19.06.2015 - 18:05
CDC, ERC i Unió han aprovat aquest divendres accelerar la implementació de les estructures d’estat. Hisenda Pròpia, Seguretat Social, Telecomunicacions i Infraestructures formen part del pacte pressupostari al què van arribar ara fa uns mesos. Aleshores ja van reconèixer que abans del 27-S no haurien aconseguit implementar-les completament, però han volgut reafirmar el seu compromís per tirar-les endavant en una votació parlamentària. L’oposició s’ha dividit entre l’abstenció i el vot en contra. La CUP, que ha criticat el tebi impuls del govern a aquestes estructures durant els tres anys de legislatura s’ha abstingut en considerar que ‘tot el que no s’hagi fet fins ara no es farà durant l’estiu’.
La moció aprovada ha estat proposada per ERC i té tres punts. En el primer s’insta el govern a ‘denunciar i difondre la naturalesa i les conseqüències de l’ofec competencial i econòmic que pateix el nostre país per part del govern de l’estat espanyol, i les seves afectacions socials sobre la ciutadania’. El segon punt és el que insta l’executiu a ‘accelerar’ la implementació de les estructures d’estat incloses en la llei de mesures fiscals i financeres que acompanyen els pressupostos. L’últim punt defensa que el comissionat per la transició nacional desplegui en accions operatives els informes elaborats pel Consell Assessor per la Transició Nacional i comunicar al parlament el contingut d’aquestes accions.
Lluís Salvadó (ERC) ha defensat la moció argumentant que les estructures d’estat són la base per a sustentar els fonaments de la ‘futura república catalana’. Ha recordat també que ‘l’ofec econòmic i competencial’ al què l’estat espanyol sotmet Catalunya i el recurs constant als tribunals per anul·lar decisions del govern i del parlament ajuden a la presa de consciència de la ciutadania. ‘Com més accions coercitives es fan contra Catalunya més ganes tenim de canviar de forma definitiva d’estat’, ha assenyalat.
A més de CDC i Unió, la CUP era un altre dels socis potencials d’ERC per tirar endavant la moció. El diputat Quim Arrufat, però, ha justificat l’abstenció del seu grup. ‘El que no s’hagi fet fins ara ja no es farà al setembre’, ha lamentat. ‘Ara és temps per preparar la ruptura democràtica’, ha afegit tot criticant que, després del 9-N, el Govern no convoqués eleccions per a la primavera i la ciutadania hagi d’esperar gairebé un any per poder votar. A més de la CUP, també s’ha abstingut la diputada no adscrita Marina Geli i el grup ICV-EUiA, que creu que Catalunya no tindrà el ‘mandat democràtic’ necessari per impulsar aquestes estructures d’estat fins que hi hagi un referèndum clar sobre la independència.