Prop de 250 persones s’adhereixen al manifest de Valencianisme.com per la doble denominació de la llengua.

VilaWeb

Redacció

03.02.2004 - 20:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

VALÈNCIA, 3 (EUROPA PRESS)

Prop de 250 persones s’han adherit fins ara al manifest promogut per la plataforma virtual Valencianisme.com i redactat pel professor de la Universitat de València Abelard Saragossà, en què s’advoca pel “consens lingüístic” i que les denominacions “valencià” i “català” “siguen idèntiques en la legalitat espanyola”, i que ambdues “siguen vàlides per a referir-se, quan siga adequat, al conjunt del sistema lingüístic que ocupen els territoris de les Illes Balears, País Valencià i Catalunya”.

La iniciativa, que va sorgir després de l’anunci que el Ministeri d’Educació i Cultura està preparant un reial decret per a reconéixer la titulació de valencià en les escoles oficials d’idiomes, ha recollit, en una primera fase, prop de 250 firmes, entre les quals figuren professors universitaris, escriptors, professionals de la llengua i “usuaris de tot el domini lingüístic”, segons han informat responsables de la campanya.

El coordinador de la plataforma, Pere Fuset, va explicar a Europa Press que està previst desenvolupar una segona fase per a presentar el manifest a entitats polítiques, culturals i cíviques del País Valencià, Balears i Catalunya per a dur a terme una “labor pedagògica i aconseguir més adhesions”.

Així mateix, després de les eleccions del pròxim 14 de març, els responsables de la plataforma presentaran el document i les signatures recollides als membres de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) i de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). En el cas de l’ens normatiu valencià, Valencianisme.com pretén “evitar que els membres de l’AVL reben pressions i puguen treballar en la línia de la doble denominació”.

Des del punt de vista de la societat valenciana, el manifest considera que el nom “habitual hauria de ser ”valencià” o ”llengua valenciana”, de la mateixa manera que ”català” o ”llengua catalana” són els noms usuals a les Illes Balears i a Catalunya”. A més, en les lleis d’Espanya i Europa, “s’hauria d’anomenar el conjunt lingüístic amb els dos noms, o bé ”llengua valencianocatalana” o ”catalanovalenciana”, o bé ”valencià-català” o ”català-valencià””.

La mesura legal proposta és, segons els responsables de la plataforma, “una conseqüència del criteri que hi ha d’haver una relació absolutament paritària o igualitària entre el País Valencià i Catalunya”.

El document considera que els enfrontaments sobre el nom i la naturalesa de la llengua “han contribuït a fer que els valencians siguem un dels pobles d’Espanya que menys s’autoestimen i, com a conseqüència, que menys valoren la seua llengua i la seua identitat com a poble”. Per tant, el manifest afirma que, “a qui més convé solucionar el tema del nom de la llengua en les lleis espanyoles és al valencianisme”.

Els promotors de text també critiquen la decisió de reconéixer el títol de valencià, independentment del de català, a les escoles oficials d’idiomes i denuncien que el decàleg del valencià signat a Ares del Maestrat “haja esdevingut en lletra morta”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem