El premi Joan Crexells tindrà una dotació de 6.000 euros

  • L’Ateneu Barcelonès atorgarà el guardó el 12 d’abril propvinent

VilaWeb
Redacció
22.03.2005 - 16:33

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Ateneu Barcelonès vol recuperar la importància literària que havia tingut el premi Joan Crexells de novel·la, i per això ha anunciat que la dotació del XXXIV premi, que s’atorgarà el 12 d’abril propvinent en una festa literària, seria de 6.000 euros. El premi no havia estat tan ben dotat des de l’època de la República. L’Ateneu també es compromet a programar activitats per a potenciar la difusió i l’estudi de l’obra premiada, amb la idea de fons de contribuir a l’estudi d’autors contemporanis en català. El Joan Crexells, instaurat l’any 1928, va deixar de convocar-se durant els quaranta anys de la dictadura franquista, i no es va recuperar fins el 1982.

Fa uns quants dies, a la presentació del llibre ‘El perfum dels dies’ de Josep M. de Sagarra (Quaderns Crema), el president de l’Ateneu, Oriol Bohigas, ja va anunciar aquest canvi (bo i recordant que Josep M. de Sagarra havia estat guanyador, i fins i tot jurat, del Crexells). Concretament, Oriol Bohigas va dir: ‘Volem que el premi torni a tenir la importància que havia tingut. Per això, a més de la dotació econòmica, farem una festa el dia que es concedeixi, i que enguany inclourà un espectacle de Carles Santos’. Bohigas també va fer públic que els hereus de Joan Crexells (1896-1926) havien fet donació del fons documental i bibliogràfic de l’escriptor a l’Ateneu, un fons que inclou uns quatre-cents llibres, correspondència, premsa de l’època i manuscrits.

Poden optar al premi Crexells totes les novel·les escrites en català que hagin estat editades el 2004. El jurat d’enguany és format per Albert Balcells, Josep Faulí, Mariàngela Cerdà, Anton M. Espadaler i Manuel Ollé.

Entre les obres guanyadores del premi hi ha ‘Laura a la ciutat dels sants’ de Miquel Llor, ‘Vida privada’ de Josep M. de Sagarra, ‘Aloma’ de Mercè Rodoreda, ‘Fortuny’ de Pere Gimferrer, ‘Les primaveres i les tardors’ de Baltasar Porcel i ‘Societat limitada’ de Ferran Torrent. La guanyadora de l’any passat va ser la novel·la ‘Pa negre’ d’Emili Teixidor.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any