02.07.2015 - 12:06
Aquesta tardor vinent, la ciutat d’Ontinyent recuperarà dues figures del seu bestiari tradicional amb la reaparició als carrers en les grans festivitats de la Tartuga i de l’Àguila, elements al·legòrics que ja apareixen documentats en el segle XVI.
L’Associació de Gegants i Cabets han treballat en la recuperació d’aquestes dues figures, de les quals se’n té coneixança gràcies a la documentació històrica aportada per l’arxiver Municipal, Vicent Terol. A proposta de l’entitat en 2014, l’ajuntament es va comprometre a construir-les i cedir-les als geganters per tal que se’n facen càrrec del manteniment i de traure-les al carrer en els moments en què les celebracions ho requerisquen.
Les figures es donaran a conéixer en dates simbòliques per a la ciutat. L’Àguila desfilarà el Nou d’Octubre, i la Tartuga tornarà als carrers el 7 de desembre, vespra de la Puríssima.
Dimarts passat, el president de l’Associació de Gegants i Cabets d’Ontinyent, Xavier Llopis, el batle Jorge Rodríguez i el regidor de Cultura, Àlex Borrell, van explicar els detalls de la recuparació i de les figures.
Les figures
La Tartuga, anomenada també Tarasca o Cucafera, és una representació del mal, basada en la llegenda medieval segon la qual Santa Marta va aconseguir dominar un animal monsturós que tenia atemorida la població occitana de Tarascó, un monstre que donà forma a la Tarasca o Tatuga. La nova figura que hi haurà a Ontinyent estarà basada en un dibuix del segle XVI que es troba al Museu Nacional de París.
Aquesta bèstia, que duran dos portadors, anirà acompanyada per una música creada expressament per Ferran Sanchis.
L’Àguila representa, en l’àmbit cristià, l’evangelista Sant Joan. Però sobretot és una representació del poder municipal, amb funcions protocolàries dins la festa i també civils. Es un element molt estés al nostre país, sobretot a Catalunya.
La nova Àguila ontinyentina durà la corona que figura en l’escut de la ciutat i una senyera reial. La forma que tindrà imitarà la silueta del Benicadell que des d’una perspectiva concreta fa pensar en aquest animal. El compositor Saül Gómez ha compost la música del ball i de la cercavila que l’acompanyaran.
Publicitat