31.05.2015 - 06:00
Els resultats electorals al País Valencià han confirmat l’anhel de canvi de bona part de la societat, que ha fet que l’oposició d’esquerres sigui majoria a les Corts Valencianes i a l’Ajuntament del cap i casal. A totes dues institucions caldrà que els diversos partits arribin a un acord per a formar govern. Seran imprescindibles els pactes, els consensos i les negociacions, que ja estan en marxa, principalment entre els dos partits d’esquerres que han rebut més vots, PSPV i Compromís. Les propostes electorals de tots dos ja deixen entreveure alguns dels grans canvis que viurà el País Valencià. Tant Ximo Puig com Mónica Oltra han deixat clar durant aquestes últimes setmanes quines seran les seves prioritats un cop arribin al govern. I entre aquestes hi ha les mesures d’emergència social i de ‘rescat de les persones’, el rescabalament a les víctimes de l’accident del metro de València, la reobertura de RTVV i la reforma del model de finançament. Hem recollit els deu ítems dels principals canvis que s’albiren:
1. Negociar un nou model de finançament
Una de les primeres qüestions que es trobarà el nou govern damunt de la taula serà la reforma del model de finançament, amb què tots els grups hi estan d’acord. Amb tot, divergeixen en la solució. Coincideixen que fa anys que el País Valencià està infrafinançat i que el model actual és injust. És l’única comunitat de l’estat que, essent pobra, paga a les més riques. Tots defensen, doncs, la necessitat d’un finançament just i que el govern espanyol retorni el deute històric.
El PSPV defensa una modificació de les normes de funcionament del Consell de Política Fiscal i Financera i la revisió de l’Agència Tributària estatal. Compromís va més enllà, i una de les propostes estrelles d’aquesta campanya ha estat el concert econòmic responsable, que es tradueix en una agència tributària pròpia que recapti i gestioni els tributs que genera el País Valencià i una negociació posterior amb l’estat. També ha defensat una auditoria pública ciutadana de l’activitat relacionada amb la Generalitat per determinar la part del deute il·legítim i exigir responsabilitats.
Compromís també vol que l’Institut Valencià de Finances (IVF) esdevingui la banca pública del País Valencià i que, a llarg termini, tingui funcions d’Agència de Finançament Local.
2. Serveis socials: llei de dependència i renda garantida ciutadana
Una altra de les premisses dels nous membres del govern valencià ha estat donar resposta a l’emergència social en què viuen tants i tants ciutadans. I han posat el focus en la dependència, perquè el govern de Fabra ha incomplert des del primer dia la llei aprovada el 2006. Retallades, diners que no arriben, manca de recursos econòmics i humans, han deixat en una situació molt vulnerable centenars de famílies.
Entre la bateria de mesures contra la pobresa i per la solidaritat i cooperació, Compromís preveu la creació del programa de ‘tres menjars decents al dia’ per a menors d’edat i impulsar la defensa de la renda garantida com a pas per a assolir la renda bàsica universal i mesures pal·liatives per a fer front a la pobresa energètica.
El PSPV vol recuperar la llei de dependència ‘per tornar els drets i prestacions que s’han retallat’, i aprovar un pla de xoc per a resoldre tots els expedients pendents de resolució de la llei. També compta a incrementar els recursos a la llei de renda garantida de ciutadania i aprovar una nova llei de serveis socials que reculli els drets de les persones. Entre les mesures socials previstes per Compromís també hi ha un nou model de gestió de l’aigua perquè cap família es quedi sense subministrament per motius econòmics.
3. Reobertura de RTVV
Si una cosa han deixat clara PSPV i Compromís és que el nou govern tornarà a posar en marxa Ràdio Televisió Valenciana. En el programa de PSPV es comprometen a ‘crear una nova cadena de televisió pública que permeti difondre la cultura valenciana i fer un servei informatiu públic’. I Compromís defensa ‘la creació d’una nova RTVV amb un acord parlamentari i cívic que garanteixi que no serà una televisió partidista ni governamental’, respectant els drets dels treballadors acomiadats, promovent una llei de RTVV amb definició detallada dels continguts de servei públic, amb un finançament concret i amb la prohibició explícita d’endeutament.
La posada en pràctica encara s’ha de detallar. Com s’ha vist, no és fàcil. Hi ha moltes qüestions pendents de resoldre, i hi ha diverses causes judicials obertes al respecte. En tot cas, el compromís és dialogar amb tots els sectors implicats i amb la societat civil, contràriament a com s’ha fet fins ara, per tornar a tenir mitjans públics en català.
4. Regeneració democràtica: govern obert i amb les mans netes
Després d’anys d’escàndols de corrupció política i de balafiament, els partits que ara assoliran el poder han fet bandera de la regeneració democràtica, i per això defensen tenir un govern obert i ‘amb les mans netes’. Per a fer-ho, es comprometen, per exemple, a publicar les declaracions de renda i el patrimoni dels càrrecs electes; la incompatibilitat de càrrecs remunerats; la prohibició del pagament de sobresous a qualsevol càrrec públic; la signatura d’un codi d’exemplaritat, ètica i bon govern; la creació d’una unitat anticorrupció a les administracions; l’aprovació d’una llei de transparència; la participació parlamentària per a facilitar la compareixença de representants civils. Són exemples de propostes de PSPV. Per la seva banda, Compromís també té en ment l’aprovació d’una llei de tancament de portes giratòries; la regulació d’incompatibilitats; un codi ètic de bones pràctiques; limitació de càrrecs públics i de sous; i el foment de la participació ciutadana.
5. Rescabalar les víctimes de l’accident del metro
‘El primer que faré com a president de la Generalitat serà demanar perdó en nom dels valencians a les víctimes de l’accident del metro’, va dir Ximo Puig fa unes quantes setmanes. És un compromís adquirit per tots els partits de l’oposició, que han maldat perquè el cas no es tanqués i per mirar de rescabalar les víctimes, davant la nefasta actitud del govern valencià.
Compromís ho portava en el seu programa electoral: garantiran el dret a la veritat, i en aquest sentit crearan una comissió d’investigació per a depurar completament les responsabilitats públiques i polítiques adequades.
6. Educació: derogació del decret de plurilingüisme
Un dels principals cavalls de batalla serà derogar el decret de plurilingüisme, que redueix les hores de català. La comunitat educativa valenciana fa anys que és en peu de guerra contra l’actual model d’ensenyament i en defensa d’una escola pública de qualitat en català.
El PSPV vol implantar un pla integral que garanteixi el domini del català i l’espanyol, i un bon coneixement de l’anglès com a tercera llengua. També duplicarà la xarxa d’Escoles Oficials d’Idiomes i aprovarà una nova llei que reguli el Consell Escolar Valencià que fomenti la participació de la comunitat educativa. Compromís també vol assegurar la continuïtat de l’ensenyament en català a tots els nivells educatius i modalitats d’ensenyament, siguin públic o concertats. Donarà prioritat als programes educatius que tinguin el català com a llengua base d’aprenentatge i en promocionarà l’ensenyament als territoris de predomini lingüístic castellà.
En el vessant més social, el PSPV pretén eliminar els barracons en els primers dos anys de legislatura, fomentar la universalització de l’educació infantil perquè tots els xiquets de dos anys disposin de plaça pública i augmentar el personal docent per poder tenir grups d’alumnes més flexibles. Compromís també prioritza donar una empenta a l’educació gratuïta, augmentar la xarxa pública d’escoles infantils i garantir la gratuïtat del material escolar i dels llibres de text en totes les etapes educatives.
7. Pacte per la cultura i difusió de la cultura valenciana
Des del PSPV es vol impulsar un pacte per la cultura que impliqui societat, professionals i empreses que garanteixi la cultura valenciana a tot arreu. També modificarà la llei de mecenatge per fomentar els ajuts a la cultura i es donarà un suport especial a les festes i tradicions populars pròpies del país.
Per la seva banda, Compromís vol augmentar les eines per una major difusió de la cultura valenciana. Entre aquestes s’hi troben la creació d’un Teatre Nacional Valencià que permeti impulsar produccions en català, redefinir l’Institut Valencià de la Música per divulgar la diversitat musical del País Valencià i la creació d’un circuit de musical en valencià que asseguri una programació musical estable arreu del País Valencià. En els mitjans de comunicació públics i privats també s’intentarà que es tingui cura de la cultura valenciana.
8. Cabanyal i rehabilitació d’habitatges a València
Un dels símbols de la protesta d’entitats cíviques contra la política urbanística del govern de Rita Barberà és el Cabanyal. El projecte de perllongament de l’avinguda Blasco Ibáñez fins al mar implica l’aterrament d’una bona part d’aquest barri amb un alt valor artístic i patrimonial, i que també ha patit un procés de degradació. Compromís preveu en el seu programa electoral amb vista al mandat 2015-2019 de fer una reordenació integral del front marítim. I en relació amb el Cabanyal especifica que és un dels barris històrics degradats, amb milers d’habitatges buits, i que la coalició es compromet aquests anys vinents a ‘regenerar i posar en valor barris oblidats’. I especifica que maldarà per a la ‘definitiva protecció i revitalització d’aquest tresor de l’entramat urbà i l’arquitectura popular.’
