05.07.2015 - 09:22
Un total de 941,5 quilòmetres, trenta ports de muntanya i 26.800 metres de desnivell positiu és la distància que separa Portbou d’Hendaia a través dels Pirineus. La distància que una desena de ciclistes experimentats, encapçalats per Eduard Sardurní i Iban Gartzia, s’han proposat de recórrer en només quatre dies, de l’11 al 14 de juliol, per a reclamar la independència de Catalunya, el País Basc i la importància de les seleccions esportives pròpies. La idea va néixer al principi d’aquest any al territori basc, quan Gartzia i més companys realitzessin l’any passat una cursa que va unir les set capitals basques. El projecte, de duresa extrema, és obert a tot el públic i no cal inscripció.
Ara han volgut anar un pas més enllà i esborrar fronteres entre Catalunya i el País Basc amb un desafiament esportiu i, al mateix temps, reivindicatiu. Fa cosa d’un mes, els impulsors bascs es van posar en contacte amb Eduard Sadurní, impulsor de Pedalem per la Independència i autor del llibre ‘Superem el càncer! Pedalem per la Independència’. De moment, el projecte té el suport d’unes quantes entitats, particulars, clubs ciclistes i associacions tant del País Basc com de Catalunya, com l’ANC territorial de l’Alt Empordà. Al mateix temps, estan en contacte amb la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes.
‘La meva primera impressió quan l’Iban em va explicar la idea va ser espantar-me perquè es tracta d’una prova molt ambiciosa i necessites molta determinació, esforç, entusiasme i voluntat’, assenyala Sadurní. No obstant això, ràpidament s’hi va sumar. ‘Vaig pensar: ho farem. Quan tens un projecte clar com nosaltres no hi ha entrebancs que puguin frenar-te. Ho aconseguirem’, explica emocionat.
El projecte arrencarà l’11 de juliol a les deu del matí de Portbou amb un acte que inclourà una cerimònia de comiat. En només quatre dies, el grup de deu ciclistes (cinc bascs i cinc catalans d’entre trenta anys i quaranta) tenen previst de creuar tots els Pirineus, des de la mar Mediterrània fins a arribar a l’oceà Atlàntic, passant per trenta ports de muntanya com Agnes, Latrape, el Tourmalet, Izpegi, Otxondo i Bagargi i superant un desnivell positiu de 26.783 metres. A tall d’exemple, el primer dia tenen previst de recórrer la màxima distància que puguin, uns 600 quilòmetres sense dormir.
A partir del segon dia, intentaran fer migdiades d’uns 30 minuts, parar quan el cos ho demani per fer petits descans o menjar, i dormir unes dues o tres hores per poder seguir els ‘tempos’ tan exigents que s’han marcat. Tot i la duresa de la prova, els ciclistes no aniran sols. Estaran acompanyats d’un equip de suport format majoritàriament per amics i voluntaris amb autocaravanes, un massatgista i un membre de comunicació que anirà explicant a través de les xarxes socials com es troben, per quin punt estan passant i penjarà tote les fotografies que els ciclistes s’aniran fent als diversos ports de muntanya.
‘La nostra intenció és fer actes més simbòlics quan passem de Catalunya a Catalunya Nord i d’allà al País Basc, a més, hem mirat que la nostra arribada a Hendaia coincideix amb el Tour de França i això ens servirà per fer un acte reivindicatiu on reclamarem que estan passant per terra basca’, explica Gartzia, veí d’Irun.
‘La veritat és que es tracta d’un repte molt ambiciós però crec que amb esforç i il·lusió, tal com es necessita en el nostre dia a dia, aconseguirem l’èxit com també la independència dels nostres pobles. Això sí, requereix molt d’esforç’, apunta l’impulsor basc. ‘Jo no tinc tanta experiència a pedalar llargues distàncies com l’Iban, però m’agrada molt el projecte d’unir els dos pobles, trencar fronteres i reclamar la nostra llibertat’, assenyala Sadurní.
Un projecte obert a la ciutadania
Tots dos tenen clar l’objectiu final d’aquesta gran prova física i mental. ‘És una idea que prové del món del ciclisme però que vol reclamar la independència de tot dos territoris i posar en relleu la importància d’una selecció pròpia. Reivindiquem que tots els esportistes tenen el dret a defensar els seus colors a qualsevol competició, és un element més de la independència que volem’, assenyalen.
Per als interessats que vulguin participar-hi els tràmits són fàcils. No cal fer cap mena d’inscripció. Això sí, han d’estar disposat a seguir el ritme que marqui el grup principal. Tothom pot sumar-s’hi, no importa la seva condició física. ‘Qualsevol persona que vulgui pedalar una mica, acompanyar-nos en aquest viatge i sentir els dos pobles units a favor de la independència serà molt benvingut’, comenten els dos representants de la iniciativa.
De moment, els creadors es focalitzen a aconseguir espònsors i ajuda econòmica. Confien que els dies vinents molta gent s’anirà afegint a la proposta. Per a més informació disposen d’una adreça (binazioakbizicletan@gmail.com), un compte a Twitter i una pàgina a Facebook.