08.07.2015 - 12:16
El govern grec ja ha sol·licitat formalment el tercer rescat. El mecanisme europeu d’estabilitat ha rebut la petició avui mateix, i aquesta tarda els ministres de finances de l’eurozona es reuniran en teleconferència per a discutir sobre aquesta petició de l’executiu grec. Grècia demana 50.000 milions d’euros en tres anys a canvi d’acceptar una reforma de les pensions de forma immediata i una reforma fiscal. Avui mateix, el primer ministre grec, Alexis Tsipras, ha defensat a l’Eurocambra que vol un ‘acord equilibrat’ amb les institucions per evitar ‘una ruptura històrica’ d’Europa. En un discurs a Estrasburg, Tsipras ha dit que proposa ‘reformes de veritat’ i que té un ‘mandat clar i rotund del poble grec’ per no acceptar les receptes de l’austeritat.
‘El meu país es va fer servir per experimentar amb l’austeritat, i l’experiment ha fracassat’, ha dit el líder de Syriza.
Segons Tsipras, els grecs no volen ser una ‘càrrega addicional pel contribuent europeu’ però els diners del rescat van servir ‘per salvar els bancs grecs i europeus, mai van arribar als ciutadans’.
‘Assumeixo tota la responsabilitat pel que ha passat en els últims cinc mesos i mig’, ha dit Tsipras als eurodiputats, avisant, però, que cal ‘reconèixer que la responsabilitat inicial per la situació de l’economia grega no és cosa dels últims cinc mesos i mig, sinó dels últims cinc anys i mig’.
Segons Tsipras, el seu govern vol ‘reformes de veritat’ que canviïn ‘el funcionament del país, que trenquin amb l’antic sistema polític’. ‘Hem de fer front de manera eficaç a les estructures d’oligopoli dels càrtels de l’economia grega’, ha dit Tsipras, proposant també una forta lluita contra ‘l’evasió fiscal’. El primer ministre grec ha assegurat que els anteriors governs grecs van crear un ‘estat clientelista, van fomentar la corrupció i van reforçar els vincles amb les elits econòmiques’.
El primer ministre grec ha dit que el mandat ‘clar i rotund’ que li va donar el poble grec en el referèndum va ser per ‘canviar les mentalitats i les propostes que han portat a la ruïna el país’ i no pas per ‘entrar en col·lisió amb Europa’. ‘Estem en un moment crucial, i la crisi grega en el fons representa la impotència col·lectiva d’Europa per trobar una solució a la crisi del deute, que es retroalimenta’, ha advertit Tsipras.
Segons el primer ministre grec, la història europea té ‘conflictes, però al final s’aconsegueix sempre arribar a terrenys d’entesa’. ‘Demanem un acord equilibrat per evitar un moment de ruptura històrica’, ha dit Tsipras, demanat als seus col·legues europeus que s’adonin ‘del moment crític’ actual i responguin, com ell ha dit que farà, ‘assumint la responsabilitat històrica’ que tenen.