Medinyà s’independitza de Sant Julià de Ramis

  • El ple del parlament aprova la proposició de llei per crear aquest nou municipi del Gironès

VilaWeb

ACN

04.06.2015 - 12:33

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ple del parlament ha aprovat la proposició de llei que permet la creació de Medinyà com a municipi. Tots els grups hi han donat suport, a excepció de Ciutadans. La fita històrica s’ha viscut en directe des del Local Social de Medinyà –futura seu de l’ajuntament–, on escolars i veïns han seguit el ple a través d’una pantalla gegant. A primera hora, un autobús amb veïns, el batlle en funcions, Narcís Casassa, regidors i ex-regidors ha marxat cap a Barcelona per seguir la votació. Medinyà estava annexionat a Sant Julià de Ramis des del 1972 i durant dècades ha existit la reivindicació de tornar a ser independent. D’ara fins al 2019 serà una junta gestora la que governi el municipi.

Tan sols el grup de Ciutadans ha impedit la unanimitat de la decisió de què Medinyà sigui independent. El ple del Parlament ha aprovat per 118 vots a favor i 8 en contra que a partir d’ara torni a restituir-se la condició de municipi que va tenir fins el 1972 quan, en època franquista, va annexionar-se a Sant Julià de Ramis.

Tots els grups han destacat l’ampli consens polític i social que ha impulsat aquesta reivindicació, que ha comptat amb nombroses manifestacions de suport no només del ple de Sant Julià de Ramis sinó també del Parlament i dels municipis veïns. Per això, han remarcat que el d’avui és un ‘dia històric’ per a Medinyà.

També s’ha valorat que existeixen informes que avalen que el municipi -que ara té 852 habitants- pot ser viable econòmicament perquè ja disposa de serveis i equipaments propis. Carina Mejías, de Ciutadans, ha argumentat el seu vot en contra perquè el seu model territorial no es basa en la ‘parcel·lació’ i ha afegit que no es pot donar suport a la independència ‘només per raons històriques’.

El diputat Marc Vidal, d’ICV-EUiA, ha estat l’encarregat de defensar la proposició. Vidal ha destacat que es tracta de restituir ‘un greuge històric’ després de 20 anys de reclamacions dels veïns. Per la seva banda, Roger Torrent, alcalde del municipi veí de Sarrià de Ter i diputat d’ERC, ha celebrat la consecució de la independència i ha recordat que mai hauria d’haver-se fet l’annexió perquè va ser ‘a caprici de les elits franquistes’.

‘Medinyà no parteix de 0, té història i sentiment com a municipi’, ha destacat el diputat socialista Juli Fernàndez. Per part del PP, Sergio Santamaria ha assenyalat que haurien preferit una Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) com a ‘banc de proves’ però afirma que s’han decantat pel vot positiu perquè hi ha estudis que demostren la viabilitat econòmica de la segregació.

‘Hem de donar-hi suport per raons històriques i democràtiques’, ha manifestat el diputat de la CUP Quim Arrufat. La diputada no adscrita Marina Geli ha defensat que històricament Medinyà s’ha sentit i ha exercit de poble. Per part de CiU, Pere Vila, ha apuntat que és una proposta que compta amb el suport de molta gent i també dels pobles veïns.

A partir d’ara, la tramitació de la llei haurà de seguir el passos pertinents i el Govern ha de nomenar una junta gestora que serà la que governarà fins a les eleccions municipals del 2019. La composició d’aquest junta s’escull en base als resultats electorals del 24 de maig recollits a la mesa de Medinyà. Segons aquests, hi haurà quatre representants de Medinyà 1972 i un de CiU.

Emoció de joves i grans

Veïns de Medinyà que no s’han pogut desplaçar fins al Parlament, no han volgut quedar-se a casa i ‘han fet poble’ seguint de prop de la votació a través d’una pantalla gegant situada al Local Social de nucli. A la sala s’hi han aplegat un centenar de persones que han aplaudit o xiulat als diputats, depenent de què han dit.

Al Local Social s’hi han reunit gent grans i el més joves, alumnes de l’escola Santa Fe de Medinyà. ‘És un fet històric, des del 1972 Medinyà forma part de Sant Julià i el poble ha fet molta lluita per aconseguir la independència, ho hem volgut explicar als alumnes i que vinguessin aquí a seguir-ho’, ha explicat Jordi Roure, tutor de 4t del col·legi.

Ja de passada, han aprofitat per explicar als alumnes com funciona el Parlament. ‘Els hi hem dit que estiguin molt atents a les llums verdes’, detalla el professor. El metre apunta que la majoria dels nens estan a favor de la independència de Medinyà perquè hi ha molt sentiment de poble. Una de les alumnes de 6è, Anna Sitjà, ha explicat que vol que Medinyà sigui independent ‘perquè així tindrem l’ajuntament aquí, i això m’agrada’.

Entre els més grans, en Sixte Galià, que ha lamentat, però, que no s’hagi sotmès el text a votació uns dies abans. ‘Jo crec que ho han fet amb puteria, perquè ara no podrem votar qui volem que sigui el nostre alcalde fins d’aquí a quatre anys’, ha criticat. Tot i això, assegura que està molt content i que celebrarà la fita. ‘Ho celebrarem avui i, a partir d’ara, cada any’, ha apuntat, al seu costat, una altra veïna, Assumpció Arnau.

La veïna de Medinyà Salut Domingo té clar els motius: ‘No estem malcontents amb Sant Julià però allà fan moltes coses i a vegades nosaltres quedem enrere’. ‘Això és el que jo penso, ara millorarem com a poble’, ha conclòs.

La celebració continuarà al vespre. Hi ha previst un acte a dos quarts de nou al Local Social, futura seu de l’ajuntament, on es penjarà al balcó una senyera i una pantalla celebrant la independència.

Els antecedents

La reclamació perquè Medinyà tornés a ser independent ha estat unànime i llargament reivindicada. Ja el 1995 es va constituir el col·lectiu pro Medinyà independent i durant els darrers anys han estat diverses les manifestacions en aquest sentit, tant al Parlament de Catalunya com en el ple de Sant Julià de Ramis. A més, existeix un informe sobre l’Organització territorial de Catalunya que avalava aquesta opció.

A banda de les raons polítiques, històriques i socials, es va fer un estudi que determinava que Medinyà disposa de la capacitat suficient i viabilitat econòmica per prestar els serveis indispensables per a la ciutadania.

L’octubre de 2011, tots els grups municipals de l’Ajuntament de Sant Julià de Ramis (PSC, CiU, ICV, SI, UDM) van acordar en un ple extraordinari manifestar el suport unànime per tal que el consistori emprengués totes les accions legals i polítiques al seu abast per avançar cap a la restitució de la condició de municipi de Medinyà. Així mateix, el ple es proposava iniciar gestions amb tots els grups del Parlament de Catalunya per aconseguir el seu recolzament en els tràmits per aconseguir la independència. Un fet que, finalment, s’ha convertit en realitat aquest 2015.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem