Cork reviu la solidaritat entre Catalunya i Irlanda

  • El Diplocat ret homenatge al batlle independentista de la ciutat, mort arran d'una llarga vaga de fam el 1920

VilaWeb
Redacció
10.06.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La dura vaga de fam de presoners de l’IRA i l’INLA al nord d’Irlanda del 1981, saldada amb deu morts, tenia antecedents històrics en la lluita per la independència de l’illa. El 25 d’octubre de 1920, el batlle de Cork, Terence MacSwiney, del Sinn Féin, va perdre la vida a la presó anglesa de Brixton després de setanta-quatre dies sense menjar. La seva protesta i posterior mort van atreure l’atenció internacional per la lluita irlandesa i van inspirar un fort moviment de solidaritat, també a Catalunya. Una jornada del Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat) ho recorda avui a Cork.

L’homenatge consisteix en una ofrena floral a l’estàtua de Terence MacSwiney davant la casa de la vila de Cork, amb un minut de silenci inclòs, i tot un seguit de conferències amb el títol genèric ‘Terence MacSwiney i Catalunya’, a la casa consistorial mateix. Experts en uns quants àmbits hi exploraran els llaços històrics entre Catalunya i Irlanda i parlaran sobre el cas particular del moviment català de solidaritat amb MacSwiney de fa noranta-cinc anys: molts representants i organitzacions de tota mena es van mobilitzar aleshores i van protestar a Catalunya. Hi ha ponències d’Antoni Strubell (‘Una història contemporània de les relacions entre irlandesos catalans’), Cathal MacSwiney Brugha, nét de Terence MacSwiney (‘El moviment català de solidaritat amb l’alcalde MacSwiney’), Andrew Dowling i John Borgonovo. Stephen Boyd i Josep Suàrez clouran la conferència, juntament amb la batllessa de Cork, Mary Shields.

El programa es completa amb una ruta a càrrec dels hereus de MacSwiney pels llocs més simbòlics de la vida de l’antic batlle, entre els quals hi ha el Museu de Cork, el cementiri de Saint Finbarr a Glasheen i el poble de Kilmurry, a l’oest de la ciutat.

La vaga de MacSwiney i Catalunya

El 12 d’agost de 1920, el dramaturg i escriptor Terence MacSwiney, batlle de Cork des del març en substitució de l’assassinat Thomas MacCurtain, fou detingut a Dublín per les autoritats ocupants britàniques, acusat de ‘possessió de documents favorables a la sedició’. Quatre dies després fou jutjat sumàriament per un tribunal militar i condemnat a dos anys.

Empresonat a Brixton (Anglaterra), va començar una vaga de fam amb molta solidaritat internacional per a la causa independentista irlandesa. També a casa nostra: sols dues setmanes després, el Centre Autonomista de Dependents del Comerç i la Indústria (CADCI), va enviar una petició al primer ministre britànic demanant-ne l’alliberament i el diari de l’entitat, Acció, va començar una campanya en favor de MacSwiney. Cinc dies després de la mort, l’1 de novembre de 1920, el CADCI mateix va convocar una manifestació a Barcelona, en la qual el poeta i polític Ventura Gassol va llegir una poesia original exaltant el batlle de Cork.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem