Paquistanesos del Raval: un error judicial o una estratègia política?

  • Els representants de la comunitat i l'advocat parlen a VilaWeb de la injustícia viscuda

VilaWeb

Roger Cassany

08.07.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Res no compensarà el mal fet per la justícia espanyola.’ Ho ha dit a VilaWeb Benet Salellas, l’advocat que defensà els onze detinguts al Raval per un presumpte cas de gihadisme. Un cas que s’ha demostrat que era fals i que va portar onze ciutadans innocents a la presó (un encara hi és) i, més tard, a ser expulsats de l’estat espanyol (excepte un, que obtingué la nacionalitat espanyola). VilaWeb ha parlat amb els líders de la comunitat a Barcelona i amb l’advocat, just després de saber-se que el testimoni clau en què es basava l’acusació era un muntatge, i just abans de la concentració d’avui a la rambla del Raval, on es demanarà que es torni a obrir el cas i que els afectats rebin una indemnització.

‘No és cap sorpresa’

‘Per a nosaltres això no ha estat cap sorpresa, ja sabíem que eren innocents’, diu a VilaWeb Mohammed Iqbal, secretari general de l’associació paquistanesa de Barcelona Camí de la Pau, que exigeix una compensació pels danys causats a les famílies i als acusats. En la mateixa línia es pronuncia Javed Ilyas Qureshi, president de l’Associació de Treballadors Paquistanesos de Catalunya, que va participar en el reportatge d’El Periódico en què es destapava l’enganyifa del cas. ‘S’ha sabut la veritat, però massa tard —diu—. Es va estigmatitzar la comunitat paquistanesa sense proves i sense motiu; no ha estat pas fàcil de refer la cohesió social.’

Però ara, una vegada coneguda la veritat a través d’un reportatge periodístic, què els passarà, als acusats? Per Javed i per Iqbal, hi ha poca cosa a fer per compensar el mal infligit, tant des d’un punt de vista social, al Raval, com des d’un punt de vista personal, per a les famílies afectades, que han vist estroncat del tot el seu projecte de vida a Barcelona. 

‘No sembla un error judicial, sinó més aviat una qüestió política’

Ara cal reobrir el procés, diu Salellas, que ja no és l’advocat del cas (d’ençà de la sentència condemnatòria i per causa de l’emigració de la majoria de les famílies afectades a Anglaterra, el nou advocat és anglès). ‘En un país democràtic, la sortida més normal seria que la fiscalia reobrís el procés per causa d’un testimoni considerat fals —diu—. La sensació permanent en aquest procés és que no hi ha voluntat de fer-ho.’ Recorda que, fa un any, ja es van fer públics uns cables de WikiLeaks que demostraven que el testimoni sobre el qual es basava l’acusació era fals, però que la fiscalia va menystenir les peticions de la defensa.

‘Sembla que hi ha ciutadans que compten menys’, diu. I explica, amb contundència, que ‘mai no es va poder fer una defensa ben feta a causa de les negatives de la fiscalia en les peticions d’informació i documentació, cosa que fa pensar que tot plegat no va ser cap error judicial, sinó una qüestió política, com si en determinats moments calgués sacrificar segons quins ciutadans per demostrar una presumpta eficàcia policíaca i política’.

Per Salellas, ara no caldria únicament una revisió jurídica del procés, amb les indemnitzacions i recuperació de drets dels acusats, sinó una revisió policíaca i política. ‘Cal exigir responsabilitats a qui va dirigir aquesta operació, com ho va fer i per què, i també exigir responsabilitats pels errors comesos.’ I recorda que Alfredo Pérez Rubalcaba i Joan Saura, ministre i conseller d’Interior d’aleshores, van defensar públicament l’operació. ‘Saura va arribar a dir que valia més pecar per excés que no per defecte’, recorda.

La lluita contra el gihadisme a l’estat espanyol

I no únicament això: per a Salellas la lluita contra el gihadisme a l’estat espanyol, ‘un debat tan actual i necessari’, ha estat deficient aquests últims anys. Fins i tot contraproduent, explica. ‘Sense voluntat de generalitzar, ja s’ha estudiat que els errors en operacions d’aquesta mena tenen un preu més alt, que va més enllà del patiment dels acusats.’ Posa d’exemple el cas d’un jove de Vilanova i Geltrú detingut en l’anomenada operació Xacal, que fou absolt però que després de l’operació va emprendre un procés de radicalització i ara és considerat efectivament un gihadista.

Per Iqbal, Javed i Salellas, les noves revelacions del cas demostren allò que tant la defensa com la comunitat paquistanesa i diversos mitjans de comunicació, com VilaWeb, ja van defensar aleshores. I, tristament, demostra que ‘la policia i la justícia espanyoles actuen sovint a partir de consignes polítiques més que no pas a partir de proves reals.’

En la concentració d’aquest vespre tots plegats exigiran que les famílies dels condemnats siguin indemnitzades, que els qui van ser deportats puguin tornar a Barcelona i, sobretot, que sigui alliberat Maroof Ahmed Mirza, l’únic de tots onze condemnats que encara és a la presó, acusat injustament i sense cap prova de ser el cap de la suposada cèl·lula gihadista.

L’etiqueta #Justicia11delRaval aplega els piulets sobre la concentració que es farà avui al vespre:

Tuits sobre #Justicia11delRaval

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem