26.05.2015 - 15:44
La candidata de BComú va anunciar ahir que les trobades amb els candidats d’ERC, PSC i CUP serien imminents i, després d’unes hores de reflexió, Ada Colau ha començat a negociar. El republicà Alfred Bosch ha estat el primer en trobar-se amb la que probablement es convertirà en batllessa de la ciutat a partir del 13 de juny. Una primera ‘pressa de contacte’, segons han explicat a l’ACN fonts de les dues parts. En els pròxims dies, Colau també es trobarà amb Jaume Collboni i Maria José Lecha, amb l’objectiu de concretar el suport –puntual o estable– d’aquestes formacions per poder tirar endavant el projecte de ciutat al que aspira.
Colau també ha conversat amb Xavier Trias. Tots dos han coincidit en activar aquesta mateixa setmana una ‘taula de traspàs’, per fer més àgil el canvi de govern municipal. La mateixa Colau ho ha explicat a través del seu compte de Twitter.
Ara per ara, descarta solament un pacte estable amb CiU, PP i Ciutadans, tot i que també hi parlarà per a qüestions concretes de ciutat. Ara, no volen pas parlar tan solament amb partits. Durant la conferència de premsa d’ahir per valorar els resultats, Colau va insistir que volien governar amb la ciutadania i que, per aquest motiu, avui mateix començarien converses amb entitats, agents socials i econòmics, els sindicats i l’ANC. ‘Han de ser agents principals d’aquesta manera de governar. L’èxit del projecte de ciutat serà més gran si n’és copartícip el conjunt de la ciutadania’, va dir.
El pla de xoc per als primers mesos del mandat serà el document base de negociació de Barcelona en Comú. Conté trenta mesures concretes amb una inversió aproximada de 160 milions d’euros durant sis mesos. Inclou aturar els desnonaments i els talls de subministraments, però també crear 2.500 llocs de feina directes amb la rehabilitació d’edificis. Així mateix, s’hi destaquen garantir el dret d’alimentació dels infants, revisar clàusules de contractes vigents, com ara el de la privatització de la gestió de l’aigua i pagar una renda municipal per complementar els ingressos de les famílies sota el llindar de la pobresa.
Projectes com ara el de la pista d’esquí de la Zona Franca i l’ampliació del centre comercial Heron City seran aturats immediatament i es revisaran les llicències hoteleres concedides, per exemple, per construir un hotel a Gràcia, on hi havia l’edifici del Deutsche Bank. Projectes ja completats, com ara la Marina de Luxe del Port Vell també seran ‘renegociats’ per tal que els barcelonins se’n puguin beneficiar.
Defensa el dret de decidir
Sobre el compromís amb la independència de Catalunya, va dir que dins Barcelona en Comú hi havia sensibilitats diverses: independentistes, federalistes i unionistes. Però va voler deixar clar que la candidatura s’havia compromès amb el dret de decidir. ‘Barcelona en Comú és una candidatura municipalista que defensa un model de ciutat, i dins aquesta ciutat democràtica també tenim al nostre ADN el compromís amb el principi irrenunciable del dret de decidir.’
I va continuar: ‘Catalunya és una nació i ha de poder decidir lliurement la seva relació amb l’estat espanyol. Així ho han demanat milions de ciutadans. En qualsevol democràcia, la ciutadania ha de poder decidir sobre les qüestions que l’afecten. Tenim un compromís amb el dret de decidir. Barcelona s’ha compromès amb el dret de decidir, i Barcelona és, amb molt d’orgull, la capital de Catalunya i serà al costat de Catalunya perquè pugui exercir el dret de decidir. A Barcelona en Comú sempre hi ha hagut sensibilitats compromeses amb la independència, unes altres de federalistes i algunes altres que no ho consideren una qüestió prioritària, però tots estem units en el compromís pel dret de decidir.’
Informació relacionada:
Canvi històric a Barcelona: Colau guanya les eleccions
Bosch diu a Colau que si empeny en el procés ‘tot serà més fàcil’
CiU mostra ‘preocupació’ per Ada Colau i el procés
‘D’ocupar bancs al consistori’, Ada Colau a la premsa internacional