(15/07) El Grup d’Elx ofereix una retrospectiva de la seua obra al Centre d’Art de l’Estació de Dénia

VilaWeb
Redacció
14.07.2003 - 22:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Grup d’Elx, una formació d’artistes plàstics constituïda als anys seixanta per Joan Castejón, Toni Coll, Sixto Marco, Albert Agulló i Ernesto Contreras, ofereix fins el 30 d’agost una retrospectiva de la seua obra al Centre d’Art L’Estació de Dénia. El passat divendres va tindre lloc la inauguració d’esta mostra, un acte al qual assistiren, a més de l’alcaldessa, Paqui Viciano, i el regidor de Cultura, Pau Reig, dos dels components del grup, Joan Castejón i Albert Agulló. Ambdós destacaren el caràcter d’homenatge als companys desapareguts, Sixto i Ernesto, d’esta nova exposició.

La primera edil va posar de relleu la capacitat creativa i l’originalitat del Grup d’Elx, una vessant del seu treball molt unida al compromís ètic i social amb la seua època, uns anys seixanta i setanta sotmesos a la influència d’una dictadura en lluita amb una esquerra utopista, que començava aleshores a reclamar el seu lloc a la societat i a la història.

Des de la perspectiva artística, el responsable municipal de Cultura va senyalar l’objectiu del projecte en el qual s’involucraren els cinc pintors, un grup de joves artistes que es plantejaren oferir una alternativa als models impressionistes dominants. Així mateix, va insistir en la voluntat del Grup d’Elx d’invertir la tendència elitista de l’art acostant-se al poble.

El Grup d’Elx va nàixer, amb un marcat accent local, a la localitat alacantina que li dona nom, l’entorn cultural de la qual va dinamitzar impulsant la creació del Museu d’Art Contemporani. Esta formació va presentar la seua primera exposició l’any 1966 i al llarg de 20 anys van aconseguir consolidar-se i projectar-se fora del seu lloc d’origen.

En el 69, Ernesto Contreras, l’ideòleg del grup, publicava el manifest fundacional del Grup d’Elx on quedaren fixats els principis que inspiraren la seua obra. Com va assenyalar Pau Reig, l’home sempre està present als seus quadres i s’intueix un afany per apropar la pintura a tot el món. El regidor va citar com a exemple de la proximitat del seu art el fet que el Grup d’Elx acompanya algunes de les seues creacions d’una fitxa tècnica on es detallen els materials i les hores de treball emprades, en funció dels quals s’extrau el seu valor real.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem