01.06.2015 - 11:42
El dissabte 30 de maig, organitzat per El Pont Cooperativa de Lletres, es va celebrar a Vila-real la II Jornada ‘Escriptors a la Vila’, patrocinada per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Vila-real. Vora 50 escriptors d’arreu del País Valencià i de les comarques de l’Ebre participaren en aquesta trobada, un espai de reunió i reflexió literàries. L’acte central, obert al públic, es va dur a terme a la sala d’actes de La UNED i va consistir en una taula rodona i posterior debat amb el títol “Les claus del canvi. Fonaments i actuacions per a una literatura amb oportunitats”. La taula va estar formada pels escriptors Mari Carmen Sáez, Enric Sanç, Josep Igual i Josep Antoni Fluixà, moderada per Vicent Sanz i presentada per Susanna Lliberós, ambdós membres d’El Pont.
Amb un nou escenari polític per governar el país i la cultura, les intervencions van llançar idees molt diverses: les dificultats de l’escriptor en donar a conéixer la seua obra, la responsabilitat de les institucions, les funcions i rols dels editors, l’estat actual de la crítica, la necessitat d’educar els joves en la poesia (en la literatura), les particularitats de la comercialització i distribució dels llibres… i més arguments que es van poder seguir en directe per Twitter, a través del hastag #EscriptorsVila i del compte @elpontcoop.
La jornada va continuar al museu El Convent, espai d’art, amb una visita a l’exposició ‘Els cossos agredits’ que va estar guiada pels seus autors, els també escriptors i artistes plàstics Anna Moner i Sebastià Carratalà. Per finalitzar, després del dinar de germanor, tingué lloc un recital poètic on els escriptors assistents van retre homenatge a Carles Salvador i Ovidi Montllor, per celebrar-se els respectius anys commemoratius.
L’experiència ha estat valorada molt positivament per tots els assistents i suposa un bon motiu perquè anualment puguen trobar-se i debatre els escriptors en la nostra llen gua, sobre temes que analitzen aspectes diversos al voltant de la situació de la literatura en català al País Valencià. Esperem que continue o augmente el suport de les institucions a aquest acte i que es perpetue en el temps, per contribuir a la salut de la cultura literària.