el seu “model Syriza”, el candidat d’ECP li ha recordat les votacions convergents de suport a les polítiques del PP, i Homs ha recordat al seu torn les imposicions de dèficit de l’Estat a Catalunya.

CORRUPCIÓ

En el bloc temàtic sobre corrupció, el mateix Homs ha recelat sobre el seu propi aforament quan altres candidats han proposat eliminar els aforaments: ha dit que preferiria no estar aforat perquè ell pot acabar condemnat per la consulta del 9N: “Tinc les de perdre al TS de la manera com està ara” compost.

Fernández li ha advertit que aquesta afirmació és greu, i ha respost a tots sobre la corrupció: l’ha definit com el més repugnant, però ha defensat que l’Estat no està corromput, sinó que hi ha persones corruptes, i que si afloren casos –“normalment del passat”– és precisament perquè les institucions funcionen.

Admet que hi ha més corrupció en els partits que han governat, però afirma que el Govern ja ha aprovat mesures anticorrupció (i ha recordat a Batet que el PSOE les ha recolzat).

La socialista ha dit que els partits han de recuperar la confiança de la gent en la política com a “principal instrument de transformació de la realitat”, i començar per la ‘tolerància zero’ amb la corrupció, perquè és el que més ha danyat a la política i la democràcia, per la qual cosa cal transparència administrativa i dels partits.

L’exemple que ha posat és acabar amb les ‘portes giratòries’, amb cinc anys d’incompatibilitat per als excàrrecs públics per accedir a certes feines privades, tot i que defensa abordar-ho individualment.

Rufià li ha replicat irònicament que això passa “depèn de qui sigui”, i ha lamentat alhora les ‘portes giratòries’, però també altres realitats: defensa que la família reial no rebi diners estatals només per ser la família reial, prohibir les donacions anònimes i eliminar els aforaments.

Girauta ha promès acabar amb els aforaments, amb els indults a polítics condemnats per corrupció i amb investigats en candidatures o càrrecs públics.

A propòsit precisament de C’s, Domènech ha recordat a Batet que els socialistes van dir en campanya que el programa econòmic de C’s era el de la Faes: “No podíem votar un pacte que havien fet vostès de amb qui vostès van dir que era la Faes”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor