Najat El Hachmi guanya el 35è premi Sant Joan amb la novel·la ‘La filla estrangera’

  • L'obra narra la història d'una jove filla de la immigració que creix a Catalunya i que expressa el xoc amb la seva mare

VilaWeb
ACN
16.06.2015 - 21:28

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’escriptora Najat El Hachmi ha estat proclamada guanyadora del 35è premi BBVA Sant Joan amb la novel·la ‘La filla estrangera’. Narra la història d’una jove filla de la immigració que ha crescut a Catalunya i el xoc entre els valors tradicionals de la seva cultura d’origen i les seves inquietuds personals. El Hachmi ha explicat que el conflicte lingüístic hi té un paper important i simbolitza el conflicte emocional que caracteritza la relació amb la seva mare, que parla amazic, mentre que ella s’expressa en català. El llibre veurà la llum al setembre, quan Edicions 62 el presentarà durant la Setmana del Llibre en Català. El Hachmi s’ha imposat entre un total de 55 obres.

El Hachmi ha explicat que la novel·la se centrava en la relació entre una mare i una filla. Es tracta d’un monòleg de la seva protagonista, una noia que ha acabat l’institut i viu amb la seva mare a una ciutat interior; tot i que al llibre no s’esmenta ella mateixa ha reconegut que era Vic. La noia, que ha acabat els estudis secundaris, ha de decidir què fa, si marxa a viure a Barcelona o es queda i accepta un matrimoni proposat.

La protagonista reflexiona sobre temes com la pertinença al grup, les limitacions de la seva condició de fila d’immigrant, els papers de gènere, les dificultats d’accés al món laboral i les diferències entre la generació precedent i la seva.

L’escriptora ho ha resumit dient que es tractava d’un història centrada en un conflicte emocional, car la protagonista, una bona estudiant, s’ha passat l’adolescència escoltant que tenia les aptituds per a fer el que volgués a la vida però que a l’hora de la veritat veu que ‘és difícil de triar’. La protagonista reflexiona sobre el fet que si pot escollir què vol fer és perquè hi ha hagut una generació anterior, la de la seva mare, que ha fet un esforç perquè fos així i es troba amb el conflicte de si posar-se en el lloc de la mare o fer el que vol i acceptar les pèrdues que això impliqui.

Ha afegit que el conflicte lingüístic entre mare i filla és el punt on cristal·litza el conflicte personal. La protagonista trobarà problemes per a expressar en català certes coses quan parla de la mare perquè es tracta de situacions o coses que no tenen l’equivalent de l’amazic en català. Això li originarà un cert sentiment de ‘desarrelament’.

L’escriptora ha assegurat que les ‘coincidències’ amb alguns aspectes de la seva vida personal, com el fet de ser filla de la immigració o d’haver crescut a Vic, només són això, coincidències, perquè l’obra és inventada. D’una altra banda, també ha volgut apuntar que no és pas cap continuació de ‘L’últim patriarca’, amb què va aconseguir el premi Ramon Llull el 2008.

Quant al premi, ha agraït que se’n continuïn impulsant d’aquestes característiques. Tot i que la literatura catalana visqui un bon moment, ha dit, els premis com aquest ‘són molt importants per a la supervivència dels escriptors’.

Amb ‘La filla estrangera’, El Hachmi haurà publicat un total de quatre llibres. El primer va ser ‘Jo també sóc catalana’, que va veure la llum el 2004; després va escriure ‘L’últim patriarca’ i el 2011 va publicar ‘La caçadora de cossos’.

El secretari del jurat, Joan Carles Sunyer, ha reconegut l’alt nivell de les obres presentades en aquesta edició i ha dit que això explica que 12 fossin pre-seleccionades. Tot i això, ha assegurat que ‘La filla estrangera’ ‘es destaca per sobre de la resta’.

El lliurament del premi s’ha fet al saló modernista de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 i ha estat presidit per la presidenta del parlament, Núria de Gispert. El premi és dotat amb 35.000 euros lliures d’imposts i amb l’edició de l’obra, que anirà a càrrec d’Edicions 62. 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem