23.07.2015 - 19:47
El Parlament de Catalunya ha aprovat aquesta tarda per unanimitat la proposició de llei basada en la iniciativa legislativa popular (ILP) de mesures urgents per a encarar l’emergència en l’habitatge i la pobresa energètica. La llei pretén reduir els desnonaments i els talls de subministraments bàsics com ara aigua, llum i gas. La ILP, proposada per la PAH i més entitats socials, s’ha tramitat en menys d’un mes i cerca mesures per a resoldre el sobreendeutament d’algunes famílies en risc d’exclusió social o l’impagament d’hipoteques, lloguers, llum, aigua o gas. La llei, que només té nou articles, implica ajuntaments, serveis socials, propietaris immobiliaris i empreses de subministraments.
Protecció contra els desnonaments
La llei preveu que s’obri un procediment extrajudicial abans d’iniciar un procés d’execució hipotecària o desnonament, i que els propietaris d’habitatges donats en pagament facin una oferta de lloguer social per un mínim de tres anys. Aquest lloguer no podrà superar el 18% dels ingressos ponderats de la unitat familiar, segons el cas, i s’hi podran acollir les famílies que tinguin uns ingressos màxims de tres vegades l’indicador de renda de suficiència de Catalunya. En qualsevol cas, les administracions hauran de garantir el ‘reallotjament adequat’ de les famílies desnonades al seu habitatge habitual.
L’administració també podrà obligar els grans propietaris d’immobles buits a cedir-los durant tres anys al fons d’habitatges de lloguer socials. Aquests grans propietaris són els que tinguin més de 1.250 metres quadrats, siguin entitats financeres o les filials immobiliàries.
Mesures per a combatre la pobresa energètica
Per a la pobresa energètica, s’habilitarà un protocol obligat de comunicació als serveis socials i se signaran convenis amb companyies de subministraments per donar ajudes a fons perdut i ‘descomptes molt notables’. Les despeses globals d’habitatge i subministraments no podran superar el 30% dels ingressos familiars en cas de persones en risc d’exclusió.
La proposició de llei l’han presentada dos portaveus de les entitats promotores, que han destacat la gran lluita veïnal per aturar desnonaments, sobretot a partir del 2010, i que han portat a ‘desobeir lleis injustes’. Maria Campuzano i Carlos Macias han instat a garantir tots els drets bàsics a tothom, independentment dels ingressos.
Satisfacció dels partits
Per la seva banda, els grups polítics s’han felicitat per l’aprovació urgent d’aquesta llei i les aportacions de les entitats, els serveis jurídics del parlament i els col·legis d’advocats, per mirar que la llei no sigui impugnada davant dels tribunals.
El PP ha votat a favor de quasi tota la llei però ha admès que des del govern espanyol potser s’hauria pogut fer ‘més’ per reduir els desnonaments. La resta de partits li han recordat que van rebutjar una ILP semblant al Congrés de Diputats i que van portar al Tribunal Constitucional el decret català contra la pobresa energètica.
Un dels més vehements ha estat Salvador Milà, ex-conseller d’Habitatge (ICV-EUiA), que ha destacat que la resistència passiva de la PAH ha ‘aconseguit canviar consciències i lleis’. ‘Les lleis injustes es combaten al carrer i es canvien a les institucions’, ha reblat. I ha recordat al PP que havia aprovat la llei ‘mordassa’ per evitar la lluita al carrer.