Dotze varietats antigues recuperades de tomàquets del Vallès

  • Aquest cap de setmana se celebra la Fira del Tomàquet del Vallès a Santa Eulàlia de Ronçana, que recupera varietats de tomàquet antic de la comarca

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Montserrat Serra
25.07.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’any 2010, el cuiner i gastrònom Pep Salsetes va engegar des de l’Associació de Llavors Orientals i amb el suport del Consell Comarcal del Vallès Oriental la primera Fira del Tomàquet del Vallès. S’hi presentaven algunes varietats de tomàquets antigues recuperades de la comarca, a través de l’hort de l’Espelt de Santa Eulàlia de Ronçana, un hort on es van començar a realitzar proves per a la recuperació de varietats antigues de tomàquets, enciams i mongetes, entre d’altres. Les varietats són: Rosa Ple de l’Etern, Pometa, Cor de bou, Montserrat, Palosanto, Tardà, Pare Benet, Rosa de penjar, Tomàquet de penjar i Tomàquet de penjar ramallet. La perseverança d’en Pep Salsetes ha fet que la fira s’hagi consolidat i ja arribi a la sisena edició. Se celebra aquest cap de setmana.

En edicions anteriors, la Fira del Tomàquet del Vallès se celebrava a finals d’agost. Tanmateix, enguany s’ha traslladat a finals de juliol per poder oferir els primers i millors tomàquets de la temporada. La Fira permet descobrir, tastar i comprar tomàquets de les dotze varietats recuperades, que tot seguit us presentem; visitar l’hort de l’Espelt; i degustar uns tastets elaborats pel col·lectiu Cuina VO, format per catorze cuiners i restaurants de la comarca.

Tal com explica Carme Garrido, tècnica del Consell Comarcal del Vallès Oriental, aquestes varietats recuperades no són híbrides i han estat certificades per l’ambientòleg Jordi Puig. Enguany, amb un ajut de la Diputació de Barcelona, membres de l’associació Llavors Orientals assessoraran quinze productors per recuperar altres varietats de tomàquets antics del Vallès (Corn de Bou, nas de bruixa o pebroter; groc de Can Puig; Tomacó; Tomàquet esquena verd; Bombeta vermell o cassanelles; o Cicerol), recollir-ne les millors llavors (dels primers poms i de les peces més maques). Per això, els experts faran tres visites als horts dels pagesos i faran ells mateixos la recollida de les llavors.

Per altra banda, Carme Garrido també destaca de la fira la voluntat del consell comarcal de recuperar i promoure la venda directa per part dels pagesos, amb la voluntat de dignificar aquesta feina, difusió del producte i a través de la venda directa proporcionar al pagès un marge una mica major per al producte. És segons la tècnica una manera de mantenir el Vallès com a terra de conreu i de cultura.

Podeu accedir al pdf ‘Varietats antigues de tomàquets del Vallès‘, un fulletó amb totes les varietats fotografiades i descrites, procedència i característiques.

Les dotze varietats recuperades:

Rosa Ple de l’Etern
Llinars del Vallès
Molt ben valorada en els tastos, serveix tant per a amanida com per fer salsa. Atesa la seva carnositat i dolçor, és molt adequada per fer la confitura dolça (a la qual recomanem posar mel i canyella).

Pometa
Santa Eulàlia de Ronçana
Aquest tomàquet, de bona mida i carnós, serveix principalment per a amanides i combina molt bé amb el formatge fresc i la salsa pesto.

Pometa
La Garriga
Té forma de poma, més petita que les altres varietats, de bon paladar, ideal tant per a amanides com per a salses.

Pometa de Lluís Vila
L’Ametlla del Vallès
De bona mida, textura carnosa i regust persistent i aromàtic, com les altres varietats de pometa és apropiada tant per a amanides com per a salses.

Cor de bou
Vacarisses
Tomàquet de gran presentació, ja que la seva forma de cor permet, un cop llescat, decorar els plats de manera vistosa. Per la seva dolçor i carnositat, se’n pot fer confitura dolça i bones salses.

Montserrat
Aquesta varietat és més gustosa i permet també, un cop llescada, bones presentacions. Molt adequada per a amanides i barreges amb salses i formatge.

Palosanto
Llinars del Vallès/Argentona
Varietat de bona mida, força aromàtica, plena i molt apropiada per a salses i gaspatxos.

Tardà
Riells del Fai
També anomenat tres caires per la seva forma, és un tomàquet de durada que aguanta la tardor i, com les altres varietats de pometa, és apropiat per a amanides i salses.

Pare Benet
Bedorc (Anoia)
La seva forma cúbica i buida el fa ideal per farcir, tant cuit com cru, i permet una presentació força atractiva. També serveix per a presentació en amanides tallat en forma d’anelles. És de bon paladar i, tot i ser buit, té les parets força gruixudes.

Rosa de penjar
Llinars del Vallès
És molt gustós i quan és madur es frega amb el pa fins i tot la fina pell de fora, que el tenyeix d’un agradable to vermell rosat.

Tomàquet de penjar
Can Mataporcs
Per aconseguir que suqui bé, cal collir-lo força madur.

Tomàquet de penjar ramallet
Té la característica de formar poms de 50, 60 i més tomàquets mitjans i petits, rodons, acabats en punxa, i que arriben quasi a la collita següent. La carn és vermella i la pell molt prima.

Tomàquet de penjar
La Vall del Tenes
Té bona conservació i suca aprofitant tot el tomàquet.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem