14.07.2015 - 06:00
L’acord d’ahir entre CDC i ERC va sorprendre els altres participants en la cimera, perquè va arribar quan ja no semblava possible. Això va fer que es retiressin per a deixar temps a convergents i republicans de treballar junts, conscients que aquest és el pal de paller del projecte. Però avui tots dos partits han d’exposar als altres integrants de l’acord, inclosa la CUP, les bases sobre les quals volen treballar. Les associacions i els partits seran cridats a modificar i millorar el projecte, que avui hauria de resoldre també un grapat d’incògnites. Us presentem les principals.
1) Qui signarà el pacte?
Hi ha quatre partits que el signaran íntegrament i un que no. Els partits signataris seran CDC, ERC, Moviment d’Esquerres (el partit dels socialistes sobiranistes) i Demòcrates (l’escissió sobiranista d’Unió). La CUP no el signarà, però s’estudia una manera perquè es pugui palesar el seu acord no amb la llista però sí amb el full de ruta i amb les accions posteriors al 27-S. No es descarta de rescatar la idea que les dues llistes comparteixin l’eslògan ‘Ara és l’hora’.
Pel que fa a les associacions, tant l’ANC com Òmnium com l’AMI l’assumiran. Però això no vol dir que els seus líders formin part de les llistes per força. L’ANC, concretament, no veu necessària la presència de Jordi Sànchez al tauler electoral i considera que restar-ne al marge li dóna més força per a fer de mitjancer si cal. S’estudiarà també una fórmula perquè les entitats que ho vulguin se sumin al projecte i segurament es reservarà un paper vistent per a algunes entitats que es consideren importants i molt emblemàtiques, com ara Súmate.
2) Què inclourà el pacte?
El pacte inclourà la fórmula per a concórrer a les eleccions en dues llistes independentistes i els compromisos que el govern resultant assumirà per a emprendre immediatament el camí de la secessió d’Espanya. Sobre aquestes mesures, ja hi ha un principi d’acord ‘polític’, però la voluntat és que siguin impecables des del punt de vista ‘tècnic’, és a dir jurídic. Per tant, seran sotmeses a l’anàlisi dels experts abans de ser fetes públiques amb detall.
3) Qui encapçalarà la candidatura de la societat civil amb CDC i ERC?
Totes les fonts consultades indiquen que serà un independent de prestigi. Però tant Artur Mas com Oriol Junqueras figuraran en les llistes en llocs que els assegurin de ser diputats. La formació posterior de govern i el seu paper concret, que sens dubte serà principal, dependrà en tot cas de l’anàlisi tècnica del full de ruta. No es descarta, per exemple, de configurar ja un model republicà amb un president de Catalunya amb atributs d’àrbitre i un primer ministre executiu i fort, al capdavant d’un govern de coalició dels quatre partits, amb molts independents.
4) Qui triarà els independents que haurien de formar part de les llistes?
No hi ha encara cap model acordat sobre això. Però evidentment la llista haurà de ser fruit del consens dels signants del pacte. Com que no hi ha pas gaire temps per a confeccionar-la, la hipòtesi d’unes primàries sembla difícil d’organitzar. Amb tot, hi ha una gran coincidència en quins perfils serien ideals per a formar-ne part. No sembla que aquest aspecte sigui cap entrebanc.
5) Hi haurà eleccions constituents tres mesos després, com s’havia apuntat?
Aquesta hipòtesi sembla que cada vegada s’allunya més. Després de les eleccions i comptant amb una victòria clara de les forces independentistes, se seguiria el guió del pacte signat entre CiU i ERC el 30 de març. Per tant, probablement es formarà un govern i hi hauria acció política. Segons aquest acord, després del 27-S s’obrirà un període de deu mesos per elaborar un projecte de text constitucional i instituir i activar les estructures necessàries per a la creació del nou estat. La legislatura començaria amb una declaració d’independència com a punt d’inici de la proclamació del nou estat, que culminaria en un període màxim de divuit mesos. El parlament català i el govern demanarien negociacions immediates amb Espanya i la Unió Europea per a preparar la independència.
6) Com presentarà la CUP la seva presència en l’acord i en el govern posterior?
En principi la CUP no s’integrarà en el nou govern, sorgit de les eleccions del 27-S. Tot amb tot, no es descarta que accepti que un independent significativament lligat al seu moviment pugui formar-ne part. La CUP es comprometrà a donar suport parlamentari al procés d’independència en totes les votacions, tot i desmarcar-se del govern quan ho consideri convenient.