Avanç editorial: ‘Jo! Memòries d’un metge filòsof’

  • La Biblioteca Prudenci Bertrana d'Edicions de la Ela Geminada arriba al seu quart volum

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
M.S.
21.06.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Diego (o Dídac) Ruiz és un dels personatges més interessants de la cultura catalana de la primera meitat del segle XX. Megalòman, plurilingüe, amic de la controvèrsia, òptim narrador i filòsof de l’entusiasme, va exercir de metge psiquiatre i director del Manicomi de Salt entre 1908 i 1912. Josep Pla descriu el pas de Ruiz pel sanatori saltenc amb aquestes paraules: «És una de les coses més grosses que han passat en aquest segle en aquest país». L’any 1925, apareixia la primera edició de ‘Jo! Memòries d’un metge filòsof’ escrit per Prudenci Bertrana, un retrat basat en aquest personatge. Aquesta edició, que suposa el quart volum de la Biblioteca Prudenci Bertrana d’Edicions de la Ela Geminada, és a cura de Guillem Molla i parteix del text definitiu establert per Bertrana l’any 1934. Llegiu-ne un fragment. A partir del 25 de juny a les llibreries.

Durant la seva estada en terres gironines, Ruiz va travar una forta amistat amb Prudenci Bertrana, amb qui arribarien a escriure, a quatre mans, l’escandalós opuscle ‘La locura de Álvarez de Castro’. Anys més tard, aquesta publicació valdria un consell de guerra a Bertrana. Ruiz havia emigrat i deixaria que el seu amic entomés en solitari les conseqüències de la publicació. Prudenci Bertrana covà durant anys la intenció de venjar-se literàriament de Ruiz i, finalment, l’any 1925, veia la llum la primera edició de ‘Jo! Memòries d’un metge filòsof’, un retrat de Diego Ruiz per personatge interposat. La societat de l’època va reconèixer perfectament qui s’amagava rere la figura de Daniel Pérez i l’escàndol va ser monumental. Les crítiques van ser nombroses i Bertrana hi va respondre amb un extens article a la Revista de Catalunya, que el lector trobarà reproduït al final del volum.

Segons l’editor Oriol Ponsatí-Murlà d’Edicions de la Ela Geminada:

«Amb la publicació de ‘Jo! Memòries d’un metge filòsof’, la Biblioteca Prudenci Bertrana d’Edicions de la Ela Geminada arriba al seu quart volum, és a dir, gairebé a l’equador del projecte 2013-2017 de recuperació de l’obra novel·lística completa de l’escriptor gironí, formada per nou volums. Aquesta novel·la constitueix una excepció en el marc de la producció de Bertrana. Trenca amb el cicle novel·lístic anterior, que abasta ‘Violeta’, ‘Josafat’, ‘Nàufrag’s i ‘Tieta Claudina’ (un cicle protagonitzat per personatges marcats per un destí tràgic i superats per les convencions socials i religioses que caracteritzen la vida urbana per oposició a la innocència espontània de la vida al camp) i, tot i que Bertrana ja esdevé personatge secundari de la seva pròpia novel·la, encara es troba a un pas de l’inici de la seva gran autobiografia literària: ‘Entre la terra i els núvols’.»

«La lectura de ‘Jo! Memòries d’un metge filòsof’ permet aproximar-se literàriament a una de les figures més controvertides de la cultura catalana de principis de segle XX per part d’una de les persones que millor el va conèixer a Catalunya. Diego Ruiz continua essent, de fet, un gran misteri. I aquestes pàgines de Bertrana, un cop garbellats degudament els excessos i la fabulació literària, són sens dubte un dels elements més valuosos que tenim per entendre el pas del metge filòsof per Girona i el Manicomi de Salt.»

«Aquesta edició de ‘Jo! Memòries d’un metge filòsof’, a cura del filòleg Guillem Molla (actualment professor de Literatura Catalana a la Universitat de Massachusetts), manté els criteris que han guiat fins ara la Biblioteca Prudenci Bertrana, dirigida per Xavier Pla: el respecte per les estructures, el lèxic i l’estil original de Bertrana, sense intervencionismes que puguin deformar-ne la fesomia original. En aquest sentit, la nostra edició recupera, per primera vegada, l’edició definitiva de 1934.»

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem