El govern valencià comença a prendre forma

  • Ximo Puig serà investit demà i prendrà possessió del càrrec diumenge · Comencen a sortir els noms dels futurs consellers de la Generalitat

VilaWeb
Redacció
24.06.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El secretari general del PSPV-PSOE, Ximo Puig, serà investit president de la Generalitat demà, en una sessió a les Corts Valencianes que començarà a les deu del matí. I diumenge prendrà possessió del càrrec. Un cop encarrilat el pacte de govern entre PSPV, Compromís i Podem i el seu ‘Acord del Botànic’, ara el nou Consell ja comença a prendre forma. 

Així, els equips negociadors de PSPV i Compromís van enllestir ahir l’estructura bàsica de l’administració del nou govern valencià, que ‘opta per un model auster que redueix alts càrrecs i llocs de confiança’, segons un comunicat conjunt de totes dues formacions. En aquesta cinquena reunió de les negociacions per al pacte de govern, els equips van acordar de reduir les secretaries, que passen de divuit a catorze, i les direccions generals, que passen de 53 a 49.

La reducció més important serà en el capítol d’assessors, que passaran de set a quatre per conselleria (tres per conseller i un per secretaria autonòmica), de manera que es redueixen 24 alts càrrecs de lliure designació. Així mateix, es va acordar la necessitat de revisar i eliminar tots el llocs de funcionaris interins que facin tasques d’assessorament.

Segons PSPV i Compromís, la nova estructura suposarà, d’inici, un estalvi per als valencians de més de dos milions i mig d’euros. 

La presa de possessió, diumenge

Ximo Puig prendrà possessió del càrrec de president de la Generalitat Valenciana diumenge. Tot i que en un principi era previst que la presa de possessió fos dissabte, el consell general de Compromís el mateix dia per a ratificar l’acord de govern ha fet que l’acte de possessió de Puig s’ajorni un dia. 

Primers noms

I a mida que s’acosta la configuració del nou govern i la presentació del futur Consell, han començat a sortir els primers noms de futurs consellers.  

Segons que han confirmat fonts de Compromís a VilaWeb, la cartera d’Agricultura i Medi Ambient serà per a la coalició i, més concretament, per als Verds, que ha decidit que proposarà com a conseller Julià Álvaro, co-portaveu del partit, periodista i ex-treballador de Ràdio Televisió Valenciana.

Una altra conselleria a mans de Compromís serà la d’Economia. Per a dirigir-la, el Bloc ha proposat el seu ex-secretari general, Pere Mayor.

Justament, Àlvaro va publicar fa uns anys ‘El túnel valencià‘, una sèrie d’entrevistes recollides al seu bloc de +VilaWeb a representants de la política i la societat civil valenciana sobre el paper de l’esquerra durant els anys de les majories absolutes del PP i què calia perquè superés aquest escull i guanyés terreny. 

Aquests dies també s’ha sabut que Mónica Oltra serà, a més de vice-presidenta i portaveu, consellera d’Igualtat i Política Inclusiva.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any