Ximo Puig demanarà una reunió amb Rajoy per a resoldre el finançament

  • El futur president de la Generalitat Valenciana avisa que 'l'ofensa permanent del senyor Montoro als valencians té una data de caducitat'

VilaWeb
VilaWeb
ACN / Redacció
24.06.2015 - 15:41

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El pròxim president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, demanarà dilluns una reunió amb el president espanyol, Mariano Rajoy, per abordar una reforma del sistema de finançament. Així ho ha avançat Puig en la compareixença de premsa posterior a la reunió amb Compromís i Podem, on ha explicat que aquesta seria una de les primeres decisions que prendria. ‘L’ofensa permanent del senyor Montoro cap als valencians té una data de caducitat’, ha avisat, i ha dit que volia fer entendre a Rajoy que els valencians se senten maltractats ‘de manera sistemàtica’.

Pel nou govern, cal començar a negociaar un nou model de finançament per al País Valencià però que d’ara i fins a final d’any cal tenir un finançament suplementari. ‘La marginació sistèmica de la Comunitat Valenciana s’ha d’acabar’, ha insistit Puig, que ha recordat que aquest és un dels punts recollits en l’Acord del Botànic per al pacte de govern. ‘Governi qui governi a Madrid, els valencians no podem esperar més’.

Oltra: ‘Un ministre espanyol no pot amenaçar cap govern autonòmic’

Sobre les declaracions del ministre d’Hisenda, Cristobal Montoro, que deia que retallaria el finançament del País Valencià si continuava incomplint el termini legal de morositat, la portaveu de Compromís i futura vice-presidenta del govern, Mónica Oltra, ha retret que un ministre espanyol no podia amenaçar cap govern autonòmic.



Oltra ha lamentat que Montoro no hagi esta tan vehement quan els governs del PP ‘estaven fent un forat a palades’ i ha demanat que es faci servir la mateix vara de mesura, i no ‘segons el color polític’ i que no ‘amenace amb un estat d’excepció’. En aquest sentit,  ha confiat que en la reunió entre Ximo Puig i Mariano Rajoy el ministre Montoro sigui desautoritzat perquè ‘la seua sortida de to no està justificada en un sistema democràtic de respecte institucional’.

Una comissió de seguiment avaluarà el compliment de l’Acord del Botànic

Els dirigents dels tres partits del pacte de govern valencià han acordat avui la creació d’una comissió de seguiment de l’Acord del Botànic, pel qual PSPV, Compromís i Podem donen suport a un govern de canvi al País Valencià. L’acord preveu una comissió integrada pels tres grups polítics que es reunirà un mínim de tres vegades l’any per seguir i avaluar el compliment del pacte. La primera reunió, prevista per al 31 de juliol, abordarà el calendari de les prioritats polítiques per concretar accions de govern que emanen de l’acord.

Ha estat el secretari general i síndic parlamentari de Podem al País Valencià, Antonio Montiel, l’encarregat de presentar aquest annex a l’Acord del Botànic. Ha manifestat el seu orgull ‘perquè s’ha tancat el cicle del pacte’ amb un calendari de les mesures plantejades com a bàsiques i la creació d’una comissió de seguiment política per avaluar la seva implementació.

Ximo Puig ha dit que  aquesta comissió marca el full de ruta de l’acció de govern, de manera que es traspassa ‘la barrera de les institucions entenses com espais on només habiten els polítics’. En aquest sentit, ha dit que se supera ‘el distanciament històric entre la política i el carrer’ i s’assumeix que aquest nou temps és un nou temps de veritat’.

Informació relacionada:

El govern valencià comença a prendre forma

 

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any