Obeses i Oques grasses obren el Grec 2015

  • El festival comença avui · La Veronal inaugurarà el festival amb l'espectacle de dansa 'Vorònia'

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
ACN
30.06.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els grups musicals Obeses, amb la col·laboració de la Banda Municipal de Barcelona, i Oques grasses són els encarregats de donar avui el tret de sortida del festival Grec 2015 a la Plaça Margarida Xirgu de Barcelona. Obeses interpreta el seu nou disc, ‘Monstres i princeses’, conjuntament amb la formació simfònica i Oques grasses ofereix un concert de la seva gira ‘Living in the Hol·les’. El director del Festival Grec, Ramon Simó, ha destacat que l’obertura popular serà ‘per a tothom’ i serà una manera de donar al Grec ‘l’impuls i l’energia’ necessària per afrontar un mes de juliol carregat d’espectacles artístics.  

El grup Obeses presentarà el seu tercer disc amb seixanta-nou músics en directe. El cantant del grup, Arnau Tordera, ha explicat que la combinació de la música pop-rock amb la simfònica serà la segona volta que s’interpreti. L’espectacle Obeses 3D estarà format per tres elements musicals, el mateix grup, la banda Municipal de Barcelona i un cor format per dotze cantants. Aquesta combinació pretén, com ha explicat Tordera, ‘conjugar en un mateix espai la grandiositat de la música simfònica’, que s’ha adaptat a la música d’Obeses, ‘en un gran escenari’.

Oques grasses, que actualment està immers en la gira ‘Living in the Hol·les’, transmetrà durant l’actuació ‘el seu to festiu i alegre però amb unes lletres que arriben lluny’, ha manifestat Ramon Simó. El grup, que combina un so optimista i lletres de profunditat barrejant ritmes com el reggae i el pop, interpretarà algunes de les cançons que formaran part del seu nou disc. 

‘Vorònia’, un trasllat a l’infern

Els dos concerts seran el preàmbul de la inauguració del Grec 2015, que anirà a càrrec de la companyia de dansa ‘La Veronal’. L’1 i 2 de juliol, al teatre Grec, la companyia de dansa de Marcos Morau presentarà ‘Vorònia’, una coproducció internacional del Grec Festival, que traslladarà l’espectador a l’infern per explorar conceptes com la moral humana, la religió i el mal. Vorònia, la cova més profunda del món situada a Geòrgia, dóna nom a un espectacle de dansa contemporània amb una combinació de moviment, text i imatge. L’obra explora la idea del mal centrat en la religió, concretament en el cristianisme, el judaisme i l’islamisme.

Marcos Morau afirma que sempre intenta que les seves obres tractin ‘temes relacionats amb l’actualitat’ i que afecten la gent. Així mateix, explica que l’espectacle estarà interpretat per vuit ballarins de diferents països, dels quals quatre no pertanyen a La Veronal. Ramon Simó assegura que la ‘projecció internacional’, el ‘llenguatge propi i únic’ i entendre la dansa de manera pròpia on ‘la dramatúrgia té un pes mol important’, han sigut alguns dels motius que han propiciat que ‘La Veronal’ inauguri el Grec.

El festival ha programat durant tot el mes de juliol 122 propostes de teatre, dansa, música, circ i espectacles híbrids, 17 dels quals són produccions internacionals, el nombre més elevat de sempre. A més, 10 són co-produccions internacionals moltes centrades en aconseguir projecció internacional per a les companyies i els projectes catalans.

D’entre les produccions internacionals destaca en els primers dies del festival l’adaptació de ‘La voix humaine’ que realitza el director holandès, Ivo Van Hove, recordat a Barcelona per ‘Tragèdies romanes’ (Grec 2013) i ‘The Fountainhead’ (Grec 2014). En aquesta 39a edició del festival torna amb un clàssic del teatre dels anys 30 signat per Jean Cocteau amb un muntatge íntim i protagonitzat en solitari per l’actriu Halina Reijn. Per al director del festival és interessant presentar un ‘treball íntim’ de van Hove on té ‘molt de pes la interpretació i la posada en escena’ per a no sols conèixer els enormes espectacles de l’holandès formats per més de 60 persones.

Pel que fa a les produccions catalanes ‘La tortuga de Califòrnia’ dirigida per Lurdes Barba i escrita per Daniela Freixas narra la història d’Àngela, una noia que viu atrapada en la història familiar i que creu que el seu comportament pot estar determinat per la seva herència genètica. Neta d’un militar nazi, la por i l’obsessió s’apoderen d’ella i la fan plantejar-se quin és el pes de l’herència familiar. Freixas comenta que l’obra és una com un ‘thriller’ perquè es va descobrint poc a poc l’enigma que s’acaba resolent. El director del Grec, Ramon Simó, remarca que en el festival s’intenta ‘parlar de les coses que són importants’ en el present. Per això s’han buscat peces que parlen de la realitat actual i de temes com la maldat que es repeteixen en diferents produccions del Grec 2015. 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem