25.06.2015 - 11:04
El candidat socialista a la presidència de la Generalitat ha exposat aquest matí els seus compromisos com a futur president del consell en el ple d’investidura que es fa a les Corts Valencianes. Ha estat molt remarcable el canvi d’estil i de fons, si més no en el discurs, respecte dels presidents anteriors, del PP. En un discurs íntegrament en català, ha anunciat uns quants compromisos en afers de gran importància: ha dit que rebaixaria la barrera electoral del 5% (que ha deixat EUPV fora de les corts) al 3%; s’ha compromès a demanar perdó a les víctimes del metro, a endarrerir l’inici del curs escolar per examinar la situació dels centres, a reobrir RTVV i a exigir al govern espanyol, ‘governe qui governe’, una millora del sistema de finançament autonòmic. ‘Estem exhausts d’ofrenar glòries a Espanya. Fins ací hem arribat. És hora que es tracte als valencians amb igualtat, amb equitat’, ha reblat.
Vegeu el tram final del discurs d’investidura de Ximo Puig:
‘Avorresc el victimisme, però més la injustícia’, ha dit. I ha afegit: ‘Som nosaltres els que hem de guanyar-nos un paper protagonista, ningú no ens posarà una catifa.’
Ximo Puig ha dit que el 1995 el deute públic valencià era del 6,5% del PIB, i que en l’actualitat, ‘després de 20 anys de governs del PP’, el País Valencià té un deute del 37,5% del PIB, 37.615 milions d’euros, ‘sis vegades més que el deute que van rebre’.
Puig ha dit que el deute no ha servit per a millorar els serveis públics sinó que ‘una part del deute és fruit d’apostes fallides i de prioritats errònies’. Per això ha proposat que la Sindicatura de Comptes faci una auditoria integral de la Generalitat Valenciana.
‘I si una part del deute prové de la mala gestió, l’altra, sens dubte, prové del dèficit de finançament estatal’, ha continuat, i ha assenyalat que el País Valencià ‘no ha rebut mai de l’estat els recursos que hauria d’haver obtingut per a oferir als valencians i les valencianes un nivell de prestacions públiques equivalent a aquell de què gaudeixen els qui resideixen en altres territoris’.
‘Només entre 2002 i 2014, el dèficit de finançament acumulat supera els 13.000 milions d’euros, als quals podrien afegir-se més de 3.000 més en interessos que podríem haver-nos estalviat si els ingressos addicionals s’hagueren dedicat a evitar l’emissió de deute’, ha dit.
Els suports de Ximo Puig
El ple de les Corts Valencianes debat avui i votarà a la vesprada la investidura del president de la Generalitat. L’acord entre PSPV-PSOE, Compromís i Podem assegura que des d’avui el nou president del Consell sigui el dirigent socialista Ximo Puig. El secretari general de Podem, Antonio Montiel, va dir ahir que la seva formació hi donaria un ‘suport crític’, que caldrà veure com es concreta, però va deixar clar que no hi havia cap dubte que Puig seria investit president de la Generalitat Valenciana. Feta la votació i la investidura del nou cap del Consell, prendrà possessió del càrrec diumenge.
I una de les primeres coses que farà Puig com a president serà demanar una reunió amb el president espanyol, Mariano Rajoy, per tractar d’una reforma del sistema de finançament. ‘L’ofensa permanent del senyor Montoro cap als valencians té una data de caducitat’, va dir ahir Puig, que va explicar que volia donar entenent a Rajoy que els valencians se sentien maltractats sistemàticament.
Pel nou govern, cal començar a negociar un nou model de finançament per al País Valencià, però d’ara fins a final d’any cal tenir-ne un de suplementari. ‘La marginació sistèmica de la Comunitat Valenciana s’ha d’acabar’, insistia. Puig va recordar que aquest era un dels punts recollits en l’Acord del Botànic. ‘Governi qui governi a Madrid, els valencians no podem esperar més.’
Una comissió de seguiment avaluarà el compliment de l’Acord del Botànic
Els dirigents del PSPV, Compromís i Podem van aprovar ahir la creació d’una comissió de seguiment de l’Acord del Botànic, pel qual donen suport a un govern de canvi al País Valencià. L’acord preveu una comissió integrada pels tres grups polítics que es reunirà un mínim de tres vegades l’any per seguir i avaluar el compliment del pacte. La primera reunió, que s’ha de fer el 31 de juliol, abordarà el calendari de les prioritats polítiques per concretar accions de govern que emanen de l’acord.
Primers noms dels consellers
A mesura que s’acosta la configuració del nou govern i la presentació del futur consell, van sortint els noms de futurs consellers. L’últim a saber-se ha estat el de Gràcia Jiménez, que serà la consellera d’Educació, Investigació, Cultura i Esport del govern valencià. És professora i poetessa i ha treballat intensament en la Cívica, la principal associació de defensa de la llengua a Alacant, i membre d’Escola Valenciana. Té una llarga experiència en educació, un dels sectors més castigats pels governs del PP, que ara farà un tomb radical amb el nou govern que es constituirà diumenge. Gràcia Jiménez entra al govern com a independent, amb l’acord dels tres partits que donen suport a l’executiu, per bé que la proposta inicial del nom va ser de Compromís.
Aquesta setmana també s’ha sabut que la cartera d’Agricultura i Medi Ambient serà per a Compromís –més concretament, per als Verds–, que proposarà Julià Álvaro, coportaveu del partit, periodista i ex-treballador de Ràdio Televisió Valenciana. Una altra conselleria a mans de Compromís serà la d’Economia. Per a dirigir-la, el Bloc ha proposat el seu ex-secretari general, Pere Mayor.
Per una altra banda, Mónica Oltra serà, a més de vice-presidenta i portaveu, consellera d’Igualtat i Política Inclusiva.