En una entrevista a VilaWeb prèvia a les eleccions, Joan Ribó deia: ‘Direm que no es prolongarà l’avinguda Blasco Ibáñez i que comence la rehabilitació. D’ací a deu anys, el Cabanyal serà un barri com és ara Russafa, un barri modern, amb un patrimoni arquitectònic molt interessant i –n’estic segur– amb una vida molt intensa. Per aconseguir açò necessitem l’ajuda de les universitats que hi ha allà al costat, per fer que hi vagen estudiants i també que s’obren negocis particulars. El Cabanyal s’ha guanyat, és qüestió de temps.’
I no només al Cabanyal, sinó també a Ciutat Vella, Natzaret, Marxelenes… Proposa en aquest sentit la rehabilitació d’habitatges degradats.
9. Falles populars i Nou d’Octubre laic
El model turístic de la ciutat de València, basat en els grans esdeveniments durant molts anys, també canviarà. Ribó explicava: ‘Jo preferisc el model turístic basat en un model cultural, en el patrimoni arquitectònic, etc, que és més sostenible i es perllonga en els anys. També vull dir que nosaltres tenim una potencialitat molt alta en el terreny festiu. Per exemple, amb les falles. Volem desenvolupar al voltant de les falles un turisme de proximitat.’ Compromís proposa una sèrie de canvis organitzatius en les falles perquè recuperin el caràcter popular i acabin situacions de privilegi. En aquest sentit, el govern de Joan Ribó crearà l’Institut Municipal de Cultura Festiva de València, amb les falles a l’epicentre, perquè esdevinguin la festa més important de la ciutat.
Continuant amb València i amb els canvis que preveu Joan Ribó, hi ha els de la Diada el Nou d’Octubre. Amb el nou govern, la comitiva no tornarà a entrar a la catedral i recuperarà la seva laïcitat. A més, Compromís vol que tots els que hi participin signin una declaració comprometent-se a no fer cap acció ni proclama xenòfoba, anticatalanista i actes violents, tal com passa cada any. Ribó també vol substituir el piquet militar que ofereix honors a la Reial Senyera per una secció de la policia valenciana, i la interpretació de la marxa reial espanyol per la de la ciutat. A més, compta a recuperar la presència del Centenar de la Ploma com a recreació històrica professional.
10. Habitatge i medi
Una altra qüestió dramàtica d’aquests anys ha estat l’augment de desnonaments i la proliferació de blocs i construccions. El PSPV vol fomentar l’habitatge de lloguer de qualitat, ben gestionat i efectiu, i potenciar que l’administració pugui identificar l’estoc de pisos buits i permetre que el ciutadà hi accedeixi. Es prioritzarà la construcció en els sòls urbanitzats i tots aquells processos de requalificació seran analitzats al detall per afavorir la transparència. En el mateix sentit, Compromís vol incentivar l’oferta de lloguers socials i impulsar l’aprofitament d’aquells habitatges que estiguin buits. L’objectiu és afavorir que tothom pugui accedir a un habitatge digne. Les lleis urbanístiques aprovades pel PP seran revisades per evitar el desordre territorial, l’especulació i el creixement urbà descontrolat dels últims anys.
Quant a les polítiques ambientals, el PSPV vol que la recollida selectiva sigui un dels eixos centrals en la gestió de residus. També es vol popularitzar un consum responsable de l’energia, impulsar l’estalvi energètic i evitar pràctiques com el ‘fracking’ i reduir les emissions de gasos contaminants que contribueixen al canvi climàtic. Per la seva banda, Compromís preveu desenvolupar un pla d’eficiència energètica a tot el país basat en un ús de l’energia més responsable i donar avantatges fiscals a aquelles inversions que respectin el medi ambient.
Reforma de la llei electoral
Un onzè punt, que potser no ha estat tant present en aquesta campanya, però que és una reclamació històrica dels partits petits i que en aquetes eleccions s’ha fet més evident que mai, és la reforma de la llei electoral, que fixa el llindar mínim del 5% dels vots per a aconseguir representació. Això ha fet que aquesta vegada Esquerra Unida s’hagi quedat fora de les Corts Valencianes i de l’Ajuntament, i que el seu cap de llista, Ignacio Blanco, hagi dimitit de tots els càrrecs del partit, lamentant uns resultats ‘injustos’. També ho veu així Compromís, que ha reconegut la feina feta per EUPV contra la corrupció i l’opacitat. En aquest sentit, Enric Morera ha dit recentment que aquesta nova etapa política del govern ha de comptar amb la feina i l’experiència de persones com Blanco. Morera també ha defensat la necessitat de canviar la llei amb urgència ‘per evitar que grups parlamentaris útils i treballadors quedin fora del parlament i evitar sobrerepresentacions injustes’.